Dezinformace je názor, který neodpovídá oficiální verzi událostí

01.06.2021 21:01 | Komentář

Větu z titulku najdete na Wikipedii na stránce věnované firmě Semantic Visions. V jejím čele stojí František Vrabel, poslední dobou velmi často mainstreamovými médii prezentován jako „odborník na dezinformace“. Podle serveru Startupjobs.cz pracoval kolem roku 2005 pro americkou vládu v oblasti obrany, neříká však, v jaké konkrétní pozici a s jakým úkolem.

Dezinformace je názor, který neodpovídá oficiální verzi událostí
Foto: pixabay.com
Popisek: Cenzura - ilustrační foto

Zato říká, že „tam se seznámil s problematikou analýzy velkých objemů dat, takzvaných „big data“.“ Podle informace iRozhlasu Vrabel a Semantic Visions nějaký čas pracovali pro českou vládu, ale ta prý jejich výsledky v boji proti dezinformacím nedostatečně doceňovala, a proto se Vrabel opět uchýlil zpět do USA, kde prý bude pracovat „na analýze dezinformací pro tamní ministerstvo zdravotnictví."

Mimochodem věta „Dezinformace je názor, který neodpovídá oficiální verzi událostí“ je půvabným sebeobnažením tohoto „boje“. Dezinformace tedy implicité není lež, nýbrž názor, který odporuje oficiální doktríně. Měli bychom panu Vrabelovi za tuto větu poděkovat, protože nechtě prozradil, proč zde vůbec je onen „boj proti dezinformaci“ Je to boj proti těm, kteří mají na věc jiný názor, než který je přípustný, povolený, případně přikázaný politickou autoritou shůry. 

Anketa

Bojíte se klimatické katastrofy?

7%
91%
hlasovalo: 5384 lidí
František Vrabel a jeho Semantic Visions jsou zajímaví ještě z jednoho pohledu. Podle aktuálního výpisu z obchodního rejstříku mají Semantic Visions, IČ: 24802671 dva společníky, a to firmu VRABEL, spol. s.r.o., IČ: 188 27 951, a firmu Pale Fire Capital SE, IČ 041 65 918. Druhá jmenovaná zase patří jednomu ze zakladatelů Semantic Visions, ing. Petru Krajíčkovi. Obě firmy, jak Pale Fire Capital SE, tak Semantic Visions sídlí na stejné adrese, a to Žatecká 55/14, Josefov, 110 00, Praha 1. 

Na téže adrese sídlí v současnosti další řada firem firem, v nichž je Krajíček buď jednatelem, nebo členem řídících orgánů. Podle serveru Kurzy.cz: „Osoba Petr Krajíček Ing. aktuálně působí a působila v 25 společnostech.“ Zatímco Vrabel v sedmi.

Firmy, navěšené na Krajíčka skrze jeho společnost Pale FireCapital SE, inkasovaly podle serveru Hlídač státu od roku 2016 na základě 175 smluv z veřejných prostředků celkem 27 milionů korun. „Angažoval se v jedné neziskové organizaci a 33 soukromých firmách. Tyto subjekty mají se státem od 2016 celkem 175 smluv v celkové výši 27 milionů korun,“ píše přímo Hlídač státu.  

Přímo na Semantic Visions, s.r.o. měl 2 smlouvy za celkem 363 000 Kč jen za rok 2021. Mezi finanční zdroje aktivit ing. Krajíčka (potažmo celé té málo přehledné skrumáže firem) najdete mj. Ministerstvo obrany, vnitra, financí a místního rozvoje.

Anketa

Myslíte, že se Dominik Feri ještě vrátí do politiky?

5%
71%
hlasovalo: 14839 lidí

Některé prostředky přicházely do tohoto tyglíku skrze firmu Saunia, s.r.o., v níž figuruje skrze Pale Fire Capital SE i Jan Barta, týž, který podle Vrabelových slov zachránil koncem první dekády Vrabelovo podnikání v datovém oboru tím, že za něj zaplatil jeho dluhy. Pan Barta bude asi velmi dobrý podnikatel. Narodil se v roce 1985 a za Vrabela platil miliony a mimo jiné je to také štědrý sponzor TOP 09 a Pirátů – věnoval jim 550 tisíc korun.

Tak by se dalo pokračovat v rozplétání této sítě s nepřehledným finančním zázemím, bohatými styky na českou politiku, ministerstva i strany. Nicméně již z tohoto stručného přehledu je zřejmé, že Vrabelovi svatozář nezištného bojovníka za pravdu proti lži asi moc nesluší.
 
Ostatně – jaképak lži. Vždyť přece „Dezinformace je názor, který neodpovídá oficiální verzi událostí.“
 
 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Výborný

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…