Ve čtvrtém patře pražského OD Kotva se v květnu otevřela nová výstava Svět pohádek Boženy Němcové. Interaktivní expozice se zaměřuje na život i dílo známé české spisovatelky. Velká část výstavy je věnována pohádkám, čímž zaujme především nejmenší návštěvníky. Dospělí pak ocení originální kostýmy z televizní minisérie Božena či první sešitové vydání Babičky. Výstava probíhá do konce letošního roku. 

Autor fotografie: Aleš Král

Už samotný vstup do expozice je pohádkový – vchází se skrze dvoumetrovou maketu knihy. Hned první část výstavy se věnuje osobnosti Boženy Němcové. Najdete tu časovou osu jejího života, mapu jejích pobytů a také šestici kostýmů z minisérie Božena, kterou Česká televize odvysílala v letošním roce.

Autor fotografie: Aleš Král

Druhá, nejrozsáhlejší část výstavy patří pohádkám. Před návštěvníky ožijí vzpomínky na nejznámější české pohádky, které vznikly na náměty Boženy Němcové. Nechybí klasiky jako Tři oříšky pro Popelku, Princ a Večernice, Byl jednou jeden král nebo S čerty nejsou žerty. Základ této části opět tvoří kostýmy, celkem jich bylo z filmových ateliérů zapůjčeno 42. Podle kurátorky Zuzany Tóhtové představují jedno z největších lákadel výstavy. Nejcennějšími jsou červánkové plesové šaty z pohádky Tři oříšky pro Popelku a kostým Vlasty Buriana z filmu Byl jednou jeden král.

Autor fotografie: Aleš Král

Do pohádek je možné se také zaposlouchat díky audionahrávkám, které namluvily známé osobnosti jako Vojtěch Kotek, Dara Rolins, Aleš Procházka, Anna Kameníková, David Koller, Marta Jandová a další.

Zdroj fotografie: Aleš Král

Dětské návštěvníky v této části čeká řada interaktivních úkolů, například přebrat hrách od „popela“ (ve skutečnosti ovesných vloček), dokončit příběh pomocí provázku a podobně. Zábava se tak spojuje s edukativními prvky, jež mají rozvíjet slovní zásobu či jemnou motoriku dětí. Poslední část výstavy představuje ostatní díla Boženy Němcové, mezi nimiž vyniká první sešitové vydání Babičky z roku 1855. Vystaveno je také několik různých vydání souboru pohádek Národní báchorky a pověsti, novely V zámku a podzámčí a další verze Babičky.

Zdroj fotografie: Stanislav Milata

Cílem výstavy je podpořit zájem o knihy a četbu u dětí, kterým je výstava určená především. Na své oblíbené pohádky ale jistě rádi zavzpomínají i dospělí. Pokud mezi ně patříte, zavítejte do OD Kotva a nechte se vtáhnout do pohádkového světa Boženy Němcové. Možnost máte do konce roku. 

www.vystavapohadek.cz