Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Divadelní noviny > Kontext Zprávy

    GHMP má novou šéfkurátorku

    Od 1. června 2021 povede odborné oddělení GHMP historička umění Helena Musilová, která uvedenou pozici obhájila ve výběrovém řízení. Konkurzu na post vedoucí/ho odborného oddělení se účastnilo celkem pět uchazečů, z nichž tři postoupili do druhého kola. Vedle Heleny Musilové to byli historici umění Milan Kreuzzieger a Jan Skřivánek.

    Dům U Kamenného zvonu od roku 1988 slouží jako výstavní prostor Galerie hlavního města Prahy. Foto: archiv redakce

    Koncepce a vize Heleny Musilové, samotný  pohovor, v němž předložila přesvědčivý styl vedení odborné práce i řadu námětů pro badatelské směřování naší instituce, a nakonec i řada zkušeností z domácích a zahraničních projektů z minulosti jsou nejlepším předpokladem pro tento post, uvedla ředitelka GHMP Magdalena Juříková. Člen komise, prorektor AVU Vít Havránek k rozhodnutí komise doplnil: Helena Musilová je přínosem pro GHMP díky umělecko-historickým zkušenostem badatelky (Jiří Valoch, Rudolf Sikora ad.), ale navíc její kandidátský projekt nabídl komplexní úvahu nad budoucími výzvami na poli českých a československých dějin umění druhé poloviny dvacátého století, což byla kvalita, která oslovila výběrovou komisi.

    Komise zasedala ve složení: Vít Havránek, prorektor Akademie výtvarných umění v Praze, Magdalena Juříková, ředitelka GHMP, Jiří Jůza, ředitel Galerie výtvarného umění v Ostravě, Miroslav Koláček, vedoucí oddělení obchodu, investic a správy budov GHMP, Pavlína Morganová, prorektorka Akademie výtvarných umění v Praze, Anna Pravdová, kurátorka Sbírky umění 19. století a klasické moderny Národní galerie Praha, Jiří Sulženko, ředitel odboru kultury a cestovního ruchu hlavního města Prahy.

    Helena Musilová. Foto: archiv redakce

    Helena Musilová se narodila v roce 1974 v Olomouci. Vystudovala dějiny umění a historii na Filozofické fakultě Masarykovy univerzity v Brně, působila jako kurátorka v Muzeu umění Olomouc a v Národní galerii Praha, přednášela na Katedře fotografie FAMU v Praze a na Semináři dějin umění FF MU Brno. Do května letošního roku pracovala jako hlavní kurátorka v Muzeu Kampa v Praze. Věnuje se českému a středoevropskému umění 20. století, zejména situaci na výtvarné scéně v 60. až 80. letech, s akcentem na výměnu a pohyb názorů a inspiračních zdrojů v nesvobodném prostoru období tzv. normalizace. Vedle toho se zabývá systémem organizace muzejní a galerijní práce a dalšími otázkami spojenými s galerijním provozem. V posledních letech připravila například výstavní a publikační projekt Anatomie skoku do prázdna. Rok 1968 a výtvarné umění v Československu, monografii konceptuálního výtvarníka Jana Wojnara, odbornou publikaci zabývající se činností Jiřího Valocha v šedesátých a sedmdesátých letech či se podílela na výzkumném projektu věnovaném novým realismům v Československu v meziválečném období, v jehož rámci zpracovávala kapitolu věnovanou fotografii.

    • Autor:
    • Publikováno: 1. června 2021

    Komentáře k článku: GHMP má novou šéfkurátorku

    Přidat komentář

    (Nezapomeňte vyplnit položky označené hvězdičkou.)

    Přidání komentáře

    *

    *

    *



    Obsah,