6 nejlepších postapokalyptických hororů, které vám vyrazí dech

Foto: Paramount, Columbia

Konečně! Do kina míří očekávané pokračování nečekané pecky Tiché místo. Snímek herce a režiséra Johna Krasinského se sice kvůli covidové pauze o rok odložil, to však neznamená, že na něj filmoví fanoušci zapomněli. Postapokalyptické filmy s hororovou tématikou, když se podaří, u diváků bodují, a proto Vám nabízíme výběr toho nejlepšího, co tento žánr nabízí.

Tiché místo

Foto: Paramount Pictures

Když vás uslyší, půjdou po vás. Touto větou by se dal definovat parádní postapokalyptický film John Krasinského, jenž ve snímku zahrál se svou ženou Emily Blunt. Země je totiž napadená vetřelci, kteří jsou abnormálně citliví na jakýkoli zvuk, nemluvě o hluku. Svým způsobem komorní film zaznamenal úspěch nejen u diváků, ale rovněž u kritiků. Snímek staví hlavně na perfektní atmosféře a hereckých výkonech. Bylo tak otázkou času, kdy se Tiché místo dočká pokračování.

Zombieland

Foto: Columbia Pictures

Zombie žánr se dočkal už mnoha filmových i seriálových zpracování. Přidat do tohoto žánru komediální prvky se v roce 2004 úspěšně pokusil britský filmový režisér a scénárista Edgar Wright ve snímku Soumrak mrtvých, který se poté stal základním kamenem tzv. Cornetto trilogie. Zombieland na to šel podobně, akorát postavy ve světě mezi „ne“mrtvými už nějakou dobu žijí. Na scénáři pracoval dnes už známý tandem Rhett Reese a Paul Wernick (Deadpool, Život), který do filmu úspěšně dostal sympatické kvarteto postav a parádní hlášky. Po deseti letech se zombie komedie dočkala pokračování od stejných tvůrců, které vůbec nezklamalo.

28 dní poté

Foto: DNA Films

Do apokalyptického žánru zabrousil takřka před 20 lety i oscarový režisér Danny Boyle (Trainspotting, 127 hodin) se svou vizí zamořeného a téměř liduprázdného Londýna. V britské metropoli totiž vypukla nákaza kvůli opicím infikovanými vzteklinou. Do tohoto období se z kómatu probere Jim (Cillian Murphy), jenž postupem času s hrůzou zjišťuje, co se vlastně stalo a jak se dostat do bezpečné zóny. Na svou dobu výborný snímek, který jistě osloví i další generace.

Já, legenda

Foto: Warner Bros.

Snímek s Willem Smithem v hlavní roli byl natočen na základě stejnojmenného románu z roku 1954 od Richarda Mathesona. V příběhu sledujeme postavu Roberta Nevilla, vědce, jemuž postapokalyptickém světě způsobeném virem zůstala jen fenka Sam. Neville je totiž proti viru imunní, což z něj dělá pro ostatní nakažené lovnou zvěř. Vědec se pokouší ze své krve vytvořit lék pro ostatní nakažené a zároveň neztrácí naději, že není jediný člověk na Zemi. Film drží nad vodou hlavně samotný Smith, který prakticky nesleze ze záběru, způsob vyprávění a podařené triky.

Ulice Cloverfield 10

Foto: Paramount Pictures

Po výborném found footage filmu Monstrum z roku 2008 od producenta J. J. Abramse byli filmoví fandové zvědaví, co mohou čekat od tématicky podobného snímku Ulice Cloverfield 10. Ukázky totiž jasně ukazovaly, že zde byl zvolen úplně jiný přístup. Postava Mary Elizabeth Winstead se po dopravní nehodě probudí uvnitř bunkru jistého pána, který jí tvrdí, že venku nastal konec světa a že bude lepší vůbec nevycházet. Postupem času si však mladá žena není jistá, jestli může muži věřit a chce se za každou cenu dostat ven. Film se z velké části odehrává na malém prostoru, ale díky hutné atmosféře a kvalitnímu scénáři na něj divák jen tak nezapomene.

Poslední muž na Zemi

Foto: American International Pictures

Možná to bude pro vás novinka, ale tento film z roku 1964 je takovým praotcem všech postapokalyptických snímků. Jedná se totiž o adaptaci zmíněné knihy Já, legenda, ovšem s tím rozdílem, že hlavní postava má jiné příjmení. Doktor Morgan je rovněž imunní proti viru, každý den zažívá rutinu obsahující ranní probuzení ve svém domě a zabíjení nakažených lidí, jejichž těla následně spaluje. I zde se retrospektivně dozvíme, jak k nákaze došlo a jak Morgan přišel o svou rodinu. V dnešní době může snímek připadat řadě lidem kvůli kulisám, maskám a výkonům směšný, ale atmosféra, příběh a relativně krátká stopáž Poslednímu muži na Zemi výrazně pomáhá.