Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

ZÁZNAM: Khamoro 2021 odstartoval gypsy jazz, zahrála kapela Django Always

02. června 2021
Čtení na 1 minutu

Večerním koncertem začal v pondělí 31. 5. 2021 v Praze v klubu Jazz Dock festival romské kultury Khamoro neboli Slunce. Přehlídka se koná po třiadvacáté a stejně jako loni je kvůli koronavirovým opatřením rozdělena na jarní a podzimní část. Nynější festivalový blok nabídne program ode pondělí do čtvrtku a podzimní během posledního zářijového víkendu, vedle toho se uskuteční několik jednorázových akcí, sdělila ČTK produkční festivalu Inka Jurková.

Na úvod festivalu se v pondělí večer v Jazz Docku představila kapela Django Always, jejímiž členy jsou čeští Sintové a která podle pořadatelů poprvé zahraje v rámci gypsy jazzových večerů.

V úterý večer vystoupí na stejném místě další příznivci gypsy jazzu, a to Joscho Stephan trio. Ve čtvrtek je pak na programu přehlídky koncert klasické hudby v podání klavíristy a skladatele Miroslava Ráce a jeho hostů v Jeruzalémské synagoze. Publikum uslyší Rácovu autorskou tvorbu pro klavír a na vybrané tradiční romské písně si hudebník přizve zpěvačku Pavlínu Matiovou.

Vedle hudby organizátoři naplánovali středeční večer romské literatury. Uskuteční se v Pražském kreativním centru a hosty budou mimo jiné romské autorky Ilona Ferková či Stanislava Miková a literární kritici. Lidé rovněž mohou navštívit výstavu romské výtvarnice Ivety Horváthové s názvem Tváře, která je k vidění v pražské kavárně WAID.

VIDEO

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon