2. 6. 2021

S lupou do historie: Everwood

Pojďte se spolu s námi vrátit do dob minulých. Vydáváme se do seriálového nebe a oprašujeme legendy, na které se nyní díváme svěžíma očima! Jak by piloty úspěšných televizních legend obstály v dnešní době? Dali by jim vůbec diváci ještě šanci? A jak se na naše oblíbené či dokonce zamilované seriály po letech s odstupem díváme my? Lupa míří do historie se dvěma cíli. Vyvolat ve vás nostalgii a neodolatelnou touhu si svůj milovaný seriál opět pustit (protože víme, kolik máte času :'D), ale také vám potenciálně chceme rozšířit obzory a představit méně známé seriály, které jsou nyní po letech jako stvořené pro sledování maratonem!

Takže, SerialZoňáci, jak hodnotíte Everwood 1×01: Pilot?

plakát

Základní údaje

Název Everwood
Žánr Drama, Lékařský, Rodinný
Stanice The WB
Vysílání 2002–2006
Počet sérií 4
Premiéra 16. 9. 2002
Délka pilotu 44 minut
Prům. hodnocení 71 % (od 472 uživatelů)

O čem to je?

Everwood. Městečko v americkém Coloradu, půvabné místo, stulené v klínu Skalistých hor. Domov jedné z prvních oper v zemi, nejstarších zlatých dolů, třetí největší soutěže ve vaření s chilli – a od jisté doby i světoznámého neurochirurga a jeho dvou dětí. Neboť doktor Brown, velký a slavný doktor Brown, v jehož ordinaci si podávali dveře nejslavnější a nejvlivnější lidé státu, se po tragické smrti své ženy zcela nečekaně – a pro všechny zcela nevysvětlitelně – rozhodl opustit svou zavedenou newyorskou praxi a přestěhovat se na tenhle – sice krásný, ale přece jenom – konec světa. Marně si obyvatelé městečka lámou hlavu, co mezi ně onu světovou kapacitu přivedlo. Důvody tátova rozhodnutí neznají ostatně ani jeho nejbližší: dospívající Ephram a malá Delia. Je jim jasné jen jedno: od nynějška musí zapomenout na celý svůj dosavadní život a musí se pokusit přijmout za svůj domov Everwood…

Trailer

A jaký je náš ortel?

Status: první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu: –

Proč mi to děláte, vždyť já si už snad ani nepamatuju, kdy jsem měl naposledy na konci pilotu slzy v očích. Závěr mě dostal úplně, k tomu se přiznávám bez mučení, takže pro mě vlastně vyznívá celý díl hodně dobře, až na jednu klíčovou věc. Toto se prostě nedělá, při takovýchto žánrech se postavy nezabíjejí hned v úvodu a už vůbec se nepřidává to, že na vystoupení tedy nedorazil nikdo z rodičů.

Samozřejmě ale chápu, že úvod byl potřebný pro celý příběh, který za to stál. Byly tu emoce, humor, vlastně i něco hlubšího, vlastně to bylo, jako při sledování skutečného města a jeho chodu. Hodně přeneseně tu máme místo jako v Men in Trees, které má zkrátka své kouzlo samo o sobě. Hezky s příjemnými obyvateli, ve většině případů.

V úvodu jsem nebyl úplně přesvědčený, že byl Treat Williams nejlepší volbou. Abych byl přesnější, seděl mi na původního doktora Browna, ale v nové pozitivnější pozici na hraně bezdomovec-blázen jsem ho prostě neviděl. Ale překvapil a sedlo mu to neskutečně. Každopádně po stránce obsazení, ale hlavně postav samotných, mi nejvíce sedla dvojice Edna a Irv, kteří byli skvělí samostatně a společně dokonce krásní.

Seriál je sice laděn spíše rodině, ale sem tam tu asi budou i nějaké emotivnější chvíle, zkrátka to nejspíš nebude slaďárna pro puberťáky. Za mě tento pilot ale sedl perfektně, úžasně uvedl celý seriál, do některých postav a témat zatím jenom ťukl a probudil zvědavost, takže účel splněn. Seriál beru všemi deseti, jen ten úvod prostě neodpustím.

  • závěrečná scéna
  • Edna a Irv
  • Treat Williams překavpil
  • příjemná atmosféra
  • zabití postavy v úvodu
90 %
Mé hodnocení
jesmot
Další díly seriálu
Copak asi dělají tyto tlačítka? 
jesmot

jesmot

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře4zobraz všechny 4 příspěvky
Litocha

Litocha

Na Everwood se už delší dobu chystám. V seznamu ho nejspíš posune výš fakt, že hned v první sérii by...
před 2 roky
malina2035

malina2035

Viděla jsem pár dílů díky loňské výzvě. Jsem si jistá, že by mě moc a moc bavil, ale bohužel jsem ho ve...
před 2 roky
ragelly

ragelly

Viděla jsem komplet před pár lety, je to takový milý nenáročný seriál, který mě seznámil se spoustou herců,...
před 2 roky
Další články k tématu