Pásmo Vítejte v Česku chce zkoumat „čecháčkovství“

Distribuční premiéra filmového pásma Vítejte v Česku poukáže na palčivá témata a představí oceňované mladé autory.

 

Ve čtvrtek 17. 6. od 21:00 hodin proběhne v Kasárnách Karlín distribuční premiéra filmového pásma s názvem Vítejte v Česku, v němž tři nadějní režiséři prozkoumávají čecháčkovství a to nejlepší i nejhorší v nás z různých úhlů pohledu. Všechny tři filmy přitom spojuje nejen široké spektrum emocí, ale především rozhodnutí, jak s nastalými situacemi v našich životech vůbec nakládat. Premiéra proběhne za účasti tvůrců. Vstupenky na premiéru pásma je možno zakoupit na portále Goout.net.

 

Pásmo otevře snímek Anatomie českého odpoledne (2020) režiséra Adama Martince (*1990), který  získal například ocenění Nejlepší krátký film roku 2020 v rámci Českého lva i Ceny české filmové kritiky či Cenu Magnesia. „Anatomie českého odpoledne nás přivádí do ráje ponožek v sandálech, vyvalených těl a přesmažených hranolek. Tragédie u jezera, která našla inspiraci ve skutečném případě utonulých dětí na jezeře Lhota, odkrývá povahy místních lidí,“ uvádí o filmu jeho režisér Adam Martinec. „Snažili jsme se oprostit od veřejných soudů a přistoupit k tématu z hlediska univerzální studie chování davu tváří v tvář cizímu neštěstí,“ dodává producent filmu Matěj Paclík.

  

Druhým snímkem společensko-kritického pásma bude Protihráč (2020) režiséra Ondřeje Erbana (*1986). Protihráč ukazuje kdysi úspěšného fotbalistu, který na svoji slávu může už jen vzpomínat, protože jedinou radostí jsou mu hrací automaty. Film je volně inspirován životními příběhy úspěšných fotbalistů, které přemohl závislost na gamblerství,“ přibližuje film režisér Ondřej Erban, jehož minulý snímek Sto dvacet osm tisíc (2018) byl uveden dokonce na slavném francouzském filmovém festivalu v Cannes v sekci Cinéfondation.

 

Pásmo uzavře film Hranice (2020) režiséra Damiána Vondráška (*1991), který diváka zavede do mediálně exponovaného tématu migrace. „Hranice otevírá otázku profesních a lidských hodnot. Když se státní hranici snaží nelegálně překročit skupina imigrantů, na povrch vyplouvají rozdílné názory pracovníků celní správy. Kdo je ‚náš‘, kdo je ‚cizí‘, kdo je dobrý a kdo špatný?,“ uvádí režisér Damián Vondrášek. Předchozí snímek tohoto režiséra, Vězení (2016), byl uveden například na filmovém festivalu ve španělském San Sebastianu či v Karlových Varech v sekci Future Frames.

 

Distributorem pásma Vítejte v Česku je spolek krutón, organizátor mezinárodního festivalu Young Film Fest (Praha a Brno), filmově výchovného soustředění Young Film Camp, spolu-organizátor Mezinárodního filmového festivalu ELBE DOCK (Ústí nad Labem a Drážďany). Jako distributor spolek v minulosti diváky i odborníky zaujal například filmovým pásmem Gottland (2014). 

 

Celková délka pásma je  70 minut a nejméně do dokonce roku by mělo být  ke zhlédnutí ve vybraných kinech v ČR. Bližší informace o filmech a jejich autorech najdete v přiloženém press-kitu a na webu: http://vitejtevcesku.cz/

 

 

Comments

comments

Vyhledat