Světelská věznice má nové oddělení pro odsouzené ženy s dětmi do jednoho roku

Ve věznici Světlá nad Sázavou budou moct nově být i ženy s dítětem do jednoho roku. Nápravné zařízení pro ně zřídilo speciální oddělení. Zařízení se tak snaží reagovat na změnu zákona, kdy už ženy nemusí být kvůli mateřství propuštěny z výkonu trestu.

Světlá nad Sázavou Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

S výchovou dětí přímo odsouzenými ženami má věznice letitou praxi. Roky tam totiž funguje podobné oddělení pro matky s dětmi do tří let.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ženy s dětmi do jednoho roku. Světelská věznice má nové oddělení pro odsouzené

„Jsem vděčná za to, že mohu být s ní a nepromrhám ten čas, který je nejdůležitější. Normálně bych přišla domů a holce by byly tři roky a vůbec by nebyla na mě zvyklá,“ říká odsouzená Tereza. Ve světelské věznici tráví svůj výkon trestu spolu s dcerou Viktorií, které je rok a půl.

Spolu s některými dalšími trestanými ženami žije na oddělení pro matky s dětmi do tří let. Věznice aktuálně umožní péči o děti do jednoho roku věku. Má na to nový speciální oddíl. „Tento oddíl je kapacitně pro čtyři matky a jejich děti,“ řekla ředitelka věznice Monika Myšičková.

Focení v ženské věznici mě sejmulo skoro stejně jako Afrika nebo Pákistán, říká fotografka Jungrová

Číst článek

Společné zázemí pro ložnice je umývárna a také kuchyňka a vycházkové venkovní prostory.

Nový oddíl je ale v tuto chvíli prázdný. Sloužit má ženám, které jsou odsouzené za zvlášť závažné činy. „Není úplně jednoduché tu ženu sem umístit,“ pokračuje ředitelka. „Trestné činy jsou vyjmenované a není tolik žen, které páchají zvlášť závažné zločiny a které by byly vhodné pro umístění,“ vysvětluje.

„Musíme si říct, že trestné činy spáchané na dítěti není ta činnost, se kterou bychom sem dítě s matkou mohli vzít,“ dodává Myšičková.

Změny zákona

Oddělení ve věznici ve Světlé nad Sázavou vzniklo především kvůli změně legislativy, kdy nyní u těhotných odsouzených žen není nutné přerušení výkonu trestu. O všem pak rozhodují soudy.

„Zatím ty soudy jsou takové opatrné, než se to naučí a objeví, že tahle možnost existuje, věřím ale, že se to v praxi naplní,“ řekla ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO).

Ačkoli světelská věznice preferuje, když dítě vychovávané matkou přímo ve věznici s ní odchází domů na konci trestu, v případě nového oddělení to zřejmě nebude možné. Dítě v jednom roce věku bude muset přecházet do péče někoho jiného.

Milan Kopecký Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme