Orientační nabídka


Znak města Lomnice nad Popelkou (odkaz na titulní stránku) 

Lomnice nad Popelkou - Oficiální web města


 

Červenec 2019

 

 
 

Počasí:

Začátek prázdnin byl příjemně teplý, ale poté se ochladilo. Teprve v druhé polovině měsíce se opět postupně oteplovalo a sluníčko lákalo ke koupání. Dešťové přeháňky se často našemu městu vyhnuly, ale také občas zapršelo, i když ne tolik, aby to pomohlo dostatečně zahrádkářům. Trávníky po městě byly většinou zažloutlé díky suchu.

Správa města:

Rada města na svém jednání 15. července schválila prodloužení smlouvy o jeden rok s Úřadem práce ČR – Krajskou pobočkou v Liberci na výkon veřejné služby pro město. Schválila prodej nepotřebné hasičské techniky.

Na základě žádosti byla přiznána dotace z Ministerstva pro místní rozvoj na opravu školního hřiště, které je bohužel nyní již ve velmi špatném stavu. Povrchy se kompletně vymění včetně všech podkladových vrstev a drenáží. Jeho členění a vzhled ale zůstane téměř stejný. Celkové náklady činí 11 mil. Kč, dotace pak pokryje 5 mil. Kč. Oprava by měla proběhnout v létě příštího roku. Nyní se připravuje veřejná zakázka na výběr dodavatele.

Život ve městě:

SVČ Sluníčko připravilo na první tři týdny v červenci pro děti příměstské tábory plné výletů, ale i vědy a techniky. Proběhlo i tradiční táboření v Prorubkách a tábor pro nejmenší.

Do soutěže Karla Hubáčka - Stavba roku Libereckého kraje 2019, je letos nominováno městské kino a Karlovské náměstí. Hlasování probíhá přes internet.

Probíhá i hlasování o oblíbené informační centrum 2019.

V pondělí 15. července byla provedena pokládka asfaltového koberce na komunikacích v nové rozvojové lokalitě pro rodinné bydlení za hřbitovem. I přes drobné zdržení se dokončení realizace inženýrských sítí a komunikací pro 25 rodinných domů a 2 bytovky blíží ke svému závěru.

Senioři opět vyrazili na výlet, tentokrát na Sloupsko, Lysice, jeskyně Blanických rytířů.

Muzeu pořádalo přednášku s promítáním cestovatele a hudebníka Miljo Mileva nazvanou To nejlepší z Islandu aneb co doma nemáte, která se konala 21. července.

Dne 24. července probíhaly v kině besedy s novým lomnickým zubním lékařem MDDr. Jakubem Staňkem, jehož ordinace zahajuje provoz 2. 9. 2019. Od 10:00 hodin převážně pro seniory a od 18:00 a 19:00 hodin pro další veřejnost proběhla krátká přednáška, jejíž náplní bylo představení lékaře, prezentace zubní péče a komplexního ošetření pacienta, vysvětlení systému přihlašování pacientů a další témata. Nově vzniklá moderní stomatologická ordinace v prostorách nové polikliniky zahájí svůj provoz v průběhu září.

Putovní výstava Za stromy roku doputovala do Lomnice nad Popelkou. K vidění byla v rámci Lomnického kulturního léta v Tylově divadle a také 21. července přímo v oboře u soutěžního stromu u zámečku. Zájemci mohli přímo na místě poslat rohanské douglasce svůj hlas.

Stará hasičárna byla zbourána. Volná plocha bude sloužit jako parkoviště pro okolní veřejné budovy (kino, zimní stadion, hasičárnu) i autobusové nádraží. Nyní se připravuje projektová dokumentace podle studie řešení autobusového nádraží a jeho okolí. Plocha bude pro parkování provizorně sloužit již nyní, po úpravě povrchu asfaltovým recyklátem a odpojení a demolici elektrického pilířku.

Byly zahájeny také práce na opravě požární nádrže na Ploužnici. Budou opraveny stěny, dno a dovnitř vevařena fólie. Postupně by se měly opravit i ostatní požární nádrže na okolních osadách.

Kultura:

Tradiční prázdninová výstava Drahé kameny a minerály s obrazy výtvarníka Lubora Mádra v městské muzeum a galerie probíhá po celé léto.

V rámci Léta na zámku 2019 probíhalo několik akcí:

Komentovaná prohlídka interiérů, exteriérů a blízkého okolí lomnického zámku s doprovodným slovem městské kronikářky se konala ve středu 3. července.

Loutkové pohádky pro nejmenší – O Červené karkulce – Divadlo Kozlík 3. července. Druhá pohádka 13. července Hvězdné dálky Rudy Hancvencla ze souboru Vozichet Jablonec n. N.

Nedělní zámecké koncerty – 7. července zazpíval Jiří Gabriel Zahrádka, další koncert popové a folkové písně v klavírním provedení zahráli Tereza Vaňková a Unholy Mark z hudební skupiny The Others.

Tovaryšem čtvera řemesel – 9. července výroba kovového zvonečku, 16. července výroba a zdobení vlastního keramického zvonečku, 23. července řezání či broušení drahých kamenů.

Zámecký koncert – 10. července hráli manželé Fajtovi k tanci i poslechu.

Výstavy na zámku - vernisáž výstavy Petr Heber a Dominika Machatá – Objekty a miniatury se konala v sobotu 13. července od 14 hodin ve sklepení lomnického zámku. Úvodní slovo: Radovan Sál, hudební program: Řehečské kvarteto. Výstava otevřena až do 8. září.

- vernisáž výstavy dobových pohlednic ze sbírek Jana a Zdeny Doudových z Mnichova Hradiště a lomnického sběratele Jaroslava Kordíka s představením historie lomnických hospůdek od Lenky Morávkové Hospůdky Českého ráje a Lomnicka proběhla ve čtvrtek 25. července v neformálním duchu a s ochutnávkou Lomnického piva ve velkém sále lomnického zámku.

Lomnické kulturní léto 19.–28. července:

U příležitosti zahájení Lomnického kulturního léta předala Květa Vinklátová Lomnickým šek na 100 000 korun za vítězství v krajském kole programu Regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón za rok 2018, který každoročně vyhlašuje Ministerstvo kultury.

Lomnické kulturní léto tradičně zahájili místní ochotníci, tentokrát hrou Mnoho povyku pro nic v režii Petra Sádka.

Druhý den vystoupil v Tylově divadle dvoumetrový Maxipes Fík v podání Divadla Krapet z Prahy. Večer byl věnován koncertu v kostele sv. Mikuláše.

Další významnou událostí bylo jistě vystoupení houslisty Pavla Šporcla. Úterní večer patřil šansonu a středeční opeře a muzikálům v podání tří operních pěvkyň – Andrea Kalivodová, Tereza Mátlová, Pavlína Senić. Páteční večer proběhl v duchu swing – Orchestr Ježkovy stopy, a sobotní s Musicou Bohemcou a nedělní byl jazzový.

25. ročník Lomnického kulturního léta pod patronací Jaroslava Krčka byl opravdu plný úžasné hudby. Jaroslav Krček letos slaví také své 80. narozeniny.

Sport a tělovýchova:

Lomničtí sokolové se poprvé v novodobé historii zúčastnili Gymnaestrády, tentokrát v Rakousku. Vystoupili ve skladbě Spolu. (viz níže)

Družstvo seniorů reprezentovalo ve dnech 16.–19. července nejen Lomnici nad Popelkou, ale i celý Liberecký kraj na 4. Mezinárodních sportovních hrách seniorů 2019 v areálu Sportovního klubu policie v Českých Budějovicích. Účastnila se mužstva za jednotlivé kraje České republiky, hlavní město Prahu, ale i Maďarsko, Německo, Polsko, Rakousko a Slovensko. Lomnický tým se umístil na krásném 9. místě.

Společenská kronika:

Narození:

30. 7. 2019 – se narodila Michalu a Lence Markovým, bytem Lomnice n. P., dcera Elen

 

Jubilea:

V měsíci červenci oslavili naši spoluobčané tato významná jubilea:

·                    70 let – Jiří Zima, Lomnice n. P. 264, Milan Jarošík, Lomnice n. P. 1154

·                    75 let – Marie Milická, Nové Dvory 8, Josef Hofrychtr, Lomnice n. P. 1057, Božena Pácalová, Nové Dvory 6

·                    80 let – Věra Dlouhá, Lomnice n. P. 703, Libuše Kubátová, Lomnice n. P. 1107, František Nouzák, Lomnice n. P. 1141

·                    85 let – Hana Petersiková, Lomnice n. P. 1188, Jaroslava Hlavová, Lomnice n. P. 679, Lidmila Vávrová, Lomnice n. P. 1047

·                    90 let – Zdeněk Otmar, Ploužnice 12, Jarmila Křížková, Lomnice n. P., 479, Růžena Vaníčková, Lomnice n. P. 48

·                    92 let – Zděnka Šulcová, Lomnice n. P. 1188

 

Manželství:

Na Pohoří sňatek uzavřeli:

Vladimír Hadač z Pohoří a Kateřina Wimmerová z Lomnice n. P.

V Lomnici n.Pop. sňatek uzavřeli:

Petr Pevný z Dolní Sytové a Aneta Babcová z Lomnice n. P.

 

Diamantová svatba:

V sobotu 27. 7. 2019 oslavili na naši radnici diamantovou svatbu manželé Jaroslav a Alenka Kaplanovi, Lomnice n. P. 195.

 

Opustili nás:

Bohuslav Šviha Lomnice n. P. 1196 ve věku 70 let

Josef Regál Lomnice n. P. 379 ve věku 86 let

Alena Brusáková Lomnice n. P. 722 ve věku 76 let

Vlasta Žalská Lomnice n. P. 1034 ve věku 76 let

Z www.lomnicenadpopelkou.cz

Lomničtí sokolové na XVI. Světové Gymnaestrádě v rakouském Dornbirn

To že se lomničtí sokolové pravidelně účastní všesokolských sletů, není pro pozorné obyvatele našeho městečka novinkou. V letošním roce se lomničtí cvičenci ale poprvé zúčastnili celosvětové akce Gymnaestráda, která se uskutečnila již po šestnácté, a to v rakouském městečku na hranici třech států, Dornbirn. Pro lomnické sokoly a celou župu Krkonošskou-Pecháčkovu se jednalo o historicky první účast na této jedinečné akci.

A co si pod pojmem Gymnaestráda představit? Bez nadsázky je to akce silně připomínající olympijské hry s rozdílem, že na Gymnaestrádě nejde o medaile. Gymnaestráda je svátkem, obrovskou přehlídkou sportovních vystoupení napříč gymnastickými disciplínami. Na své si zde přijdou milovníci nářaďové gymnastiky, aerobních cvičení, pódiových vystoupení, akrobatických show i hromadných skladeb. Tomu všemu nechybí slavnostní zahajovací a závěrečný ceremoniál, hromada doprovodných akcí a vystoupení pro místní obyvatele, kteří se coby dobrovolníci ochotně starají o účastníky ubytované v městečkách kolem hlavního dějiště Gymnaestrády – měst Dornbirn a Bregenz. Celou akci pořádá FIG – Mezinárodní gymnastická federace - a účastní se 25 000 sportovců a organizátorů ze 66 zemí světa.

Organizaci výpravy České republiky měla na starosti Česká gymnastická federace, výprava se skládala ze zástupců ČASPV, ČOS a ČGF. Samotní sokolové měli nejpočetnější zastoupení, ve třech skladbách jich vystupovalo téměř 500. Lomnických sokolů vyrazilo celkem 9, vystupovali třikrát při předvedení hromadné česko-slovenské skladby SPOLU, lomničtí muži navíc ještě při prvním večeru v Rakousku věnovanému obyvatelům hostitelského města se silovou gymnastikou. Ani lomnické ženy nezůstaly pozadu, za stejným účelem si oprášily úryvek ze skladby Siluety z loňského sletu.

Bezesporu největším zážitkem pro všechny sokoly ale bylo provedení skladby na závěrečném ceremoniálu. Na něj jsou vybrány jen ty nejlepší skladby a ČOS se této pocty dostalo poprvé od doby, kdy se gymnaestrád účastní. Je nepopsatelným zážitkem cvičit na Vejvodovu polku „Škoda lásky“, strhnout 16 000 diváků v tleskání a z tribun slyšet tuto legendární píseň zpívat v několika jazycích. A odcházet z plochy stadionu s českou vlajkou při potlesku diváků z 66 států světa ve stoje, to je ta pravá národní hrdost. Předsednictvo FIG po ukončení ceremoniálu vyslovilo uznání a obdiv právě skladbě SPOLU, kterou označili za jednu z nejzdařilejších v rámci celé akce. Ocenili nápaditou choreografii skladby, precizní provedení, umění autorů skloubit cvičení mužů a žen, dorostenců a seniorů, cvičenců dvou států. Podobné propojení je i jednou z myšlenek celé gymnaestrády. Je dobře, že se České obci sokolské dostalo takovéhoto uznání.

Nejen lomničtí sokolové, ale snad všichni účastníci zažili týden naplněný pozitivními úsměvy, radostí, hrdostí, zpěvem písní, sbíráním inspirace do další práce v oblasti všeobecné gymnastiky. Všichni zde také navázali nová přátelství, která, věřím, vydrží minimálně do další gymnaestrády. Ani lomničtí nezůstávali pozadu, vybaveni reproduktory zpívali, tančili a cvičili, kde se jen dalo.

A pokud se budete chtít o tomto gymnastickém svátku dozvědět více, těšte se na podzim, kdy připravíme povídání o této akci spojené s promítáním filmu bratra Radka Kysely.

A o tom, jestli bude naše město zastoupeno i na té další gymnaestrádě, nyní myslím není pochyb.

XVI. Gymnaestrádě v Dorbnirnu NAZDAR, XVII. Gymnaestrádě v Amsterodamu ZDAR!

Petr Sádek, náčelník T. J. Sokol Lomnice n. P. a Sokolské župy Krkonošské-Pecháčkovy

 

Zlepšení nabídky na trávení volného času v Oboře

O úpravě plácku se stávajícím přístřeškem a ohništěm u rybníka v Oboře jsme již informovali v minulých vydáních Lomnických novin. Práce jsou aktuálně dokončovány a od července bude moci prostranství sloužit veřejnosti.

Okolo ohniště již jsou umístěny nové lavičky, vedle pak dva sety lavic se stolem a infotabule s mapou. Prostor vhodně doplňuje dřevěný herní prvek z akátového dřeva evokující tvar cvrčka pro děti ve věku 3–6 let. Za přístřeškem (a hradbou smrčků) je instalováno 5 venkovních fitness sestav pro celkové procvičení všech partií těla pro osoby starší 10 let.

Zbývá ještě dokončit dopadové plochy z přírodě blízké štěpky a terénní úpravy.

Dodavatelem jednotlivých částí byly na základě výběrového řízení firmy hřiště.cz s. r. o. Brno a Workout Europe s. r. o. Praha.

Náklady činí 728 tis. Kč, dotace poskytnutá z Programu rozvoje venkova přes Místní akční skupinu Brána do Českého ráje, z. s., na zvýšení společenské funkce lesa pokrývá 100 % částky.

Dopadové plochy, které nejsou předmětem dotace, připravují Technické služby města.

 

Hřiště na stadionu - rozhodnuto

Avizovaným záměrem města je vybudovat na letním stadionu venkovní hřiště pro aktivní trávení volného času zejména mladých. Vytipovány byly tři možnosti. O konkrétním typu (nebo typech) realizovaného hřiště bylo v průběhu května hlasováno na několika platformách – mezi žáky základní školy ŽŠ TGM Lomnice n. P., v mládežnickém parlamentu při ICM Lomnice n. P., na Střední škole Lomnice n. P. a v anketě na webu města. Vybudování těchto hřišť podpořila také Sportovní komise rady města.

V základní škole hlasovalo celkem 366 žáků 4.–9. ročníku s výsledkem:

1. místo           workout                                              180 hlasů

2. místo           bike / skate park, příp. pump track    141 hlasů

3. místo           parkour                                               45 hlasů.

 

Na střední škole hlasovalo celkem 106 respondentů, což je cca polovina studentů školy. Pořadí jednotlivých variant bylo následující:

1. místo           workout                                              56 hlasů

2. místo           bike / skate park, příp. pump track    40 hlasů

3. místo           parkour                                               10 hlasů.

 

Závěr projednání v mládežnickém parlamentu při ICM:

1. místo           bike / skate park, příp. pump track    20 hlasů

2. místo           workout                                              17 hlasů

3. místo           parkour                                               15 hlasů.

 

Na webu města hlasovalo v anketě téměř tisíc hlasujících. Výsledek se opět zásadně od výše uvedených neliší:

1. místo           workout                                              470 hlasů

2. místo           bike / skate park, příp. pump track    423 hlasů

3. místo           parkour                                               18 hlasů.

 

Ze všech uskutečněných hlasování vyplývá, že je zájem o hřiště pro workout i bike/skate park, příp. pump track. Záležitost projednala rada města a v tomto smyslu rozhodla o přípravě realizace obou typů hřišť (ve druhém případě by se pravděpodobně jednalo o pump track s jednou až dvěma překážkami).

Aktuálně byli osloveni možní dodavatelé ke spolupráci na přípravě podkladů pro zadání realizace. Rozpočet v letošním roce na této položce obsahuje 500 tis. Kč. Ideální by bylo provést přípravu obou (tedy desku a terénní úpravy), a na jaře příštího roku vše (nebo alespoň jedno) dokončit. Bude však záležet na kapacitách dodavatelů.
 
Zodpovídá: Lenka Morávková
Vytvořeno / změněno: 2.6.2021 / 2.6.2021

 

Kontakt

Městský úřad
Husovo náměstí 6
512 51 Lomnice nad Popelkou

Tel.: 481 629 020
E-mail: podatelna@mu-lomnice.cz

Podrobný kontakt


Kde nás najdete

Mapa České republiky s vyznačením sídla

Úřední hodiny

Po 8:00 - 11:30, 12:30 - 17:00
Út 8:00 - 11:30, 12:30 - 13:30
St 8:00 - 11:30, 12:30 - 17:00
Čt 8:00 - 11:30, 12:30 - 13:30
8:00 - 11:30, 12:30 - 13:30
 

Navštivte také

Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém