Medaile je hnací motor, líčí před Finy střelec Šulák. Na co si musí dát Češi bacha?

Foto: Jan Beneš, Český hokej

3. června 2021, 10:38

Adam Bagar

Český národní tým večer čeká klíčová čtvrtfinálová bitva s Finskem, ke kterému má blízko obránce Libor Šulák. Na severu strávil tři z posledních čtyř sezon, postupně působil v Lahti, Kouvole a v Oulu.

„Je tam několik kluků, kteří hráli proti mě ve finské lize, ale neřekl bych, že Finy nějak dobře znám. Hrají však dobře z defenzivy, mají slušně zahuštěné střední pásmo a snaží se to všechno otáčet rychle do protiútoku. Na to si musíme dát bacha,“ upozorňuje 27letý rodák z Pelhřimova.

Finové mají v týmu jen dvě posily z NHL, ale hned osm zlatých hochů z posledního šampionátu na Slovensku. Navíc září 19letý Anton Lundell. „Mají dost šikovných hráčů, kteří umějí dát gól. Musíme si na ně dát pozor. Obzvlášť na Lundella, má slušnou koncovku,“ říká Libor Šulák.

Na mistrovství světa jej čeká už třetí čtvrtfinále. Po porážkách 0:3 s Ruskem a 2:3 s USA z MS 2017 a 2018 by rád poprvé slavil a zahrál si o medaili, na kterou Češi čekají už devět let. Kabinu zdobí vzpomínky na dřívější triumfy, i Pešánovi svěřenci by se rádi zařadili mezi úspěšné.

„Je to velká motivace. Třeba tam budu taky jednou vylepený, až budou hrát mladší kluci. Každý touží po úspěchu, po medaili. To je asi největší hnací motor. Ale nejde si říct, že teď už jsme na řadě my. Každý chce zvítězit, všech osm týmů,“ ví zadák, který už se na bitvu těší.

„Zdravá nervozita tam je, ale jak spadne buly, přestanete na to myslet a soustředíte se jen na každé střídání. Musíme začít od začátku a nehonit to posledních dvacet minut. Musíme dobře překonat střední pásmo, vyvinout na ně dobrý tlak a určovat tempo hry,“ velí Libor Šulák.

Ten zatím v Rize pálí ostrými. Se třemi brankami je spolu se Švýcarem Romainem Loeffelem nejlepším střelcem mezi beky, společně s Dominikem Kubalíkem je i nejlepším kanonýrem týmu. „Budu se snažit střílet všechno na bránu, co to jen půjde. Uvidíme, jak to dopadne.“

Před zápasem se bude snažit relaxovat. „Půjdu si asi na chvilku lehnout. Moc nespím, ale když se hraje takhle pozdě, tak zavřu oči, aby si odpočinuly. Ale maximálně hodinu nebo hodinu a půl,“ prozrazuje Šulák před klíčovou partií, kterou můžete od 19:15 sledovat na ČT sport.

Ať už čtvrtfinálový souboj s Finy dopadne jakkoliv, pozdě večer si nejspíš dopřeje ještě svůj oblíbený seriál Ordinace v růžové zahradě. „Právě ve čtvrtek je vždycky nový díl. Celá série už se blíží ke konci, tak si ho hned po utkání pustím,“ přiznává v online rozhovoru s novináři.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz