Připojte se k diskusi o politickém kabaretu 20. a 30. let

Erika Mann jako pierotka v kabaretu Pfeffermühle, Mnichov 1934. Kredit: Mnichovská městská knihovna / Monacensia
Erika Mann jako pierotka v kabaretu Pfeffermühle, Mnichov 1934. Kredit: Mnichovská městská knihovna / Monacensia

U příležitosti výstavy Erika Mann. Kabaretistka – válečná reportérka – politická komentátorka budou hovořit herečka Markéta Richterová, historik Jiří Knapík, divadelní kritik a spisovatel  Vladimír Just a teoretik médií Jan Jirák o politickém kabaretu 20. a 30. let v Německu a tehdejším Československu. Diskuse se zaměří na paralely v obou zemích, na inspiraci a recepci politického kabaretu. Markéta Richterová pohovoří o tom, proč hrát dnes kabaret a proč se zabývat Erikou Mann. Jiří Knapík představí zajímavý objev z Opavy a pozornost zaměříme také na současnost.

Die Pfeffermühle (Mlýnek na pepř) byl název legendárního politického kabaretu, který vystoupil poprvé 1. ledna 1933 v Mnichově a o pouhých pár týdnů později musel uprchnout z Německa před nacisty. Jeho zakladateli byli Klaus a Erika Mannovi, Therese Giehse a Magnus Henning, který vznik kabaretu inicioval. Mezi roky 1933 a 1937 odehrál kabaret více než 1.000 představení v sedmi zemích, mimo jiné také v tehdejším Československu. Kvůli protinacistickému programu Pfeffermühle byla Erika Mann v roce 1935 zbavena německého občanství. Klaus Mann popsal Pfeffermühle jako „nejúspěšnější a nejúčinnější divadelní počin emigrace“. Erika Mann ho zpětně označila za nejdůležitější činnost svého života.

Účastníci a účastnice diskuse:
Markéta Richterová, Jiří Knapík a Vladimír Just

Moderace:
Jan Jirák

Diskuse se bude konat na platformě Zoom. Odkaz brzy doplníme.

Tento pořad vznikl ve spolupráci s Institutem komunikačních studií a žurnalistiky Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy a byl podpořen Česko-německým fondem budoucnosti.
Kdy: 10.6. od 19 hodin

Kde: Online – sledujte web akce

Comments

comments

Vyhledat