Hlavní obsah

Jak začít randit po rozvodu

Novinky, Eliška Fischerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rozvod je bolestivá záležitost, která přináší mnoho slz, stresu a beznaděje. Přesto je důležité, aby člověk kapitolu s názvem manželství dokázal uzavřít a nevzdal se práva na novou lásku. Jak ale začít randit, když už vám není dvacet a poslední roky jste strávila po boku manžela?

Foto: Profimedia.cz

Při hledání nového partnera na nic nespěchejte.

Článek

Ať už jste zažila rozvod před pěti měsíci, nebo pěti lety, jistě nám dáte za pravdu, že šlo o velmi nepříjemnou záležitost, která vám nedala spát. Není divu, člověk vstupuje do manželství s růžovými brýlemi a případný neúspěch si ani na malé procento nepřipouští.

Bohužel, občas manželství nemá šťastný konec, a tak je důležité včas sejmout snubní prstýnek a podepsat rozvodové papíry, díky kterým můžete začít znovu.

Pravdou ale zůstává, že terapeutové nedoporučují, abyste se do randění vrhla po hlavě. „Je důležité, abyste si naordinovala čas jenom pro sebe, truchlila nad rozvodem a přemýšlela, co v novém vztahu můžete udělat lépe,“ říká terapeutka Christina Jonesová a dodává, že s randěním byste měla počkat alespoň rok od rozvodu.

Jak dlouho trvá, než se člověk vyrovná s rozchodem

Vztahy a sex

Jedině tak budete mít dostatek času na to, aby se vaše zlomené srdce vyléčilo a našla jste si partnera, který nebude pouhou náplastí.

Otázky, které si položit před první schůzkou

Myslíte si, že jste připravená na nový vztah? Než se vrhnete do flirtování s kolegou nebo si založíte profil na online seznamce, položte si několik zásadních otázek.

  • Chcete randit kvůli tomu, abyste nebyla sama?
  • Toužíte po partnerovi jenom proto, abyste svého ex naštvala?
  • Potřebujete pro své děti „nového tatínka“?

Možná sama tušíte, že ideálně byste na všechny zmíněné otázky měla odpovědět upřímné NE. V opačném případě se vyplatí, když s novým vztahem chvilku počkáte.

„Pokud hledáte nového partnera z toho důvodu, abyste se vyhnula osamělosti, zapomněla na zradu nebo potrápila vašeho bývalého partnera, pak nejednáte rozumně. Raději si dopřejte více času na uzdravení,“ radí Jonesová.

Buďte upřímná

V žádném případě novému partnerovi nelžete! Nepřikrášlujte si svou minulost, neubírejte si roky, nezapírejte své děti, a dokonce nelžete ani v tom, že jste rozvedená. Pravda pokaždé vypluje na povrch, a tak je naprosto zbytečné lhát.

Navíc, pokud chcete budovat zdravý vztah, který se dočká šťastného konce, pak je podstatné, abyste ho vystavěla na pravdivých základech. Dobrou zprávou je, že člověk, se kterým máte strávit zbytek vašeho života, vás bude mít rád takovou, jaká doopravdy jste. A to i s drobnými chybami.

Proč je důležité minulé vztahy správně uzavřít

Vztahy a sex

Přiměřená očekávání

Není jednoduché přistupovat k novému vztahu bez nulového očekávání. „Přesto neočekávejte, že za několik měsíců budete opět stát před oltářem,“ říká terapeutka Amy Morinová.

Dalším problémem „porozvodových“ vztahů je, že ženy srovnávají nového partnera s bývalým manželem. „Zároveň si ženy myslí, že pokud napraví své chyby, na které si stěžoval jejich bývalý partner, pak nový vztah bude zalitý sluncem,“ říká terapeutka Jonesová.

Myslete ale na to, že každý člověk má jiný pohled na vztahy i jiná očekávání.

Žádný spěch

V současné zrychlené době se příliš nenosí, aby lidé s novým vztahem otáleli a vychutnávali si počáteční fázi randění. Pokud jste ale zažila rozvod, pak je přímo žádoucí, abyste do nového vztahu neskočila ze dne na den. Naopak, užívejte si zájem nového muže, navzájem se poznávejte, choďte na procházky, na společné večeře a za několik měsíců přejděte ke společným večerům.

„S potencionálním partnerem hodně komunikujete, poznávejte ho v různých situacích a seznamte se i s jeho přáteli,“ doporučuje Christina Jonesová pro Good Housekeeping.

Uvidíte, že vám tento pomalý start pomůže a utuží váš vztah hned v počátcích.

Chování při randění, na které je třeba si dát pozor

Vztahy a sex

Mluvte o novém partnerovi s dětmi

Pokud máte z předchozího vztahu potomky, pak je důležité, abyste nezapomněla na jejich pocity a myšlenky.

„Promluvte si s dětmi, zajímejte se o jejich názor na vašeho nového partnera a ujistěte je, že jsou pro vás stále nejdůležitější. Zároveň jim řekněte, že je naprosto v pořádku, když jsou z vašeho nového vztahu nervózní, smutné nebo naštvané. Také je povzbuďte v tom, aby vám kladly otázky a otevřeně vyjadřovaly své obavy,“ říká Morinová.

A kdy děti s novým partnerem seznámit? „Nového partnera poznávejte alespoň šest měsíců a teprve potom ho seznamte s dětmi. Pokud byste ho představila dříve, může to být pro děti matoucí a znepokojivé,“ dodává Morinová.

Pokud by vás lákalo vyzkoušet takzvaný speed dating, tedy velmi zrychlenou formu schůzek s více lidmi, pak si v přehrávači níže poslechněte náš podcast, který se tomuto tématu věnoval.

Podcast Guláš

Pravidelný přísun rozhovorů, které nemají žádnou škatulku. Před kamerou se s moderátorem Kubou Štěpánkem objevují hosté ze širokého společenského spektra. Naladíte každý druhý čtvrtek na Podcasty.cz, Spotify nebo Apple Podcasts.

Reklama

Související témata:

Související články

Dobré vztahy jsou možné i po rozvodu

Rozvod mnoho lidí hodnotí jako jednu z nejbolestivějších a nejkomplikovanějších událostí svého života. Komunikace s bývalým partnerem se během něj často...

Výběr článků

Načítám