Pravidla pro vstup si státy nastavují samy, nezmění to ani covid pas, upozorňuje náměstek Smolek

3. červen 2021

Doba volného cestování, jaké jsme znali před pandemií, je ještě stále v nedohlednu, klesající počty pozitivně testovaných i pokrok v očkování ale přeci jen umožňují svobodnější pohyb. „Naše úloha je včas sdělovat přesné informace, aby každý, kdo někam pojede, se podle toho mohl zařídit,“ deklaruje náměstek ministra zahraničí Martin Smolek.

Připomíná, že čeští občané musí sledovat nejen pravidla pro vycestování do konkrétní země, která naleznou na webových stránkách příslušného českého zastupitelského úřadu, ale i pro návrat zpět do Česka, k čemuž slouží cestovatelský semafor.

Čtěte také

„Pokud je země v oranžové barvě, potřebuji jeden antigenní test. U červených je to PCR test po návratu, případně ještě jeden antigenní test před cestou, pokud cestuji hromadně. Toto neplatí pro osoby, které jsou 22 dní po očkování první dávkou, protože z oranžových a červených zemí se mohou vracet bez dalšího,“ přibližuje.

Smolek přiznává, že pravidla pro cestování jsou roztříštěná a mnohdy je v nich chaos. „Státy prostě mají strach a každý si to bude dělat jinak. S tím se musíme smířit,“ podotýká.

Covid pas sjednotí pravidla pro uznávání testů

Situace se podle náměstka okamžitě nezlepší ani po zavedení evropského covid pasu: „Ten je o formě, nikoli o obsahu. Bylo by krásné, kdybychom si řekli, že všichni po první dávce nebo s antigenním testem mohou cestovat. Ale věřím a pomalu se to ukazuje i v praxi, že ruku v ruce s formou začnou členské státy harmonizovat i věcná pravidla.“

Čtěte také

Z české iniciativy například Chorvatsko umožňuje od 1. června přicestovat 22 dní po první dávce očkování. „Byť to přes léto nebude platit v celé Evropě, to vylučuji, tak velká část států se tomu bude přizpůsobovat,“ věří náměstek.

Ministerstvo zahraničí podle něj hodlá vyjednávat i s mimoevropskými zeměmi, které jsou oblíbenými destinacemi českých turistů, například s Tureckem, Tuniskem nebo Egyptem, aby přizpůsobily svá pravidla pro vstup a uznávaly český certifikát o provedení očkování.

Letní prázdniny by se mohly podobat normálnímu životu, minimálně v Evropě.
Martin Smolek

Náměstek ministra zahraničí Martin Smolek

Ke covid pasům, které mají začít platit od 1. července, je ale skeptický i místopředseda Asociace cestovních kanceláří Jan Papež – každá země si totiž reguluje pravidla pro příjezd sama a nic ji nezavazuje k tomu, aby covid pas respektovala.

Podle Smolka ale covid pas pomůže minimálně v tom, že sjednotí pravidla pro uznávání provedených testů. Některé země například neuznávaly potvrzení o provedeném testu, pokud bylo jen v českém jazyce.

Čtěte také

Na rozhodnutí členských států ale i nadále bude například to, zda budou uznávat i jiné než v Unii registrované vakcíny, například ruský Sputnik V nebo čínské očkovací látky, které se používaly v Maďarsku a podle některých studií jsou méně spolehlivé.

„Letní prázdniny by se mohly podobat normálnímu životu, minimálně v Evropě. Co se týče třetích zemí, tak na tom se pracuje, plány jsou, ale je potřeba vyčkat. Vždy se dívat týden nebo dva nazpět, co další vlna rozvolňování způsobila, a podle toho se potom zachovat,“ uzavírá náměstek.

Jak se vyznat v tom, kam se smí a za jakých podmínek? Stihne Evropa do letních prázdnin sjednotit pravidla? Poslechněte si v záznamu Interview Plus.

autoři: Jan Bumba , ert
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.