Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

ROMEA TV

PŘÍMÝ PŘENOS KHAMORO 2021: Miroslav Rác a hosté, koncert klasické hudby z Jeruzalémské synagogy

03. června 2021
Čtení na 1 minutu

V Jeruzalémské synagoze vystoupí dnes od 20 hodin klavírista a skladatel Miroslav Rác, který se se ve své tvorbě věnuje připomínce romského holokaustu. Rác vystoupí se svou autorskou tvorbou pro sólový klavír, ale na vybrané tradiční romské písně si přizve zpěvačku Pavlínu Matiovou. ROMEA TV odvysílá koncert přímým přenosem. Vstup na koncert je zdarma.

Sám Miroslav Rác pochází z muzikantské rodiny, která má za sebou osobní zkušenost s hrůzami druhé světové války, kdy Miroslavův děda prošel několika koncentračními tábory. Právě rodinná historie se promítla do Miroslavovy touhy věnovat svou hudbu obětem nacistického teroru, pro které složil také své nejznámější dílo Poému A-moll. K té natočil krátký dokumentárně-hudební krátkometrážní film přímo z Osvětimi.

Tento talentovaný hudebník již v patnácti letech vystupoval v polské Národní filharmonii, o pár let na Evropském kongresu věnovanému romské mládeži a v posledních letech se představil publiku v Paříži, Londýně nebo Tel Avivu. Za sebou má spolupráce se světovými hudebníky – mimo jiné z Itzhakem Perlamen – i přednášky a inspirativní koncerty pro mladé Romy na Slovenska.

Přehlídka světové romské hudby festival Khamoro se letos koná již po třiadvacáté a stejně jako loni je kvůli koronavirovým opatřením rozdělena na jarní a podzimní část. V úterý a ve středu si přišli na své příznivci gypsy jazzu. V pondělí vystoupila kapela Django Always a v úterý skupina Joscho Stephan trio.

Vedle hudby organizátoři naplánovali ne středu večer romské literatury. Uskutečnil se v Pražském kreativním centru a hosty byli mimo jiné romské autorky Ilona Ferková či Stanislava Miková a literární kritici. Lidé rovněž mohou navštívit výstavu romské výtvarnice Ivety Horváthové s názvem Tváře, která je k vidění v pražské kavárně WAID.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon