U jezera Most by mohl vzniknout veslařský klub. Hledají se finance a jeho vedoucí

3. červen 2021 15:10

Jezero Most je rekreační oblastí, láká ale i sportovce. Kromě běžců a cyklisty i příznivce vodních sportů. Patří mezi ně i členové Veslařského klubu Ohře v Lounech. Absolvovali na jezeře soustředění, během kterého zjistili, že jim vodní plocha nabízí ideální podmínky. Spolu s městem Most proto hledají způsob, jak vybudovat na břehu jezera zázemí pro veslaře, kanoisty nebo skifaře. Ve hře je i založení veslařského klubu v Mostě.

„Na Ohři máme 1,5 kilometru, pak se musíme točit zpátky. Tady na jezeře Most je ale 2,5 kilometru rovinka – to je velká výhoda a velká změna. Na druhou stranu je tam nevýhoda v tom, že tam hodně fouká, takže bývají vlny – to u nás neznáme,“ popsal výhody a nevýhody jezera Most z pohledu veslařů člen veslařského klubu Ohře Jan Kučera.

Vedení klubu hledá způsob, jak na březích jezera Most vybudovat zázemí nejen pro veslaře, ale i další vodní sporty.

Jezero Most – ideál závodního veslování

Louny leží autem slabou půlhodinu od Mostu. Největší problém je ale nakládání lodí a jejich transport. Další důvody, proč veslaří chtějí na jezeru Most místo, kam by lodě mohli trvale uschovat, shrnul předseda Veslařského klubu Ohře Martin Vorel.

„Veslovat na řece Ohři? Naši předchůdci si mysleli, že je to asi docela dobrá záležitost. Pro výlety to je dobré, pro závodní veslování ale ne. Nemůžeme tam udělat rovnou dvoukilometrovou dráhu, navíc s hlubokou vodou. A jezero Most to přitom nabízí stoprocentně,“ vysvětlil Vorel.

Město Most i Palivový kombinát Ústí nad Labem proti působení veslařů na jezeře nic nenamítají. Vznik jejich zázemí, stejně jako zázemí pro potápěče a další vodní sporty, ale nechtějí financovat.

„Chceme poskytnout společně s Palivovým kombinátem součinnost. Je to ale o financích, které by si měly ty kluby a spolky zajistit,“ uvedl primátor Mostu Jan Paparega z hnutí ProMost.

Hledá se vedoucí nového veslařského klubu

Veslaři tak zvažují možnost podání žádosti o dotaci na Národní sportovní agenturu. Ve hře je i vznik nového veslařského klubu v Mostě. Lounští veslaři jsou ochotni na jeho vzniku spolupracovat.

„Byl by to regulérní veslařský klub, nový na mapě. Nabízí se to už jen proto, že kolem Mostu a Litvínova žije přes 100 tisíc lidí – je tam spousta dětí, spousta škol,“ říká předseda klubu Martin Vorel.

Chybí už jen někdo, kdo by byl z Mostu a veslařský klub by chtěl vést. Na 8. srpna lounští veslaři připravili na jezeře Most závody. Zájemci se tak budou moci přijít podívat.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související