Hřib s Kulhánkem chystají schůzku kvůli navrácení části Stromovky, kterou v roce 1968 zabralo Rusko

Primátor Prahy Zděněk Hřib (Piráti) předá ministru zahraničí Jakubu Kulhánkovi (ČSSD) podklady k navrácení části Stromovky, kterou v roce 1968 zabrali sovětští vojáci a dosud ji využívá ambasáda Ruské federace. České televizi informaci sdělila mluvčí primátora Martina Vacková. Vedení Prahy téma otevřelo poté, co vyšlo najevo podezření, že do výbuchů v muničním skladu ve Vrběticích byli zapojení ruští agenti.

„Čekáme na termín schůzky s ministrem zahraničí, věřím, že se nám schůzku podaří zrealizovat v průběhu června. Požádali jsme o ni neprodleně po jeho jmenování do funkce. Podklady předáme přímo jemu. Bude to jednodušší než to posílat přes Úřad vlády,“ uvedla pro ČT Vacková.

Schůzky by se měli kromě primátora účastnit i zástupci pražské městské rady. V ní jsou kromě Pirátů i radní uskupení Praha Sobě a Spojených sil pro Prahu.

„Nyní záleží na termínu, který nám ministerstvo dá, je to v řešení mezi našimi sekretariáty. Schůzka už měla jednou proběhnout, ale bohužel se musela zrušit, protože pan primátor byl nemocný,“ doplnila mluvčí.

MZV bez podkladů jednat nemůže

Ministerstvo zahraničí potvrdilo, že zatím ohledně navrácení části Stromovky žádné konkrétní kroky nepodniklo. „Žádnými relevantními podklady v této souvislosti MZV aktuálně nedisponuje. Nemůže tedy činit žádné kroky, které mu nepřísluší, natož takové, které by nebyly v souladu s platným právním řádem a narušovaly pokojný právní stav,“ uvedla pro ČT mluvčí ministerstva Eva Davidová.

Magistrát chce, aby se rozloha ruské ambasády vrátila do stavu před 21. srpnem 1968 a město na zabraném místě obnovilo veřejně přístupnou zeleň. Vedení Prahy chce také snížit počet parkovacích míst vyhrazených pro velvyslanectví. Důvodem k rozhodnutí jsou informace o podezření na zapojení ruských agentů do výbuchů v muničním skladu ve Vrběticích na Zlínsku v roce 2014.

„Budeme primárně jednat s vládou, protože pozemek je vlastněn diplomatickým servisem, který rozhodne, co se bude dít. Pozemek nyní není užíván v souladu s tím, jak by měl,“ uvedl dříve k návratu části Stromovky Hřib.

Park jako vojenská základna

Asi půlhektarový pozemek, o který jde, je ve vlastnictví České republiky. Při invazi vojsk Varšavské smlouvy obsadili vojáci Stromovku, kde se utábořili a využívali park jako základnu.

„Rozloha Velvyslanectví Sovětského svazu se poté rozrostla o část parku Stromovka trvale a nic na tom nezměnil ani odchod okupačních vojsk v letech 1990 a 1991. Cílem navrhovaného usnesení je uvést rozlohu Velvyslanectví Ruské federace do stavu před 21. srpnem 1968,“ píše se v materiálu, který v dubnu schválili radní.

Návrh usnesení předložila Praha Sobě. „Proč má mít velvyslanectví Ruska stále k dispozici pozemek okupovaný od invaze v srpnu 1968? Teď je chvíle tento pozemek od Ruska získat zpět pro obyvatele a návštěvníky Prahy,“ uvedl v dubnu poslanec, předseda zastupitelů Prahy Sobě a starosta Prahy 7 Jan Čižinský.

Krok města podpořili koaliční Piráti i Spojené síly pro Prahu (TOP 09 a STAN). K výzvě se přidali také zastupitelé Prahy 7. Požadavky radnice se shodují s těmi, které schválilo vedení Prahy.