Slováci schytali ve čtvrtfinále od USA šest gólů. Německo zvládlo drama se Švýcary

Hokejový šampionát v lotyšské Rize zná první semifinalisty. Spojené státy americké potvrdily vítězství v základní skupině a v play-off si poradily se Slovenskem. Ve čtvrtfinálovém souboji vyhrály 6:1. Mezi nejlepší čtyřku turnaje pronikli po 11 letech i Němci. V dramatickém zápase se Švýcary vyrovnali v čase 59:16 na 2:2. Utkání dospělo až do nájezdů, ve kterých rozhodl krásnou „forsbergovkou“ Marcel Noebels.

Švýcarům nestačilo ani dvoubrankové vedení, které zařídili obránce Ramon Untersander a útočník Fabian Herzog. Ztrátu smazali forvard Tom Kühnhackl a obránce Leon Gawanke, který se trefil 44 vteřin před koncem třetí třetiny při power play. V páté sérii rozstřelu dovršil obrat Marcel Noebels slavnou kličkou po vzoru Petera Forsberga.

Do první velké šance se dostal v 6. minutě po individuální akci Grégory Hofmann a vystřelil nebezpečně z pozice mezi kruhy. Němci byli střelecky aktivnější, snažili se Genoniho prostřelit především přes clonu, ale gólman mistrovského Zugu odolával.

V 16. minutě se ujali vedení Švýcaři. Santeri Alatalo našel na pravém kruhu dalšího obránce Ramona Untersandera, který překonal Mathiase Niederbergera střelou na bližší tyč.

Ve druhé třetině nejdříve Švýcaři nevyužili 98 sekund trvající přesilovou hru při trestech Matthiase Plachty a Kühnhackla, ale ve 34. minutě už zvýšili náskok. Tristan Scherwey našel z pravé strany bekhendem mezi kruhy Herzoga, na jehož střelu Niederberger lapačkou nedosáhl.

V čase 37:23 poprvé inkasoval také Genoni. Při tlaku Němců ještě vyrazil střelu Marca Nowaka, z první dorážky neuspěl ani Tobias Rieder, ale Kühnhackl už doklepl puk do odkryté branky. Potom ale zůstával při další převaze týmu finského kouče Toniho Söderholma neprůstřelný.

Němci měli ve třetí třetině převahu, za Švýcary zahrozil ve 49. minutě ojediněle Hofmann, který Niederbergera nadvakrát nepřekonal a nedotáhl se v čele tabulky střelců na Brita Liama Kirka, který nastřílel během základní skupiny sedm branek.

Genoniho nepřekonali ani Lean Bergmann či Kühnhackl, pojistit náskok výběru Patricka Fischera nedokázal v 58. minutě sám před brankou Darion Simion. Švýcaři na třetí postup do semifinále za posledních 22 šampionátů ale nakonec nedosáhli.

Šanci navázat na úspěchy v podobě stříbra z let 2013 a 2018 jim nejdříve sebral vyrovnáním po přihrávce Dominika Kahuna střelou z levého kruhu Gawanke. V nastavení neproměnili největší šance Hofmann a na německé straně Lukas Reichel, který se ale nakonec radoval díky Noebelsově parádnímu zakončení páté série nájezdů. Před ním se prosadili jen Kahun a za Švýcary pouze Timo Meier.

Jednoznačná první třetina ve prospěch Američanů

Slováci, kteří hráli play off teprve podruhé od stříbra z MS 2012 v Helsinkách a Stockholmu, se prosadili až po polovině zápasu, kdy snížil na 1:3 Peter Cehlárik, jenž byl s 10 body (4+6) ze sedmi odehraných duelů nejproduktivnějším hráčem základních skupin. Stejně jako v roce 2013 však bylo nakonec čtvrtfinále jejich konečnou.

Zámořský favorit vlétl do zápasu ve velkém stylu. Hned v úvodních sekundách přišla rychlá akce, na jejímž konci byl Labanc, při zakončení do odkryté branky však trefil jen zvenčí levou tyčku za zády gólmana Húsky. Už na konci třetí minuty měl výběr USA k dispozici 106 sekund přesilovky pět na tři, ale soupeř se dokázal ubránit. V těžkých chvílích vytáhl fantastický zákrok Húska, když proti němu zakončoval zblízka osamocený Moore.

Ve 14. minutě ale našlápl kapitán Boyle a z kruhu pro vhazování otevřel skóre dokonale přesnou ranou na vzdálenější tyčku, od níž se puk odrazil do sítě. V 16. minutě předvedli Američané parádní kontr, kdy Robinson vyvezl kotouč, Labanc jeho přihrávku přesměroval na Blackwella a ten nedal z prostoru mezi kruhy Húskovi šanci. Petersen pak vychytal Kelemena a půl minuty před přestávkou přidal třetí gól Američanů Garland.

S více než slibným náskokem v zádech pak američtí hokejisté výrazně ubrali ze svých ofenzivních manévrů a spíše čekali, kdy jim Slováci nabídnou prostor při snaze o zvrat. Roman a Moore stavem nepohnuli, ve 33. minutě však Cehlárik překvapil Petersena pokusem na bližší tyčku a snížil. Jenže místo kontaktního gólu po Rosandičově šanci přišla parádní kombinace Američanů, na jejímž konci byl Blackwell a dal svůj druhý dnešní gól.

Ve třetím dějství už zámořský tým nedopustil ani náznak jakékoliv komplikace. Bezpečně si pohlídal vedení, rozdíl ve skóre naopak ještě navýšili Chmelevski a Garland, pro něhož šlo rovněž o druhý zásah v utkání.

Američané tak mohli po sedmé výhře za sebou v lotyšské metropoli oslavit po třech letech postup mezi nejlepší kvarteto šampionátu. V roce 2018 dosáhli v Dánsku na bronz, když v utkání o třetí místo přehráli Kanadu.

Tagy:
Německo Slovensko Němci hokej mistrovství světa v hokeji Lotyšsko USA Riga sport MS v hokeji 2021 švýcarská hokejová reprezentace slovenská hokejová reprezentace německá hokejová reprezentace americká hokejová reprezentace Marcel Noebels sportovní soutěž Peter Cehlárik Dinamo Riga Dominik Kahun Garland Peter Forsberg