Banky.cz Články Půjčka Půjčka pro důchodce aneb jak a proč banky (ne)půjčují klientům nad 65-70 let

Půjčka pro důchodce aneb jak a proč banky (ne)půjčují klientům nad 65-70 let

3.6.2021 Půjčka

Půjčka pro důchodce je stále častěji využívaným typem spotřebitelského úvěru. Podívejte se, proč tomu tak je, čím se půjčky důchodcům vyznačují. Jsou půjčky k mání pro všechny důchodce, i ty invalidní, či jak je to s hypotékami. Je seniorská půjčka doménou jen nebankovních společností, anebo se dá získat i u banky?

REKLAMA

Životní standard či pomoc rodině – hlavní důvody rostoucího zájmu o úvěr pro důchodce

Půjčka pro důchodce se stává stále žhavějším tématem, zejména proto, že současní senioři se rekrutují z generace, která měla možnost si během ekonomicky aktivních let zvyknout na život plný zajímavých volnočasových aktivit, dovolených, na pomoc spousty elektrických přístrojů nejen v domácnosti, či vybavit bydlení designovými prvky. Mnozí senioři též chtějí svým dětem nebo vnoučatům zajistit vše, co akutně potřebují, finančně jim vypomoci, což se často neobejde bez zadlužení.

Co je typické pro půjčky pro důchodce?

Možná vás to překvapí, ale pro tuto skupinu úvěrů nenajdeme v bankovním sektoru žádné velké zvláštnosti. A rozhodně to není tím, že by bylo na českém trhu možné sehnat jen nebankovní půjčku pro důchodce, právě naopak. Na seniorský trh se zaměřují i banky, z přehledu neúčelových půjček je to vidět na první pohled.

Co svědčí o zacílení bank i na důchodce? Když si otevřete nabídky běžných bankovních úvěrů, v podstatě u nich mezi podmínkami nepotkáte horní věkovou hranici, ani tu neuvidíte, že by žadatel nesměl být příjemcem důchodu starobního, vdovského (vdoveckého) nebo invalidního. Rovnou vám prozradíme, že je zbytečné hledat pojmy „česká spořitelna půjčka pro důchodce“ nebo „era půjčka pro důchodce“, neboť v portfoliu těchto bank prostě nejsou.

Všechny úvěry, i ty pro seniory, či půjčky pro invalidní důchodce, jsou nabízeny jako půjčky běžné, v rámci základní nabídky každé z bank. U České spořitelny se jedná o „Půjčku“, u Era (Poštovní spořitelny) pak o „Poštovní půjčku“.

Banky půjčují těm, kdo prokáží bonitu a splní podmínky půjčky, věk u půjčky není rozhodující

Banky předem nevyřazují seniory ze svých služeb. Požádat může každý nad 18 let s plnou svéprávností, více věkových podmínek na stránkách bank většinou neobjevíte. Je pak obchodním rozhodnutím banky učiněném na základě bonity klienta, splnění podmínek půjčky a na základně obchodní strategie, zda tomuto žadateli - seniorovi peníze poskytne.

Půjčka pro invalidní důchodce je podobným případem. Oba důchody (starobní i invalidní) jsou totiž příjmem od státu, který lze považovat za dobře prokazatelný a většinou předem jistý. Invalidita sice v určitých momentech podléhá přezkumu, ale zejména u rychlých půjček pro důchodce to není tak důležité – do dalšího přezkumu bývají většinou splaceny.  V případě vdovského/vdoveckého důchodu jde sice jen o doplněk příjmu, ale může významně zvýšit šanci žadatele na získání půjčky. Nárok na tento důchod zaniká totiž jen případným dalším manželstvím.

Hlavním rozhodovacím kriteriem pro poskytovatele totiž je, kolik žadateli zůstane po zaplacení všech povinných výdajů, zda vyjde na pravidelnou splátku, ale i na drobné spoření, které je důležité v každém věku.

Podívejte se na podmínky půjčky u vybraných bank, nebo na přehled podmínek všech půjček.

Produkty
RPSN
100 000 Kč sazba RPSN p.a. platná pro půjčku ve výši 100 000 Kč na 48 měsíců
Splátka
100 000 Kč měsíční splátka úvěru platná pro půjčku ve výši 100 000 Kč na 48 měsíců
Max.
výše úvěru maximální výše půjčky, není-li stanovena její přesná hranice, je max. výše úvěru závislá na bonitě klienta
mPůjčka Konsolidace
Více informací
RPSN 100 000 Kč
5,01 %
Splátka 100 000 Kč
2 298
Max. výše úvěru
600 000
TIP BANKY.CZ
Mám zájem
Více informací
TIP BANKY.CZ
Mám zájem
Konsolidace a převedení půjčky
Více informací
RPSN 100 000 Kč
6,60 %
Splátka 100 000 Kč
2 360
Max. výše úvěru
2 500 000
TIP BANKY.CZ
Mám zájem
Více informací
TIP BANKY.CZ
Mám zájem

Nejlevnější půjčka od Air Bank

Sirotčí důchod je (ze zákona) z půjček vyloučen

Jediný příjemce důchodu, který je z běžných úvěrů pro důchodce předem vyloučen, je ten, kdo pobírá důchod sirotčí. Nárok na tuto dávku totiž mají jen nedospělí nebo nezaopatření potomci zemřelého, logicky proto nemohou ani získat půjčku. U některých bank dosáhnou však na půjčku studentskou, jde-li o studenta dospělého.

Hledáte půjčku pro důchodce bez účtu?

V tomto případě už u bank nepochodíte. Banka posílá peníze z půjčky pouze na účet vedený na jméno žadatele o úvěr, resp. dlužníka.  Jakmile potřebujete peníze v hotovosti, protože účet nemáte, jsou tu dvě možnosti:

  • zřídíte si běžný účet, což je dnes možné zcela online a účet může být veden naprosto zdarma. Podívejte se na náš přehled a porovnání běžných účtů, ať víte, z čeho se dá vybírat,
  • druhou možností je, že sáhnete po hotovostní půjčce od nebankovky, potkáte mezi nimi i nebankovní půjčky nad 70 let, ale úvěr bude o hodně dražší.

Půjčky pro důchodce ihned umí i banka

V neposlední řadě je dobré vědět, že dnes už nejsou banky pomalé. Zdlouhavé vyřizování zůstalo v podstatě jen u hypotéky, protože to je velký závazek s potřebou banky nechat si doložit a prozkoumat spoustu parametrů a podmínek.

U běžných krátkodobých úvěrů už se banky dokáží rychlostí rovnat svým nebankovním konkurentům. Už neplatí, že pro rychlé peníze musíte jen do nebankovky. Nejrychleji si bankovní půjčku vyřídíte tam, kde máte běžný účet, a tak banka dobře zná vaši finanční historii.

Musíme zmínit jednu velkou výjimku, a tou je hypotéka

U seniorů banky nekompromisně odmítají dlouhodobé hypotéky. Systémy většinou mají nastaveny tak, že hypoteční úvěr musí skončit do 70 let věku dlužníka. Jen pokud je spoludlužník (manžel, partner) výrazně mladší a má dostatečné příjmy, může hypotéka trvat i do pozdnějšího věku – ale jde spíše o výjimku. Odmítnutí může nastat i větší běžné půjčky, která by měla příliš dlouhou splatnost. Vše závisí na přístupu poskytovatele.

Jak důchodce prokazuje pravidelný příjem?

Vzhledem k tomu, že důchod je dávkou od státu, je nutno jeho pobírání prokázat jak rozhodnutím o přiznání dávky, valorizačním rozhodnutím (které říká, kolik činí důchod v aktuálním roce) a také výpisy z účtu nebo složenkami. Vzhledem k to, že jde o příjem zaručený na předem definovanou dobu, často doživotně, je pro věřitele dokonce spolehlivější variantou než příjem z podnikání či od malého zaměstnavatele. 

Nejlevnější půjčka od Zonky

Jaké jsou podmínky půjčky u nejčastějších bank, nebo podmínky všech půjček.

Produkty
RPSN
100 000 Kč sazba RPSN p.a. platná pro půjčku ve výši 100 000 Kč na 48 měsíců
Splátka
100 000 Kč měsíční splátka úvěru platná pro půjčku ve výši 100 000 Kč na 48 měsíců
Max.
výše úvěru maximální výše půjčky, není-li stanovena její přesná hranice, je max. výše úvěru závislá na bonitě klienta
Optimální půjčka
Více informací
RPSN 100 000 Kč
7,13 %
Splátka 100 000 Kč
2 435
Max. výše úvěru
2 500 000
TIP BANKY.CZ
Mám zájem
Více informací
TIP BANKY.CZ
Mám zájem
Hello půjčka na cokoliv
Více informací
RPSN 100 000 Kč
6,20 %
Splátka 100 000 Kč
2 348
Max. výše úvěru
1 000 000
TIP BANKY.CZ
Mám zájem
Více informací
TIP BANKY.CZ
Mám zájem
Půjčka na cokoliv
Více informací
RPSN 100 000 Kč
6,10 %
Splátka 100 000 Kč
2 344
Max. výše úvěru
800 000
TIP BANKY.CZ
Mám zájem
Více informací
TIP BANKY.CZ
Mám zájem
Presto půjčka
Více informací
RPSN 100 000 Kč
7,90 %
Splátka 100 000 Kč
2 521
Max. výše úvěru
1 000 000
TIP BANKY.CZ
Mám zájem
Více informací
TIP BANKY.CZ
Mám zájem


Úmrtí zadluženého seniora? Pro věřitele nemusí jít o problém

Český právní řád se dokáže poprat i s následky úmrtí zadluženého seniora. Dluh přechází na pozůstalé, kteří jej buď doplatí sami, z majetku zemřelého (zůstavitele) anebo se celého dědictví vzdají a věřitel je pak ve své pohledávce uspokojen státem, samozřejmě do výše ceny majetku zemřelého.

Pakliže byla důchodci (ale i mladšímu člověku) poskytnuta taková půjčka, pro niž nelze v pozůstalosti nalézt krytí, jde o chybu poskytovatele úvěru, že si stav žadatelova majetku (bonity) neprověřil dostatečně. Nebuďte tedy překvapeni, když banka bude v souvislosti s větším úvěrem (nejen pro seniora) vyžadovat dobré životní pojištění, které by bylo schopné závazek v případě úmrtí doplatit.

Shrňme, co je potřeba vědět o půjčkách pro seniory

Půjčky důchodcům nejsou doménou nebankovních domů, i banky dokáží takovou službu nabídnout. V jejich portfoliu však nenajdete speciální půjčky důchodcům (starobním, invalidním, vdovským/vdoveckým), neboť nejsou potřeba, vše se děje v rámci běžné nabídky spotřebitelských úvěrů. Příjemcem půjčky se samozřejmě mohou stát i lidé pobírající výsluhový příspěvek, což je též jakási forma důchodu, je zaručený až do dosažení důchodového věku.

Banky půjčují zásadně na účet, v hotových penězích získáte nabídku jedině od nebankovní společnosti. Prokázání příjmu probíhá doložením rozhodnutí o výplatě důchodů, o jeho aktuální výši a u banky také formou výpisů z účtů. Omezení v případě seniora čekejte spíše jen u výše půjčky a doby jejího trvání, viz důvody pro zamítnutí půjčky.

REKLAMA

ANKETA k článku Půjčka pro důchodce aneb jak a proč banky (ne)půjčují klientům nad 65-70 let

Potřebovali jste v penzi půjčku?

Počet odpovědí: 106

KOMENTÁŘE k článku Půjčka pro důchodce aneb jak a proč banky (ne)půjčují klientům nad 65-70 let

Přidejte nový komentář

Pujcky pro duchodce neexistuji, Komentoval(a): Marianna

30.9.2021 11:24:04
Vas clanek se nezaklada na pravde. Diky odporne vekove diskriminaci v CR si duchodce ve veku 74, 75,a vyse nic pujcit nemuze. Jestli mate mylny dojem, ze mu banky pujci, tak mi takovou pujcku opatrete. V cizine je clovek mlad jeste v 80,ale v CR nema pravo na praci ani na bankovni pujcku. A to presto, ze nas Annunaki naklonovali na 120 let, jak jste si jiste precetli v sumerskych pramenech. Tez v tech tajenych, tibetskych.
Je to fakt hnus. Porad se mluvi proti diskriminaci, jen o te vekove se taktne mlci. Jo, kdybych prijela do EU na clunu z Afriky ci Asie, jo to by bylo halo. Neziskovky by me vitaly. Ale kdyz prijdu do banky nebo k personalistovi, to je sok. Jak to, ze nejsem mrtva, a proc jeste dokonce chci pracovat nebo si pujcit penize. Co je to za poradek? Ani kolegu Zemana mlada generace nesnese na zivu.
Presto, ze z taticka Masaryka, ktery jezdil v sedle do 80 se muzete uslintat.
To vam rikam jako byvaly poslanec jedne prazske mestske casti a jako byvaly kandidat do Parlamentu.

RE: Půjčky pro důchodce, Komentoval(a): Petr Jermář

30.9.2021 17:15:55

Dobrý den, doporučuji nezaměňovat pojmy "právo" a "nárok". Všeobecná práva nejsou nikterak omezena věkem, resp. omezená práva mají pouze neplnoletí do 18 let. Ať už je Vám 18 let nebo 88 let, práva mají všichni stejná. Neexistuje ale nic jako nárok na půjčku, nárok být zaměstnán, nárok na byt v centru Prahy, nárok na hodného manžela, atd. Každý si může svobodně rozhodnout o tom, komu a jestli vůbec peníze půjčí a za jakých podmínek. Jediným omezením je zde Zákon o spotřebitelském úvěru, který klade na věřitele nemalé nároky (nelze půjčit peníze dlužníkovi, který pravděpodobně nebude schopen splácet). Stejně tak nemůžete po někom chtít, aby Vás zaměstnal a vyplácel Vám mzdu jen proto, že Vy prostě chcete. Musíte zaměstnavatele přesvědčit svými schopnostmi.

Ad půjčky: Se stářím obvykle přichází moudrost a moudrý člověk ve věku 70+ dávno ví, že půjčky ke štěstí nevedou. Obecně má smysl si půjčovat peníze jen za účelem investic (např. hypotéka na vlastní bydlení či americká hypotéka na rozjezd podnikání). Půjčky na běžné výdaje, elektroniku, dárky, dovolenou, atd. jsou proti pravidlům finanční gramotnosti. Věc koupená na dluh by Vám měla sloužit déle než ji budete splácet. 

83 let, Komentoval(a): Marie

9.11.2021 18:03:52
Potřebuji půjčit a bohužel jsem stará a nikdo mi opravdu nepůjčil

RE: Půjčka v 83 letech, Komentoval(a): Petr Jermář

10.11.2021 10:54:13

Dobrý den, banky (ale např. i pojišťovny při sjednávání životního pojištění) musí zohledňovat věk klienta. Pracuje se s tzv. úmrtnostními tabulkami (střední délka života, pravděpodobnost dožití se dalšího roku, atd.). V 83 letech je poměrně velké riziko, že byste půjčku nesplatila z důvodu úmrtí. Taktéž s průměrným důchodem (16 000 Kč) by Vám nezbývalo příliš peněz na splátky půjčky. Banky Vám proto peníze nepůjčí. Jednají zodpovědně a snaží se Vás uchránit např. před následnou exekucí či osobním bankrotem.

Půjčky pro důchodce, Komentoval(a): Jaroslav

27.11.2023 17:31:36
Po ubití - vraždě mé 88. leté matky jsem se dostal díky soudně-policejní mafii do nezávidění hodné situace - mimochodem nedořešeno dodnes a je to již jedenáctý rok
"Právníci" řešili" do doby pokud byl neomezený přístup k financím - dnes vím že za každou jejich i vymyšlenou blbost - pak ze dne na den konec
Protože mám celkem slušný starobní důchod a ještě i nějaké hmotné zajištění, začal jsem hledat finanční půjčku - nejprve u bank, pak i u "finančních" společností
Všude to fungovalo výtečně pokud se nedošlo k otázce věku - tč. je mi 74. let - pak vše skončilo bez vyjádření, výmluvami, v mnoha případech i vulgaritami
Tak se ptám - je starobní důchodce ještě vůbec člověk této "demokratické" společnosti nebo jen hlasem u vylhaných voleb?
Jsem znechucen a jen čekám, kdy i my důchodci pochopíme jaký jsme potenciál - vědomostí, znalostí i potenciální množstevní síly
Určitě se přidám a rád nakopu našim vládám prdel - snad cenzor a zásady slušného chování prominou - ale je to řešení..

RE: Půjčky pro důchodce, Komentoval(a): Petr Jermář

2.12.2023 22:15:48

Dobrý den, proč byste prosím chtěl vládám nakopávat zadnice za to, že Vám nikdo nechce půjčit peníze? Muži se v ČR dožívají průměrně 76 let. Proto Vám ve věku 74 let peníze pravděpodobně nikdo nepůjčí. Banky i nebankovní poskytovatelé úvěrů se snaží půjčovat všem, pokud to jen trochu jde (žadatel o úvěr má dostatečnou bonitu) - je to v jejich zájmu (čím více peněz půjčí, tím vyšší mají zisk). U seniorů ve vyšším věku ale půjčky obvykle možné nejsou z důvodu vysokého rizika úmrtí. Běžně se dnes poskytují půjčky a hypotéky se splatností do 70 let věku klienta.

Přidejte nový komentář

Mohlo by vás zajímat

Půjčka od soukromé osoby

19.4.2024 Půjčka

Půjčka od soukromé osoby, ale též půjčka od soukromého investora. Oba názvy půjčky říkají, že nejde o úvěr od banky, ale ani od licencované nebankovní společnosti. Už tento fakt samotný by ve vás měl vzbudit zvýšenou opatrnost. Může se půjčka od soukromníka vyplatit? A co si vyžádá za svou často dost velkou shovívavost ohledně nižší bonity a příjmů?


Půjčka pro cizince: Jak ji získat

16.4.2024 Půjčka

Jste v České republice cizincem, ale žijete tady, pracujete a platíte daně? Pak vaše jiné než české občanství nebude při vyřizování bankovní půjčky žádnou překážkou. U nebankovních společností ale situace tak jednoznačná není. Přečtěte si vše důležité o půjčkách pro cizince. Zjistěte, jak zvýšit své šance na schválení žádosti. Co bude při vyřizování půjčky pro cizince jinak než u tuzemských zájemců o úvěr?

Kdy se vyplatí konsolidace půjček

11.4.2024 Půjčka

Aby se konsolidace úvěrů vůbec mohla vyplatit, je potřeba ji provést správně. Co to znamená? Ve výsledku nejde o nic složitého: úspěšné sloučení půjček musí splňovat jen několik zcela základních (a jistě uznáte, že i očekávatelných) podmínek. Podívejte se, jak na nejvýhodnější konsolidaci půjček: kde ji hledat, jak si ji nastavit, kdy ji provést. Ukážeme vám i situace, kdy konsolidace buď nebude vůbec výhodná, nebo dojde k jejímu zamítnutí.

Půjčka na ruku: rychlá finanční pomoc, když ji nejvíce potřebujete

8.4.2024 Půjčka

Pro půjčky na ruku je typických několik skutečností: nevyžadují bankovní účet, čisté registry a ani příkladnou bonitu klienta. Dostupné jsou i lidem s nižším příjmem, také ve zkušební době, ve výpovědní lhůtě, často i období nezaměstnanosti nebo na mateřské/rodičovské dovolené. To je vše je stále ještě v toleranci zákona o spotřebitelském úvěru, byť na hony vzdálené od praxí bank. Přesto může být bezpečná a opravdovou pomocí v krátkodobé krizi.

Jak porozumět kontokorentu (povolenému debetu)

28.3.2024 Půjčka

Kontokorent neboli povolené přečerpání, či povolený debet, je spotřebitelským úvěrem. Že jste to doposud nevěděli? Možná je víc věcí, které o kontokorentu netušíte, přestože ho možná i sem tam využijete. Jde o poměrně automatizovaný produkt, permanentní finanční rezervu, u které netřeba myslet na pravidelné splátky. A to je značnou výhodou. Jenže má i rizika a nevýhody, o kterých se vyplatí vědět.

Z naší bankovní poradny

Refixace hypotéky a zhoršení bonity

Dobrý den, nevíte prosím, jak zkoumá Hypoteční banka u refixace bonitu klienta? Příští rok končí fixace a můj zdravotní stav se výrazně zhoršil. Nevím jak by banka případně zhodnotila příjem formou invalidního důchodu a nějakého menšího výdělku na částečný úvazek. Na druhou stranu jsem mladý člověk, kde změnu zdravotního stavu a bonity banka neočekává a se splátkami nebyl nikdy problém, zbývající jistina je už malá (cca 1,2 mil. Kč). Takovouto částku lze již půjčit i jako půjčku na cokoliv a vidím na nich někdy i lepší úroky než u hypoték. Opět ale bude banka požadovat doklad o příjmu, což bude asi příští rok problém, pravděpodobně budu na invalidním důchodu a 0,3 úvazku. I když mi moje banky v internetovém bankovnictví nabízí “výhodné půjčky do 1,2mil do 15 minut na účtu” tak asi stejně člověk musí poslat doklad o příjmu. Konec fixace je vice než za rok, je čas, a úroky klesají. Ale rád bych zvážil všechny možnosti. Děkuji za jakoukoliv radu.

Dobrý den,

při refixaci hypotéky se znovu neověřuje bonita dlužníka, vstup do invalidního důchodu ani snížení příjmů nemůže být důvodem pro zesplatnění úvěru. Banka Vám nabídne úrokovou sazbu pro další období. Přinejhorším bude úrok o pár desetinek vyšší. Refinancování hypotéky u jiné banky nedoporučuji (zde by se již bonita ověřovala). Taktéž nelze doporučit refinancování hypotéky neúčelovou půjčkou. Mimo ověřování bonity je třeba zvážit i maximální splatnost úvěru (hypotéka až 30 let, půjčky obvykle do 10 let). Čím kratší splatnost, tím vyšší měsíční splátka. 

ZOBRAZIT CELÝ DOTAZ A ODPOVĚĎ

Pojmy ve slovníku

100% Hypotéka

Půjčka, která pokryje celou koupi. Taková je 100% hypotéka. LTV této hypotéky je 100 %, což znamená, že vám banka půjčí peníze na celou odhadní cenu nemovitosti, kterou ručíte.

Díky 100% hypotéce tak získáte dost peněz na nákup domu či bytu nebo například na výstavbu. Zároveň ale musíte počítat s vyšším úrokem než u menších půjček. Pro banky je totiž úvěr bez spoluúčasti klienta rizikovější, a proto jsou jeho podmínky přísnější.

V současnosti navíc čeští poskytovatelé 100% hypotéky neposkytují. Česká národní banka totiž v roce 2016 zpřísnila podmínky pro získání hypotéky a jejich součástí bylo také ukončení 100% hypoték. Banky tak nabízí maximálně 90% hypotéky. Pouze u 5 % objemu poskytnutých půjček smí být LTV vyšší než 90 %.

Přesto existuje možnost, jak pomocí půjčky na bydlení získat dost peněz na úhradu celé kupní ceny nemovitosti. V podstatě tedy můžete dosáhnout na 100% hypotéku.

Jak na to? Musíte ručit více nemovitostmi. Kromě kupovaného bytu či domu to může být například nemovitost rodičů. Samozřejmě ale platí, že majitel této nemovitosti musí s ručením souhlasit.

Díky ručení více nemovitostmi se zvýší hodnota zástavy. I při 90% či menším LTV tak získáte peníze na nákup vybraného domu či bytu.

Banky navíc obvykle umožňují druhou nemovitost z hypotéky vyvázat, jakmile splatíte potřebnou část úvěru. Dál tedy ručíte pouze kupovaným domem či bytem.

Další možností je dofinancovat hypotéku dalším úvěrem. Například úvěrem ze stavebního spoření.

ZOBRAZIT CELÝ VÝZNAM

90% Hypotéka

Až 90 procent z ceny nemovitosti, kterou ručíte. Přesně tolik si můžete půjčit na hypoteční úvěr. Abyste ale 90% hypotéku dostali, musíte splnit několik požadavků.

Jsou to zejména základní podmínky pro získání hypotéky – tedy například:

věk,příjemči bonita.

Oproti nižším půjčkám ale musíte u 90% hypotéky počítat s méně výhodnými podmínkami. Protože má hypotéka pokrýt 90 procent z ceny nemovitosti, je pro banku riskantnější než menší úvěry. A proto poskytovatelé toto riziko obvykle kompenzují vyšším úrokem.

Pro většinu lidí je přitom 90% hypotéka nejvyšší možná. Podle pokynů České národní banky mohou poskytovatelé víc peněz půjčit jen v 5 procentech případů. Potřebujete tak mít naspořeno alespoň 10 procent z kupní ceny.

V praxi to vypadá tak, že u bytu za 3 000 000 korun získáte maximálně 2 700 000 korun. Zbytek doplatíte vy.

Pokud si chcete pomocí hypotéky půjčit víc než 90 procent z ceny domu či bytu, musíte ručit více nemovitostmi. V takovém případě stoupne hodnota zástavy, ze které se půjčka počítá.

Výhodou je, že se tím pádem můžete dostat na nižší LTV (obvykle do 80 %) a získáte tak nižší úrok než u 90% hypotéky.

Pokud jste například původně ručili bytem za 2 500 000 korun a nyní k němu přidáte další byt ve stejné ceně, stoupne hodnota zástavy na 5 000 000 korun. U hypotéky na zmíněných 2 500 000 tak bude LTV 50 %.

ZOBRAZIT CELÝ VÝZNAM

Srovnáváme hypotéky od

© Banky.cz 2023, všechna práva vyhrazena