Šok pro Rusy! Favorit MS končí už ve čtvrtfinále, dál jde Kanada

Foto: Markéta Křížová

3. června 2021, 21:42

Adam Bagar

Rusové v Rize nepotvrdí roli hlavního favorita na zisk zlatých medailí, ve čtvrtfinále MS totiž překvapivě podlehli Kanadě 1:2 v prodloužení a na turnaji končí.

V bitvě tradičních rivalů kralovali gólmani. V ruském brankovišti se poprvé na turnaji ukázal Sergej Bobrovskij, který do Lotyšska dorazil po vyřazení Floridy z play off. V NHL působí také kanadská jednička Darcy Kuemper z Arizony.

Po svižně odehrané první třetině se skóre poprvé měnilo až v čase 34:32, kdy Orlov sice v šanci neuspěl, ale vyhnal Kuempera z brankoviště a našel před ním Jevgenije Timkina, jenž se rychle zorientoval a zamířil do odkryté klece.

Vyrovnaný boj pokračoval i ve třetím dějství, v němž se javorové listy dočkaly vyrovnání. Bobrovského po přihrávce Browna v přesilové hře prostřelil Adam Henrique, pro nějž to byla už pátá branka na letošním mistrovství světa.

Drama došlo až do prodloužení, v němž byl aktivnější zámořský výběr a v čase 62:12 se dočkal odměny. Andrew Mangiapane využil velké parády obránce Stechera, skóroval už popáté v pátém utkání a rozpoutal velkou euforii.

Kanadským hokejistům po nepovedené skupině, kdy jim hrozila historicky první neúčast ve čtvrtfinále, málokdo věřil, ale nakonec si zahrají v Rize o medaile. Zato favorizovaní Rusové končí a šampionát nebudou hodnotit v dobrém.

RUSKO – KANADA 1:2 v prodloužení (0:0, 1:0, 0:1 – 0:1)

Branky a nahrávky: 35. Timkin (Orlov, Kameněv) – 46. Henrique (Co. Brown, Comtois), 63. Mangiapane (Stecher).
Rozhodčí: Björk, Nord (oba Švédsko) – Hynek (Slovensko), Ondráček (Česko).
Vyloučení: 3:1.
Využití: 0:1.
Střely na branku: 25:24 (8:6, 9:9, 7:7 – 1:2).
Nejlepší hráči: Sergej Bobrovskij – Owen Power.
Rusko: Bobrovskij – Zadorov, N. Nestěrov, Provorov, Gavrikov, Orlov, Zub – Grigorenko, Voronkov, Slepyšev – Burdasov, P. Karnauchov, Tolčinskij – Tarasenko, Ivan Morozov, Barabanov – Švec-Rogovoj, Kameněv, Timkin. Trenér: Bragin.
Kanada: Kuemper – S. Walker, Ferraro, Stecher, Power, Bernard-Docker, Beaudin, Schneider – Co. Brown, Henrique, Mangiapane – Bunting, Vilardi, Comtois – Pirri, Danforth, N. Paul – Anderson-Dolan, Foudy, Hagel – Perfetti. Trenér: Gallant.

Další program MS 2021 v Rize

Sobota 5. června:
13:15 USA – Kanada (Arena Riga)
17:15 Finsko – Německo (Arena Riga)

Neděle 6. června:
14:15 utkání o 3. místo (Arena Riga)
19:15 finále (Arena Riga)

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz