Hlavní obsah

Brněnští vědci pracují na nápoji pro rostliny, který umí řízeně dávkovat živiny

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Vědci z brněnské Mendelovy univerzity pokročili ve vývoji bioenergetického nápoje pro rostliny, který může ovlivnit půdní vlhkost a umí rostlinám řízeně dávkovat živiny, čímž zajistí jejich vitalitu i v období sucha.

Článek

Stres u pěstovaných plodin vyvolaný suchem je nyní běžným jevem. Jednou z cest jak jej překonat je aplikace látek schopných zadržet vodu s efektem omezení jejího výparu z půdy.

Potenciál zlepšit takzvaný management vody v půdě mají přípravky založené na bázi superabsorpčních polymerů nebo přírodních hydroabsorbentů. „Pro optimální růst a vývoj rostlin je důležitá nejen vhodná distribuce vody, velmi významnou roli sehrává i přísun dostatečného množství živin respektující nároky plodin během vegetačního období. Přibližně 40 až 70 procent dusíku, 80 až 90 procent fosforu a 50 až 70 procent draslíku aplikovaných konvenčními hnojivy rostliny nevyužijí, a to kvůli jejich vyplavování, těkání a imobilizaci v půdě,“ sdělil Petr Škarpa z agronomické fakulty.

Užití těchto přípravků je vhodné nejen za sucha, ale i ve vlhčích podmínkách nebo v období dlouhotrvajících srážek, protože zadrží vodu a v ní rozpuštěné živiny v kořenové hloubce. Vědci se nyní zaměřují na modifikaci řízeného uvolňování makro i mikro živin a dalších biologicky aktivních látek. Rovněž testují polyfunkční přípravky aplikovatelné do půdy před setím plodin a během jejich vegetace, případně na listovou plochu.

„Vhodná skladba hydrologicky a biologicky aktivních komponent má za cíl omezit výpar vody z povrchu rostlin, tyto případně hydratovat s následnou schopností řízeně uvolňovat makro i mikro živiny podle vývojového stadia rostlin,“ poznamenal Škarpa. Dodal, že v globálním měřítku neexistuje produkt, který by poskytoval kombinaci funkcí, jako je zadržování vody v půdě, omezení jejího výparu, řízené uvolňování živin a dalších komponent využitelných nejen k půdní ale i mimokořenové aplikaci.

Na praktickém testování se kromě odborníků z Mendelovy univerzity podíleli také vědci z amerického institutu Water for Food Institute a odborníci ze společnosti Escube. Univerzita produkt testuje na Školním zemědělském podniku v Žabčicích. Nyní probíhá registrace na Ústředním kontrolním a zkušebním ústavu zemědělském, po registraci budou prostředky uvedeny na trh.

Reklama

Související témata:

Doporučované