Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Kim Čong-un se zbavil drsné sestry? Diktátor má novou „pravou ruku“

Autor: Darina Jíchová - 
4. června 2021
05:25

Diktátor Severní Korey Kim Čong-un má podle všeho nového nejvyššího poradce, tvrdí analytici stanice CNN, kteří měli možnost nahlédnout do výňatků ze státního dokumentu. Tato pozice byla vytvořena na lednovém sjezdu vládnoucí Korejské strany práce (WPK). Experti na KLDR upozornili, že Kimovou „pravou rukou“ není jeho mladší sestra Kim Jo-čong.

Experti zatím pouze spekulují, kdo by novou funkci mohl dostat, kandidáty jsou například Čo Jong-won nebo Kim Tok-hun. To jsou po Kimovi dva nejmocnější muži ve straně. Šedesátník Čo je diktátorův nejbližší poradce a po jeho boku působí nejdéle ze všech straníků, často se s Kimem objevuje i na fotkách. To Kim Tok-hun je premiér severokorejské vlády.

Tito dva muži podle státních médií tento rok objížděli zemi a předsedali nespočtu jednání, to jsou věci, které v předchozích letech dělal výhradně Kim. Diktátor jen málokdy svým straníkům svěřil takovou „zodpovědnost“. Analytici CNN se domnívají, že oficiální roli Kimovy pravé ruky mohl převzít jen někdo z členů politbyra. Což znamená, že jeho vlastní sestra Kim Jo-čong to pravděpodobně není, ta se totiž letos do politbyra nedostala.

Diktátorova sestra nemá dostatečně vysokou funkci ve straně

Profesor Lim Eul-čul z Univerzity Kjung Nam v Jižní Koreji poznamenal, že i když Kim Jo-čong zůstává de facto druhou nejmocnější osobou v KLDR, nemá dostatečně vysoké postavení ve straně, aby mohla oficiálně zastávat roli diktátorova nejvyššího poradce. Bývalý jihokorejský ministr pro sjednocení Lee Čong-seok podotkl, že Kim Jo-čong by tuto funkci mohla mít pouze ve stavu nouze.

Kim Jo-čong, mladší sestra severokorejského diktátora Kim Čong-una. Kim často působí jako bratrova velvyslankyně. Kim Jo-čong, mladší sestra severokorejského diktátora Kim Čong-una. Kim často působí jako bratrova velvyslankyně. | Reuters

Experti se shodují, že vytvoření nové pozice není spojené s otázkami Kimova zdravotního stavu, který se hojně řešil v roce 2020. Loni Kim na několik týdnů zmizel z veřejného života a v tisku se spekulovalo o tom, že prodělal operaci srdce, po které skončil v kómatu, případně ve vegetativním stavu, a objevily se i zprávy, že zemřel.

Analytici se domnívají, že osoba, která funkci zastává, je první tajemník WPK a ujal by se vlády v případě, že by Kim zemřel, nebo byl neschopný vládnout. Někteří experti zdůrazňují, že by pro Kima bylo složité ustanovit svého nástupce vně své vlastní rodiny. Kimova rodina stojí v čele země od jejího vzniku. Někteří jsou zase toho názoru, že třicátník Kim otázky nástupnictví vůbec neřeší.

Kim se vzdal části agendy

Nová funkce může znamenat to, že Kim se rozhodl předat některé ze svých povinností někomu ze straníků. Až do minulého roku měl diktátor nabitý program a veškerých jednání, inspekcí a prověrek se účastnil osobně. V roce 2020 značnou část agendy předal své sestře, měl ji pověřit dohledem nad „všeobecnými záležitostmi státu“.

Ředitel centra severokorejských studií při Institutu krále Sedžonga Čeong Seong-čang nabídl další vysvětlení, podle něj si je Kim jistý svou mocí, proto mu nevadí vzdát se některých povinností.

frantacizek ( 4. června 2021 11:32 )

ještě by mě zajímalo, jestli mají v KLDR taky tu modní policii jak my tu..

frantacizek ( 4. června 2021 11:31 )

hlavně tu nic nepiš závadného o tom korejském galacticos, pač on semka chodí asi čmuchat, co o něm píšem. Minule jsem psal, že by měl segru ztrestat, kdykoliv projeví negativní tendence jako já tu svou, se kterou jsem v 10letech posunul skříň. No a vypadá to, že ten rakeťák šel ještě dále, než jsem myslel..

frantacizek ( 4. června 2021 11:29 )

obvyklý závěr kariéry v KLDR

vaber ( 4. června 2021 07:45 )

to tvrdí analytici stanice CNN a celý svět to musí opakovat, protože informace odjinud jsou jen lži a konspirace,
tak se řídí svět a určuje co je správné a co ne

frantacizek ( 4. června 2021 05:33 )

teď se ještě holka ztratí..a už nenajde..

Zobrazit celou diskusi