04.06.2021 08:50

Činoherní studio se vrací před diváky inscenací Najal jsem si vraha

Činoherní studio se v Ústí nad Labem vrací před diváky po pauze vynucené pandemií inscenací Najal jsem si vraha. Soubor se ze své domovské scény ve čtvrti Střekov přesunul do atria muzea. Představení se hraje za doprovodu živé hudby. Premiéra se uskuteční v pátek 4. června.

Inscenace je stejnojmennou adaptací filmu z roku 1990 finského režiséra a scenáristy Akiho Kaurismäkiho. „Je to takový drsný seveřanský humor. Základní zápletka je, že Francouz žije v Británii a vyhodí ho z práce, protože se propouští a cizinci jsou první na řadě. Francouze hraje Matúš Bukovčan ve své rodné slovenštině, takže to má jisté kouzlo hned od začátku," řekl ČTK ředitel divadla Jiří Antonín Trnka. „Diváci se budou beze sporu bavit," dodal.

Film do divadelní podoby přepracoval režisér David Šiktanc a dramaturg Karel F. Tománek. V hlavních rolích vedle Bukovčana představuje divákům Annette Nesvadbová. Režisér Šiktanc do inscenace obsadil vedle herců i značnou část zaměstnanců Činoherního studia.

Kaurismäkiho hrdinové jsou podle režiséra v pravém slova smyslu nehrdiny všedního dne: neokázalí, naprosto obyčejní, na první pohled nezajímaví. Jenže zdání klame. Ve skutečnosti berou svůj život naprosto vážně, a pokud se k něčemu rozhodnou, jsou ve svém jednání urputně důslední. Takový je i hrdina příběhu, který se rozhodne vzít svůj život pevně do svých rukou.

Osobitý nadhled a humor doplňuje hudba Vladimíra France v podání členů souboru Činoherního studia.

https://www.cinoherak.cz/

Autor článku: ČTK: fir, dr