Dovolená

Krásná země, nad kterou se nevyplatí ohrnovat nos. Za příznivé ceny nabízí skvělou kvalitu

Bulharsko nabízí krásné písečné pláže i vyhřáté Černé moře / Depositphotos
Nad Bulharskem mnozí stále mnozí ohrnují nos. Přitom pro průměrného Čecha je tato země nejlevnější přímořskou destinací, kam se dopraví pohodlně za necelé dvě hodiny letadlem a může si dopřát skvělou dovolenou za velmi příjemné ceny.
Reklama
Reklama

autor  Jitka Jarošová

04. června 2021   |   10:18

Bulharsko je krásná země a v poslední době ji právem řada Čechů opět přichází na chuť. Má své nepopiratelné kouzlo a Slunečné pobřeží, místní největší pobřežní letovisko, bylo čtyřikrát za sebou vyhlášeno nejlevnější plážovou destinací v Evropě.

Bulharsko se dostává opět na výsluní

Bulharsko je příjemná letní destinace. A to po všech stránkách. Je tu krásné moře s písčitými plážemi, ubytovací i stravovací kapacity jsou na výborné úrovni, a hlavně je tu vše cenově dostupné. Češi si tu tak nemusejí připadat jako turisté druhé kategorie, protože ceny bývají často i o něco nižší než doma. Pokud plánujete do Bulharska vyrazit, nabízíme tipy na zajímavá místa, která byste rozhodně neměli vynechat.

Tři bulharské perly

Albena

Úžasné letovisko s více než sto metrů širokými plážemi, mělkým mořem a mušlemi vyvrženými příbojem. Ať je to, jak chce, Albena je jednou z nejkrásnějších plážových destinací v Evropě – může se dokonce pyšnit i modrou vlajkou. Jen pozor, ve srovnání se zbytkem Bulharska je Albena dražší.  

Nesebar

Nádherné a velmi oblíbené letovisko, které s pevninou spojuje pouze most. Najdete tu krásné písečné pláže a po lenošení u moře můžete obdivovat řadu zdejších starobylých památek.

Nesebar patří mezi nejstarší evropská města a krásu jeho dřevěných domů, kouzelných dlážděných uliček a kostelíků zaznamenalo i UNESCO, když ho zařadilo na seznam světového kulturního dědictví.

Sozopol

Jedno z nejstarších bulharských měst, což pochopíte ve chvíli, kdy se poprvé pustíte do historického centra plného úzkých uliček a budov zařazených na seznam UNESCO. Zdejší domy se dost podobají těm, které najdete v Nesebaru nebo Plovdivu. Turisté tu ale neoceňují jen památky. Milují i zdejší dvě zlatavé pláže.

Fascinující hory plné dobrodružství

Bulharsko ale není známé jen svými plážemi a čistým mořem. Pokud patříte mezi fanoušky hor, přijdete si zde na své. Hory zde zaujímají kolem 60 procent rozlohy. Je škoda, že je velké procento turistů zatím míjí. Přitom mýty opředená pohoří Rila, Pirin či Stara Planina určitě stojí za vidění. A v zimě se tu dá i výborně lyžovat. Důkazem je skvěle vybavené lyžařské středisko Bansko.

Historie na každém rohu

Vaší pozornosti by nemělo uniknout město Plovdiv, které patří k nejstarším konstantně obývaným městům na světě. Historie města se odhaduje na 6000 let. Dech vám vyrazí unikátní sbírka zachovalých římských staveb. Město je protkané kopečky a křivolakými uličkami s půvabnými zákoutími. Dokonalou atmosféru dotvářejí zachovalé domy z 19. století.

Rilský Monastýr

Při svých cestách navštivte největší a nejznámější bulharský klášter Rilský monastýr: jedná se o nečekaně velký komplex budov. Čtyřpatrové stavby s verandami obklopují nádvoří, na kterém stojí kostel a věž. Všude kolem šumí lesy pohoří Rila. Obehnaný mocnými zdmi vypadá nejslavnější pravoslavný klášter v Bulharsku jako tvrz. Uvnitř chrámů se nachází spousta pokladů. Obdivovat můžete třeba první bulharský glóbus, vzácné ikony, staré zbraně či třpytivé cennosti v chrámové pokladnici. 

Čeká vás skvělé jídlo

Bulharská kuchyně potěší všechny milovníky dobrého a zároveň zdravého jídla. Patří totiž k nejzdravějším v Evropě. Ochutnejte tradiční jídla, které si doma běžně dát nemůžete. Některá jsou dochucená výrazným kořením, které jinde neroste. Po jídle si dopřejte kvalitní místní víno a nezapomeňte na domácí pálenku rakiji, na kterou nedají Bulhaři dopustit. Alespoň jednou ji na své dovolené musíte ochutnat. 

Země plná kontrastů, kterou si většina Čechů pamatuje především, jako hlavní dovolenkovou destinaci v období socialismu, se opět dostává na výsluní. A sami uvidíte, že Bulharsko má skutečně co nabídnou.  

Další zajímavé články
Reklama