Hřib žlučník může být údajně zabiják rakoviny. Vědecký výzkum k tomu ukončen není, říká odborník

Hřib žlučník - Ilustrační snímek
Hřib žlučník – Ilustrační snímek
Foto: Profimedia
Josef Šťastna | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 4. 6. 2021

O některých houbách se traduje, že mají léčivé účinky, které by mohly pomáhat i v boji s rakovinou. Mezi zázračné houby by měl patřit také hřib žlučník (lidově zvaný hořčák), který se oficiálně řadí mezi nejedlé houby. Řada lidí ho ale sbírá, protože věří v jeho účinky na lidský organismus. "Existují houby, které pomáhají posilovat imunitu. S názorem, že zabíjejí rakovinné buňky bych byl ale opatrný," řekl pro ŽivotvČesku.cz odborník na léčivé houby Ivan Jablonský.

Běžní houbaři dělí houby na jedlé, jedovaté a nejedlé. Říše hub je ale natolik pestrá, že některé druhy jsou halucinogenní, jiné mají léčivé účinky a posilují lidskou imunitu. Poměrně dlouho se mezi odbornou veřejností vede diskuze, zda některé houby mají pozitivní vliv při boji s rakovinou. Mezi českými houbaři se rozmáhá víra v zázračnou moc nejedlého hřibu žlučníku.

Hřib žlučník (lidově zvaný hořčák) patří mezi hojně rostoucí hřibovité houby, které nezkušení houbaři mohou zaměnit za pravé hřiby, jako jsou hřib smrkový či hřib dubový. Tento druh není jedovatý, ale je velmi hořký, i jedna plodnice v kuchyni může způsobit, že pokrm bude na vyhození.

Hřib žlučník prokazatelně pomáhá při žaludečních nevolnostech a průjmech. Také umí srovnat žaludek po těžkém jídle. Houbaři ho zprudka usuší, rozemelou na prach a míchají třeba se lžičkou medu, protože samotný prášek je velmi hořký. Podle studií na zvířatech by hřib žlučník mohl mít i protirakovinné účinky, vědecké bádání ale ukončeno není a jasné závěry chybí.

"Traduje se, že má protirakovinné účinky. A domnívám se, že to je i pravda. Nevíme ale, jak moc velké," řekl pro ŽivotvČesku.cz v minulosti Jaroslav Landa z České mykologické společnosti.

Odborník na pěstování léčivých hub Ivan Jablonský ale preferuje jiné houby. "V hřibu žlučníku léčivé látky určitě jsou, ale jeho vliv na prevenci rakoviny ověřen nebyl. Žádný ukončený vědecký výzkum k tomu není. Jsou jiné houby, kde vliv na lidský organismus prokázán byl, jedná se například o korálovce nebo lesklokorku lesklou. Nelze ale říct, že tyto houby ničí rakovinu a způsobují odumírání rakovinných buněk, to rozhodně ne. Jsou to ale houby, které podporují imunitu, což pomáhá při léčbě následků chemoterapie či radioterapie," vysvětil pro ŽivotvČesku.cz Ivan Jablonský.

Mezi houby, u kterých výzkum prokázal blahodárný vliv na lidskou imunitu, patří například hlíva ústřičná, březovník obecný či rezavec šikmý (zvaný též čaga sibiřská). Tato dřevokazná houba může mít antibakteriální účinky a řada lidí věří, že její užívání ochrání před bujením rakovinných buněk. I v případě této houby ale výzkum účinků nebyl dokončen.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.