Istanbulský soud poslal muže až na 2 tisíce let do vězení kvůli konspiraci proti fotbalovému Fenerbahce

Istanbulský soud v pátek uložil tresty ve výši 161 až 1972 let odnětí svobody třem lidem, kteří podle něj před lety stáli za falešnými obviněními, že vedení fotbalového klubu Fenerbahce manipulovalo výsledky zápasů. Informovala o tom agentura Anadolu. Předseda Fenerbahce Aziz Yildirim byl v roce 2012 odsouzen a strávil rok ve vězení a klub byl na dvě sezony vyloučen z Ligy mistrů.

Tento článek je více než rok starý.

Istanbul Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fanoušci Fenerbahce přišli představitele klubu podpořit před budovu soudu

„Žádný verdikt se nemůže vyrovnat tomu, co Fenerbahce a miliony jeho fanoušků během toho dlouhého procesu zažily,“ okomentoval podle agentury AFP rozsudek současný předseda klubu Ali Koç | Zdroj: Reuters

Případ byl znovu otevřen v roce 2016, když prokuratura oznámila, že byl založen na konspiraci.

Turecké úřady vydaly kvůli pokusu o puč z roku 2016 zatykač na 500 lidí. Většina z nich slouží v armádě

Číst článek

„Žádný verdikt se nemůže vyrovnat tomu, co Fenerbahce a miliony jeho fanoušků během toho dlouhého procesu zažily,“ okomentoval podle agentury AFP rozsudek současný předseda klubu Ali Koç.

Soud v pátek poslal do vězení na 1406 let Hidayeta Karacu, jenž vedl mediální skupinu Samanyolu, kterou později vláda zrušila. Karaca byl odsouzen za vybízení k odposlechu telefonních hovorů a falšování dokumentů.

Bývalý policejní šéf Nazmi Ardiç byl odsouzen k 1972 letům a 10 měsícům mimo jiné za padělání dokumentů a intrikování proti klubu. Jiný bývalý zaměstnanec policie si má odpykat 161 let a osm měsíců za padělání dokumentů a napomáhání ozbrojené teroristické organizaci.

Biden uznal genocidu Arménů za první světové války. Turecko se proti tvrzení ohradilo

Číst článek

Všichni tři odsouzení byli obviněni z příslušnosti hnutí klerika Fethullaha Gülena, které Ankara považuje za teroristické.

Yildirim, který stál v čele klubu v letech 1998 až 2018, byl v roce 2012 odsouzen k šesti letům za manipulování výsledků a nakonec strávil za mřížemi rok. V roce 2015 byl zproštěn viny. Yildirim po celou dobu tvrdil, že je nevinný a že komplot proti klubu zosnovalo Gülenovo hnutí.

Část fanoušků mínila, že za tažením proti Fenerbahce stojí vláda a toto podezření ještě více posilovalo spojenectví, které tehdy existovalo mezi Gülenem a prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem, uvedla agentura AFP.

Gülen se však později stal Erdoganovým úhlavním nepřítelem a aktuálně pobývá v exilu v zahraničí. Prezident ho viní, že se pokusil zosnovat v roce 2016 státní převrat.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme