Počasí dnes12 °C, zítra12 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Stezka u Svitavy připomíná slavnou textilní historii města

Kolem brněnské řeky Svitava vznikla nová stezka, která lidi vrátí v čase a přiblíží někdejší slavnou průmyslovou historie Brna. Atrakci připravilo Turistické informační centrum města Brna (TIC Brno). Zájemci navštíví jedenáct stanovišť, jež pojednávají o textilních továrnách, parních strojích či zbraních.

Lidem procházku kolem vody zpestří celkem jedenáct venkovních panelů, jež mapují příběhy konkrétních průmyslových staveb a podniků. První panel stojí v blízkosti Zderadova mostu v Křenové ulici a další jsou k přečtení postupně proti proudu řeky Svitavy až do Husovic. Zájemci se dozví o historii slavné Zbrojovky, Kaplanově turbíně, židovské obci nebo první brněnské strojírně. „Nápad na novou stezku vzešel z participativního rozpočtu a jeho autorkou je Olga Strublová. Jsem rád, že spolupráce s obyvateli, která je v tomto rozsahu v rámci republiky ojedinělá, přináší možnost realizovat zajímavé projekty,“ řekl náměstek brněnské primátorky Tomáš Koláčný (Piráti).

Brněnské turistické středisko ve svých aktivitách cílí na průmyslovou historii Brna, kterému se díky rozsáhlé textilní výrobě přezdívalo moravský Manchester. „Brněnská průmyslová, zejména textilní, historie ze slavných dob tzv. moravského Manchesteru je jednou z klíčových hodnot, ze kterých vyrostlo současné Brno, centrum moderních a kreativních průmyslů,” sdělila ředitelka TIC Brno Jana Janulíková.

Původní průmyslové areály kolem Svratky mizí a na jejich místě vznikají moderní budovy. I přes to, že v Brně nenajdeme žádné doly, hutě či železárny, Brno stálo v čele světového průmyslu skoro tři století.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Michal Šťastný

Štítky historie, průmysl, Brno, Svratka, Svitava, Tomáš Koláčný, Manchester, Česká pirátská strana, Husovice, TIC Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stezka u Svitavy připomíná slavnou textilní historii města  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.