Jaroslav Pospíšil (69) ze Zlína: Ze zahrady má park | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Jaroslav Pospíšil (69) ze Zlína: Ze zahrady má park

Jaroslav ukazuje svoji chloubu – voňavou, u nás vyšlechtěnou azalku.
Jaroslav ukazuje svoji chloubu – voňavou, u nás vyšlechtěnou azalku. (Foto Aha! – Slávka Červená)

V malý Průhonický park proměnil svoji zahrádku bývalý atlet Jaroslav Pospíšil (69) ze Zlína. Právě nyní pozemek o rozloze na 600 m² hýří barvami květů azalek, rododendronů, skalniček a syté zeleně.

V mládí za Rudou hvězdu Praha házel diskem. S olympionikem Ludvíkem Daňkem (1937–1998) trénoval, s koulařkou Helenou Fibingerovou (71) jezdil na soustředění. Na kytičky neměl ani pomyšlení. „A ještě dlouho ne,“ říká vyučený zámečník, který s manželkou založil v roce 1989 úklidovou firmu.

„Začali jsme od nuly s dvaceti lidmi a šest let makali od rána do večera. Umývali jsme okna, čistili koberce. Ale vypracovali jsme se. Měli jsme 120 zaměstnanců,“ přiblížil. Později manželé postavili dům a nechali si ve svahu za ním vybudovat zahradu. „Před pěti lety mě úplně pohltila,“ konstatoval Jaroslav. Postupně ji začal přetvářet k obrazu svému. „Mám tu moc druhů dřevin – jehličnanů, javorků červených, keřů. Sedm barev rododendronů, pět druhů azalek. Od japonských po klasické české výpěstky. Úžasně voní. Na nich si nejvíc zakládám,“ pochlubil se.

V zahradnictví se neudržím

„Makám denně a mám tu i posilovnu. Teď jsem nanosil 40 pytlů zeminy a mulčovací kůry. Ale odskočím si zahrát i golf do Kostelce,“ popsal Jaroslav Pospíšil. „Na zahradě jsem ale opravdu nejšťastnější. I když dělám, pro mě je to odpočinek a naliju do sebe hormony štěstí,“ přiblížil. Manželka mu už ale zakazuje jezdit do zahradnictví. „Neudržím se, vždycky utratím a přivezu něco pěkného,“ smál se.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.