Festival Cirkopolis míří ven. V obřím akváriu ukáže čtyřnohou rybu

Po zimní verzi přináší 8. ročník Mezinárodního festivalu nového cirkusu Cirkopolis i letní venkovní program, který nabídne dva zahraniční a šest českých souborů. Vůbec poprvé se českému publiku představí belgické žonglérské duo Cie Scratch s punkově laděnou performancí Mousse a španělský multižánrový tandem Kolektiv Lapso Cirk, který svede skoro až absurdní souboj s gravitací. Za skly velkého akvária se rozvlní divákům Cirkopolis dobře známá akrobatka Eliška Brtnická, která se v performance Fish Eye promění v němého podvodního živočicha. Festival přinese i cestovatelskou premiéru Suitcaseboarding klaunského souboru tYhle a inscenaci Narušení vzdušných akrobatek ze souboru Cirkus Tety. Letní edici doprovodí výstava snímků pojmenovaná David Konečný na Cirkopolis festivalu, která zachycuje čtyři a půl sezóny festivalu očima fotografa. Vstupné na pětidenní festival, který se uskuteční ve vnitrobloku Kasáren Karlín od 7. do 11. června 2021, je zdarma.

Filip Zahradnický - Collection of Sceptical Pleasures. Foto David Konečný.

Filip Zahradnický - Collection of Sceptical Pleasures. Foto David Konečný.

„Finišujeme festivalové přípravy a užíváme si narůstajícího adrenalinu. Je to obrovská radost připravovat akci pro reálné diváky. Dramaturgie festivalu je poskládaná s ohledem na prostory Kasáren Karlín, kde uvedeme intimnější, experimentální představení a dáme prostor české mladé generaci novocirkusáků. Chceme vytvořit příjemné a bezpečné prostředí pro nás všechny. Ladíme poslední bezpečnostní a organizační detaily ‒ vymezení prostoru pro diváky, kontrolu negativních testů, očkování či lékařských potvrzení. Diváky usadíme s respirátory do hlediště, které bude mít omezenou kapacitu a dostatečný rozestup mezi židlemi,” prozradila umělecká ředitelka Cirkopolisu Šárka Maršíková.

Po zimní zahraniční pauze představí letní festival dva mezinárodní hosty. Prvním z nich bude svébytný belgický pár z uskupení Cie Scratch, který se baví žonglováním, pošetilými choreografiemi, antiklimaxem a surrealismem. V Praze uvedou žonglérskou punkovou show Mousse, smutnou a veselou zároveň. Mousse je hravé představení o přátelství mezi Gaëlle a Denisem, které je plné křehkých srážek a kotrmelců. Španělský multižánrový cirkusový tandem Kolektiv Lapso Cirk se soustředí na rovnováhu a manipulaci předmětů běžného užití. Vášeň, troufalé hry, vzájemná důvěra a zaujetí pro věc prýští z jeviště od první vteřiny nejnovějšího projektu OVVIO, ve kterém David a Tomáš pohrávají s vlastními limity a před zraky diváků zkoušejí, co všechno jim projde, než se nevyhnutelné stane skutkem.

V programu festivalu nebude chybět ani to nejlepší z české novocirkusové scény. Na site-specific projekt Fish Eye akrobatky Elišky Brtnické, který vznikl pro zimní Cirkopolis odehrávající se za tlustým sklem v jedné z kobek na pražské náplavce, navazuje stejnojmenné představení, v němž se performerka zavře mezi čtyři stěny instalovaného akvária. „Performance za sklem na náplavce mě inspirovala k výzkumu akrobatického pohybu pomocí přísavek na nošení skla. Záměrem bylo přiblížit se co nejblíže k divákovi a zapřemýšlet nad tím, co to oddělení od sebe vlastně znamená a jaké to přináší pocity. Jelikož si kobku nikam nepřevezu, vzpomněla jsem si na inscenaci Nesnesitelná tekutost bytí, po které zůstaly tlusté skleněné stěny a které využiji pro svůj projekt. Dá se říci, že jsem adoptovala akvárium o váze dvě tuny,” uvedla Eliška Brtnická.

Do Kasáren Karlín přicestují s premiérovou show Suitcaseboarding performeři tYhle, kterou věnují všem, kteří netrpělivě čekají na opětovnou možnost cestovat a zažívat nová dobrodružství. Absurdním dramatem je inspirovaná premiéra inscenace Narušení, ve které hraje ústřední roli zavěšená zlatá židle. Představení souboru Cirkus TeTy balancuje na pomezí nového cirkusu a fyzického divadla. Premiéru žonglérské performance Collection of Sceptical Pleasures umělce Filipa Zahradnického mohli vidět diváci Cirkopolisu online na zimním festivalu, nyní dostanou šanci vidět ji znovu, naživo a poprvé ve venkovním prostoru. V živém doprovodu violoncellistky Terezie Kovalové se pod širým nebem proletí Vrány v podání dívčího souboru Holektiv. Autorky se nechaly inspirovat lidovou kulturou a písněmi a vytvořily pohybové představení, které pohlíží na vrány jako nositelky snů a tajemství. Barevné česko-skotské duo Balancealots tvoří absolventi Holandské cirkusové univerzity Codarts Rotterdam, žonglér Aleš Hrdlička a akrobatka Hannah Lennox. V představení Link the Click přiváží na svém rozviklaném vozíčku pozitivní energii, živé rytmy a především žonglování, klaunérii a balanc na rukou.

Zdroj: CIRQUEON - Centrum pro nový cirkus

Témata článku

Eliška BrtnickáFilip Zahradnický

BalancealotsCie ScratchCirkus TeTyHolektivKolektiv Lapso CirktYhle

Nový cirkus

Festival Cirkopolis

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: