Hradec Králové (hradeckralove.org)
Z regionů  |  05.06.2021 00:00:00

Filharmonie Hradec Králové zve ke 44. sezóně

Koncert vysílaný v hlavním čase na ČT Art, natáčení pro nové album kapely Lucie, vzdělávací a osvětové minikoncerty volně dostupné na YouTube – to je letmý výběr aktivit, kterými Filharmonie Hradec Králové vyplnila dobu, kdy nemohla hrát pro obecenstvo ve svém sále. Na pozadí probíhala také příprava příští 44. sezóny. Některé neodehrané koncerty z té minulé jsou opět zařazeny, jiné budou uvedeny nově. Vznikla tak opět pestrá hudební paleta, kterou královéhradecká Filharmonie nabízí svým posluchačům. V těchto dnech běží prodej předplatného.
Filharmonie Hradec Králové

„Ani v době přísných opatření naše Filharmonie nezahálela, právě naopak – v době, kdy jsme nemohli koncertovat pro posluchače v našem sále, jsme hledali a nacházeli jiné smysluplné projekty. Podařilo se nám například vyjednat natočení a odvysílání koncertu Záhořovo lože na programu Art České televize, nahrát orchestrální party k chystanému albu a turné s kapelou Lucie, nebo nahrát s dirigentem a moderátorem Lukášem Hurníkem tzv. videominutové vzdělávací koncerty bernsteinovského typu, které jsou k volnému přehrání na platformě YouTube,“ říká Václav Derner, ředitel hradecké Filharmonie a pokračuje: „V pevné víře a naději v lepší časy jsme také připravovali příští sezónu, vydali programovou brožuru a nyní nabízíme v předprodeji abonmá. To vše proto, že bez hudby to nejde,“ objasňuje ředitel zároveň motto příští sezóny.

Přichystaná nabídka je opět rozmanitá. Z uváděných titulů se posluchači Filharmonie mohou těšit mimo jiné na klavírní koncerty Chopina, Schumanna a Rachmaninova, houslový koncert Beethovena, Čajkovského Patetickou, Mahlerovu Čtvrtou, Dvořákovu Novosvětskou, Sukovu Pohádku, Debussyho Moře, Straussova Zarathustru, uvedení oratorií, kantát, recitálů, premiér dalších hudebních děl a událostí.

Kromě skladatelů a jejich opusů je ale sezóna ve Filharmonii také o setkávání s hudebními osobnostmi. V té nadcházející se posluchači setkají se sopranistkou Simonou Šaturovou, tenoristou Pavlem Černochem a mnoha dalšími pěveckými sólisty, s virtuózními hráči, klavíristou Ivanem Klánským, cembalistkou Barbarou Maria Willi, houslistou Ivanem Ženatým, varhaníkem Jaroslavem Tůmou, cellistou Jiřím Bártou a dalšími vynikajícími interprety. Na pozici šéfdirigenta královéhradecké Filharmonie nadále působí švýcarský dirigent a flétnista Kaspar Zehnder. Za dirigentským pultem se dále objeví například Petr Altrichter, Leoš Svárovský, Andreas Sebastian Weisser nebo Tomáš Brauner. Zavedená je už v královéhradecké Filharmonii také spolupráce s jinými hudebními tělesy, v příští sezóně kupříkladu s Janáčkovou filharmonií, filharmonickými sbory z Prahy a Brna nebo královéhradeckým Jitrem.

Hudební fórum Hradec Králové 2021
Hudební fórum Hradec Králové – festival soudobé světové hudby – se letos uskuteční v první polovině listopadu a ve svém sedmnáctém ročníku nabídne publiku, stejně jako loni, tři koncerty reprezentující současnou orchestrální tvorbu, většina skladeb zazní v české premiéře. Jedna ze zařazených skladeb získala Pulitzerovu cenu, jedna byla mezi nominovanými a zároveň získala cenu Grammy. Pozvání k vystoupení na festivalu přijal opět Colin Currie, světová celebrita mezi hráči na bicí nástroje, který měl vystoupit už na loňském (kvůli covidu zrušeném) ročníku. Dále vystoupí také německá klasická houslistka Carolin Widmann a to v koncertu, který přímo pro ni napsal její bratr Jörg Widmann. Koncerty festivalu každoročně přenáší Český rozhlas Vltava a pro návštěvníky v sále FHK bude zvuková složka tradičně doplněna světelným a výtvarným designem, videoprojekcemi a nonverbálními scénickými prvky.

Abonmá a vstupné do Filharmonie
Své koncerty a představení nabízí Filharmonie Hradec Králové více způsoby. Základní formou je předplatné do žánrově odlišených (barevně označených) abonentních řad, které přináší výrazně příznivější cenu a jistotu stálého místa v hledišti. Abonmá je možné zakoupit jednak osobně na pokladně FHK do 8. července, jednak ve formě elektronické přes portál www.hkpoint.cz do 30. července. Na stejném portálu budou moci návštěvníci zakoupit také elektronické vstupenky (eVstupenky) na jednotlivé koncerty, ať už v rámci abonentních řad nebo zařazené mimo řady (tj. mimořádné koncerty). Ty budou uvolňovány do prodeje od 12. července. Zvláštní formou je kupónové předplatné, kdy jsou kupóny směnitelné za vstupenky na jakýkoli vybraný koncert napříč abonentními řadami. Bližší informace jsou k nalezení na stránkách Filharmonie Hradec Králové www.fhk.cz.

Kdo by v programové brožuře příští 44. sezóny hledal oblíbenou Zelenou abonentní řadu (opereta/muzikál), tentokrát ji nenajde. Jak vysvětluje Václav Derner: „Zelená řada v příští sezóně skutečně není – přesněji řečeno nikoli jako ucelená řada. Je to tím, že v dnešní situaci divadla nedokážou garantovat, že budou moci se svým souborem přijet v pevně daném termínu. Samozřejmě jsme s divadly v kontaktu a jakmile to bude možné, zařadíme titul, který by žánrem odpovídal Zelené řadě, formou samostatného představení.“

„Uplynulé měsíce nás naučily využívat různá internetová média a formáty a šířit naši hudbu jejich prostřednictvím. Nicméně zvuk orchestru a atmosféra v koncertním sále je něco, co do sluchátek a reproduktorů prostě nedostanete. Velmi se proto na posluchače v našem sále ve 44. koncertní sezóně těšíme,“ uzavírá Václav Derner.

Zdroj: Filharmonie Hradec Králové, foto: Tereza Fabiánková.

Zodpovídá: Michal Komárek
Vytvořeno / změněno: 4.6.2021 / 4.6.2021
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688