Někdejší předměstská ves Cejl (Ponava) se stala od 13. století majetkem proboštství u kostela svatého Petra. Středověký Cejl a jeho zázemí také zaujímaly při archeologickém výzkumu převážnou část zkoumané plochy.

„Objevili jsme mimo jiné dvě kamenné studny a sklípek, v jehož na nálezy bohaté výplni, se podařilo nalézt i soubor reliéfních kamnových kachlů z přelomu 15. a 16. století,“ řekl vedoucí výzkumu Václav Kolařík.

Kachel s reliéfem schlíplého lva a v patě ornamentálního rámování se vzkazem »Styď se!« si pochopitelně žádal vysvětlení. Archeologové ho nejspíš našli v dizertační práci studentky Filozofické fakulty Masarykovy univerzity Ireny Loskotové. Za co by se měl středověký hříšník stydět?

500 let starý vzkaz cholerikům

„Vezmeme-li v úvahu, že od pozdního středověku sloužil lev v alegorickém pojetí čtyř povah jako atribut výbušných choleriků, spojí se rázem figurální i textová část výjevu v jeden významový celek směřující do kategorie moralit,“ podtrhla Loskotová v práci z roku 2011.

I když je nález zajímavým odlehčením práce archeologů, badatelé si více cení objev hrotitého příkopu vymezujícího severní hranici parcel Cejlu, jehož existenci lze datovat od pozdního středověku až po jeho zánik v průběhu 17. století. „Šlo o výrazný kontrolní prvek předměstí Brna včetně zděné brány,“ upozornil Kolařík.

Rozsáhlý záchranný archeologický výzkum ve vnitrobloku mezi ulicemi Cejl a Bratislavská je u konce, investor tady zahájí výstavbu polyfunkčního domu. Archeologové se ovšem přesunou na jiná místa u Bratislavské a Přadlácké ulice, kde očekávají další zajímavé nálezy.

Hrob šamana s loutkou

Vůbec nejvýznamnějším objevem z této části Brna je hrob šamana, nalezený na rohu ulic Přadlácká a Francouzská ulice v roce 1891. Obsahoval figurku, loutku muže, složenou z hlavy, těla a levé ruky. Hrob byl ukrytý pod vrstvou spraše vysokou 4 a půl metru a obsahoval neobvykle bohatou výbavu. Podle analogií z počátku 20. století ze Sibiře mohla loutka sloužit jako pomůcka šamana.

VIDEO: Vědci v Brně vytvořili model tváře legendárního barona Trencka.

Fotogalerie
14 fotografií