Od možného krachu až do finále. Kanaďany spojila bublina: Hrajeme jeden za druhého

Foto: Markéta Křížová

5. června 2021, 17:30

Daniel Krátký

(RIGA, od našeho zpravodaje) Velký příběh prožívá na šampionátu tým Kanady. Svěřenci kouče Gerarda Gallanta po třech úvodních prohrách v Rize zabrali, a nakonec se štěstím postoupili do vyřazovacích bojů.

V nich si poradili s vítězi obou skupin, tedy Ruskem a USA. V neděli si tak zahrají o zlato!

A jak prozradili po semifinálovém zápase s USA, dost k tomu napomohla také bublina. Semifinálový duel byl reprízou zápasu ve skupině, v tom však uspěli Američané.

„Když jsme s nimi hráli poprvé, tak jsme spolu byli teprve chvilku. Během dalších zápasů jsme se celkem sehráli. Ve čtvrtfinálovém zápase s Ruskem už jsme hráli náš hokej celých šedesát minut. To bylo důležité i dnes,“ tvrdí osmadvacetiletý forvard Justin Danforth z ruského Viťazu Podolsk.

Na svého kolegu z útoku navázal také útočník Ottawy Nick Paul. „Strašně rádi hrajeme proti USA, to by řekl asi každý Kanaďan. První zápas ve skupině nedopadl tak, jak bychom chtěli. Semifinále bylo pro nás velkým zápasem, o to více, když to bylo proti Američanům,“ míní.

„Strašně rádi hrajeme proti USA, to by řekl asi každý Kanaďan.“

„Hodně jsme se během turnaje jako tým spojili, hrajeme jeden za druhého. Tak to bylo i dnes, prezentovali jsme se skvěle jako parta,“ vysvětluje vytáhlý šestadvacetiletý hokejista.

Hokejisté ze země javorového listu se během turnaje sblížili opravdu hodně, a to díky bublině. Hráči totiž vůbec nemohou vyrazit do společnosti, a tráví tak veškerý volný čas na hotelu.

„Jsme pořád spolu – večeříme spolu, hrajeme karty a vůbec všechno děláme spolu. Jsme spolu čtyřiadvacet hodin denně. Není žádný hráč, který by nezapadl. Každý se tu má dobře a je to pak vidět i na ledě. Myslím, že bublina je určitě součástí našeho vzestupu,“ má jasno Nick Paul, který v letošním ročníku NHL nasbíral dvacet bodů v šestapadesáti duelech.

Zajímavé bylo rovněž rozhodnutí o nasazení zámořských sudí, duel řídilo duo hlavních rozhodčích z USA i Kanady, stejně tak tomu bylo i na čarách. „Nemyslím si, že to hrálo velkou roli, ale samozřejmě to pro oba týmy bylo příjemnější, že pískali Severoameričané,“ tvrdí Nick Paul.

A proč to bylo pro oba celky příjemnější? „Nechali nás hrát hokej, a to má každý rád. Hrát jednoduše v pěti proti sobě. Nám to dnes hodně sedělo, máme dobré složení týmu při hře v plném počtu,“ dodává útočník Paul, kterého do NHL draftoval v roce 2013 Dallas ve čtvrtém kole.

Večerní duel rozhodne, kdo bude soupeřem Kanady v souboji o zlato. Kanaďané si však rozhodně nevybírají. „Je úplně jedno, proti komu budeme zítra hrát. Jestli to bude Finsko nebo Německo? Musíme porazit každého!,“ říkají Danforth s Paulem.

„Musíme hrát náš styl hry, a je celkem jedno proti komu to bude. Když se budeme držet toho, co jsme se tu naučili během celého MS, tak máme velkou šanci vyhrát zlato,“ shoduje se Nick Paul s Justinem Danforthem.

„Když se budeme držet toho, co jsme se tu naučili během celého MS, tak máme velkou šanci vyhrát zlato.“

Útočník Senators zároveň dodává: „Hrajeme nyní opravdu kvalitně, děláme věci správně, nesnažíme se přehrávat některé situace. Když si máme přihrát, přihrajeme si. Když máme střílet, tak vystřelíme. To je velký klíč k úspěchu, dělat tyhle věci správně. Ve finále nesmíme pustit nohy z plynu a musíme hrát pořád stejně, tedy tak, jak bychom měli. Potom vyhrajeme.“

Javorové listy tak postupem do finále obhájí minimálně stříbrné medaile ze šampionátu v Bratislavě. Dojde na odvetu finálového souboje s Finskem?

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz