Desítky milionů Američanů by podpořily vojenský převrat, ukázal průzkum

Útok na Kapitol otřásl Amerikou.

Útok na Kapitol otřásl Amerikou. Zdroj: Reuters

Útok na Kapitol otřásl Amerikou.
Útok na Kapitol otřásl Amerikou.
Útok na Kapitol otřásl Amerikou.
Útok na Kapitol otřásl Amerikou.
Útok na Kapitol otřásl Amerikou.
14
Fotogalerie

Útržkovité konspirační teorii QAnon uvěřili hlavně příznivci amerického exprezidenta Donalda Trumpa. Její dopad na společnost ale nezmizel s výměnou osazenstva Bílého domu. Vládu, média a finančnictví v USA ovládají pedofilové uctívající Satana. Je o tom podle průzkumu Institutu pro výzkum náboženství mezi Američany staršími osmnácti let přesvědčeno patnáct procent z nich. Anonym pod přezdívkou QAnon kromě toho šířil po internetových nástěnkách téma radikální mocenské změny. Dalších patnáct procent dotazovaných soudí, že uchýlení se k násilí může zachránit Spojené státy.

Průzkum mezi 5149 respondenty, kteří měli představovat reprezentativní průřez americkou populací, zjišťoval, nakolik dotazovaní souhlasí s ústředními motivy teorie spiknutí QAnon. Zmíněných patnáct procent účastníků souhlasí s tezí, že politické, mediální a finanční dění je ve vleku satanského kultu pedofilů, který se navíc zabývá řízením celosvětové operace zaměřené na únosy a pašování dětí za účelem jejich sexuálního zneužívání.

Mezi členy sekty mají patřit prominentní členové Demokratické strany či hollywoodské celebrity typu Toma Hankse. Má-li šetření reprezentovat americkou populaci, dotazovaných s nastíněnými názory žije ve Spojených státech 31 milionů.

Hypotéze o satanském kultu mají tendenci věřit příznivci republikánů v trojnásobné míře oproti podporovatelům demokratů. Nejvýraznějším sjednocujícím rysem ale byla informace, odkud respondenti získávají zpravodajské informace. QAnon bere vážně téměř každý druhý konzument výrazně protrumpovských médií typu One America News Network či Newsmax.

Na setkání QAnon vyvolal pozdviženíTrumpův exporadce Flynn

V komunitě kolem QAnon aktivně vystupuje i bývalý bezpečnostní poradce exprezidenta Donalda Trumpa Michael Flynn. Před týdnem vystoupil na konferenci pořádané příznivci této konspirační teorie.

Musel pak čelit kritice za poznámky, v nichž podle řady pozorovatelů podpořil možnost vojenského převratu v USA, jehož účelem by bylo dosadit Trumpa zpět do Bílého domu. Flynn následně uvedl, že média překroutila jeho slova a že armádní puč nepodporuje. Televize CNN nicméně upozornila, že se v kruzích Trumpových podporovatelů a příznivců konspiračních teorií o možnosti převratu hovoří stále častěji. Inspirací je jim převrat, kterým se moci v Barmě letos v únoru zmocnila vojenská junta.

Jeden z účastníků konference se Flynna zeptal, proč by v USA nemohlo dojít k podobnému převratu jako v Barmě. „Nevidím důvod. Myslím tím, že by k tomu tady mohlo dojít,“ odpověděl Flynn podle videa z konference zveřejněného americkými médii.

Podle interpretace serveru IFLScience budí největší obavy zjištění, že 15procentní podíl respondentů by souhlasil s tvrzením „dění v zemi došlo tak daleko, že se skuteční američtí vlastenci možná budou muset kvůli záchraně Spojených států uchýlit k násilí“.

To už se ale například podle filmaře Cullena Hobacka vlastně stalo. Hoback ve své dokumentární minisérii Q: V oku bouře, která měla premiéru přede dvěma měsíci na HBO, mapuje, jak se z příspěvků údajného vládního insidera QAnon zveřejňovaných na webech 4chan a 8chan stal jeden z hlavních ideologických motivů k lednovému útoku na Kapitol po amerických prezidentských volbách.

Jednou z nejvýraznějších tváří, které tehdy do budovy amerických zákonodárců násilím vnikly, byl Jake Angeli známý pod přezdívkou QAnon Shaman. Je to samozvaný vůdce vykladačů QAnonových tezí.

QAnon má představovat internetovou přezdívku anonymního člověka z vládních či armádních kruhů s bezpečnostní prověrkou stupně Q. Ta opravňuje k přístupu k přísně tajným dokumentům. Samotná QAnonova tvorba představuje „jen“ sérii poměrně krátkých kryptických příspěvků uveřejňovaných na anonymních nástěnkách 4chan a 8chan. Mezi opakované motivy patří líčení blížící se společenské bouře, co prý smete nynější elity včetně údajného satanského kultu pedofilů. Předvojem dění měl být Donald Trump.

QAnon se ve svých výzvách zaměřuje na osoby považující se za americké vlastence. Často také opakuje, že nic z toho, co se děje, není náhodné. Jeho vzkazy ale bývají velmi mnohovrstevnaté. Natolik, že zásadním faktorem napomáhajícím šíření jeho poselství je zástup vykladačů.

Ti se jeho poselství obvykle snaží vztáhnout k aktuálnímu politickému dění. QAnon se ale dotýká i jiných než politických přesvědčení svých příznivců. Analýza Institutu pro výzkum náboženství uvádí, že 39 procent zastánců QAnona věří, že vakcíny proti koronaviru obsahují čipy určené ke sledování populace.

Magazín Wired vysvětluje lákavost fenoménu QAnonu částečně jeho formou. Nepravidelné řetězení hádankovitých vzkazů podle Wired připomíná víceúrovňovou hru.

Kdo se chytne jedné stopy či náznaku, poměrně snadno se nechá vtáhnout do hltání dalších a hledání utajených významů. Pokud by však chtěli fenomén QAnon řešit uživatelé Facebooku, snadno narazí. Největší sociální síť loni v dubnu začala mazat účty a skupiny zaměřené na propagaci tohoto fenoménu.