Naše zahraniční návštěva nás tentokrát zavedla do Holandska, kde na jakémsi částečně umělém poloostrově vyrostl díky architektonickému studiu i29 interior architects a architektovi Chrisi Collarisovi víkendový dům. Investor toužil využít místní prostředí co nejvíc, ale zároveň nechtěl nic robustního, nápadného a drahého.

Na poloostrově, který je z části uměle podepřen, tak vyrostl dům o zastavěné ploše pouhých 55 m². Je složený z menších kvádrů se vzájemnými průniky. Vznikly tak samostatné užitné prostory, které není třeba nějak vizuálně dělit, nebo přidávat dveře navíc. Rozdílná poloha, výška stropů, výhledy – to vše diverzifikuje rozdílné využití částí domu. Pokud se mají propojit, stačí otevřít ohromná okna. Ta vytvářejí jednotnou linku průhledů do přírody, čerstvého vzduchu i přístupů do interiéru z kterékoli strany. Ale je tu i závětrný koutek v jakémsi poloatriu. Tmavá barva dřevěné fasády pak lépe zapadne do prostředí, ale zase se nesnaží zcela schovat, jak by to bylo u přirozeně stárnoucího dřeva.

Každý centimetr

Interiér musel být propracován do všech detailů tak, aby byl co nejlépe využit. Architekti se nesnažili vytvářet nějakou designérskou nebo technologickou show, naopak se snažili o střídmost a racionalitu. Každý centimetr tak musel být vzhledem k velikosti domu využit. Kuchyňská linka je zabudována do velké celoplošné skříně, stejně tak byly vytvořeny i další stěny. Kupříkladu dvojitá ložnice v přízemí je rozdělena velkou skříní, do které se zasouvají dveře, které by jinak překážely.

Materiálově i barevně je vnitřek domu sladěn s fasádou. Základem jsou bílé stěny, které kontrastují s vestavěným nábytkem ze světlého dřeva a temně černé barvy. Ta však nevadí, protože vytváří komplementární protipól a není stěžejním prvkem.

Chytře vymyšlený dům tak i na malé podlahové ploše nabízí víc než ledajaká vila. Vždyť tu najdeme kuchyni s jídelnou, obývací pokoj, dva pokoje v přízemí, jeden v patře a dvě samostatná sociální zařízení.

i29 interior architects a Chris Collaris

Amsterodamské studio i29 interior architects založili Jaspar Jansen a Jeroen Dellensen. Od založení studio produkuje širokou škálu oceněných projektů. Od bytových, pohostinských, kancelářských, maloobchodních a výstavních projektů. Mezi jejich klienty patří mezinárodní řetězec Booking.com, Samsonite Europe, obchodní řetězec De Bijenkorf a další. Na projektu spolupracovali s architektem Chrisem Collarisem, který nejznámější díla navrhl v kanceláři Paula de Ruitera. Asi největší a nejznámější projekt je sídlo TNT Green Office. Nyní vede vlastní malou architektonickou kancelář.

Tento dům jste mohli najít také v časopise Dům&Zahrada č. 6/21. Zde je mnohem víc zajímavých návštěv, rad a inspirací. Časopis najdete téměř na každém stánku, u benzinové pumpy apod., nebo můžete využít předplatného. (Informace o klasickém tištěném předplatném najdete zde) nebo zde v elektronické podobě pro vaše počítače, tablety a telefony. Objednat si jej můžete také telefonicky na 272 015 015.