Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Než naplníte sklenice: 5 kroků pro dokonalý výsledek

Než naplníte sklenice: 5 kroků pro dokonalý výsledek
sdílet:

Prozradíme vám vše potřebné o tom, co byste měli udělat, než naplníte první sklenice svým oblíbeným domácím džemem.  

Ve spíži můžete mít zavařeniny uložené klidně celou zimu a mnohdy ještě déle. Možná i vy občas otevřete džem s etiketou, která hlásí, že je deset let starý, a pořád chutná skvěle. To je důkaz, že s dobrým receptem a správným přístupem k zavařování můžete ze spíže lovit opravdové poklady spoustu let. 

Co je při zavařování nejdůležitější? Zajištění maximální čistoty a správného postupu při nalévání džemu do sklenic. Není to nic složitého, stačí se držet následujících 5 snadných kroků. 

Krok 1: Výběr sklenic

Zamířit pro ně můžete do obchodu nebo si postupně střádejte sklenice i s víčky od různých jogurtů, salátů, hořčic a dalších pochoutek. Máte jen sklenice, ale víčka se zatoulala? Nic se neděje. Chybějící víčka stejně jako zavařovací sklenice lze dokoupit v kterékoliv prodejně domácích potřeb.

Pozor na správný objem nádob. Po otevření je vhodné obsah sklenice co nejdříve sníst. Proto předem promyslete, zda připravujete zavařeninu jen pro sebe či partnerskou dvojici nebo pro celou rodinu.

V prvním případě stačí menší skleničky do objemu okolo 300 ml. Větší rodina jistě upotřebí i klasické zavařovačky „sedmičky“, tedy o objemu 700 ml, aniž by se obsah po otevření stihl zkazit.

Krok 2: Mytí sklenic

Sklenice i víčka dokonale omyjte. V tomto případě je myčka naprosto nenahraditelným pomocníkem, ale i ruční práce v horké vodě se saponátem splní svůj účel.

Závěrem ještě sklenice vypařte horkou vodou. Chcete-li být opravdu precizní, doporučujeme s takto připravenými sklenicemi manipulovat pouze pomocí kleští. Nechte je dokonale vyschnout, ale neutírejte utěrkou.

Krok 3: Nahřátí sklenic

Těsně před plněním horkým džemem je vhodné sklenice nahřát, aby se džem neochlazoval. Výborně poslouží trouba předehřátá na 100 °C, do které vložíte sklenice vyskládané na plechu.

Krok 4: Kontrola džemu

Před plněním nejprve zkontrolujte, zda je džem chutný a správně uvařený. Džem nikdy neochutnávejte přímo z vařečky. Vždy použijte čistou lžičku. Předejdete tím kontaminaci mikroorganismy.

Jak provést test želírování? Kápněte trochu džemu na vychlazený talířek. Měl by po chvíli ztuhnou do očekávané konzistence. Popřípadě můžete hmotu projet lžící. Pokud zanechá rýhu, můžete nalévat do sklenic.

Krok 5: Plnění sklenic

Jsou-li horké sklenice a uvařený džem má tu správnou konzistenci, můžete se směle pustit do plnění.

Nalévání džemu do sklenic usnadní nálevka s široký otvorem. Díky stupňovitému tvaru se hodí pro všechny velikosti sklenic. Seženete ji v prodejnách domácích potřeb nebo v e-shopech. Hrdlo sklenic díky ní zůstane čisté a nehrozí, že víčko v uzávěru nedolehne. Tím by se jednak nepodařila sterilace, jednak by se zavařenina později začala kazit.

Naplněné sklenice stačí pevně zavíčkovat. Pak máte na výběr ze dvou možností:

  1. Můžete je obrátit dnem vzhůru a nechat vychladnout. Víčka díky vzniklému podtlaku sama přilehnou.
  2. Nebo můžete zvolit svou oblíbenou metodu sterilace (v troubě, hrnci, myčce na nádobí).
     

Související články

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč