Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ŠKODA CUP - Česká Kamenice

Bronzoví specialisté znovu uspěli. Američané úřadovali a Němci odpadli

Z posledních osmi světových šampionátů mají nyní čtyři bronzy. Američtí hokejisté zahnali zklamání ze semifinálové porážky s Kanadou a proti Němcům si zastříleli. Třetí příčku na mistrovství v Rize pečetili výsledkem 6:1. Němci stejně jako před jedenácti lety doma v Kolíně nad Rýnem skončili čtvrtí. Úřdoval především Conor Garland s gólem a dvěma asistencemi, tři přihrávky pak zapsal Tage Thompson.

Američané slaví gól v duelu o bronz s Německem
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst/via www.imago-images.de autor: Jussi Nukari

Pár hodin odpočinku navíc či lepší psychické nastavení po semifinále? Můžeme spekulovat, co zapříčinilo výrazně svěžejší výkon Američanů. Německé čekání na medaili se tedy protáhne na 69 let.

"Dokázali jsme vyzrát na jejich obranu, která je velice dobrá. Byli jsme dobří na puku, bruslili jsme a bojovali," pochvaloval si Capuano, který se svým týmem navázal na bronzy z let 2013, 2015 a 2018. Předtím byli Američané na stupních vítězů naposledy v roce 2004 v Praze, kde skočili také třetí.

Majitelé bronzu sice museli v úvodu kvůli vyloučení Jasona Robertsona za vysokou hůl čelit čtyřminutovému oslabení, ale zvládli ho. Naopak hned po návratu Robertsona pláchl německé obraně bek Christian Wolanin a s přehledem poslal USA do vedení.

Byla to pouze předzvěst hrůzné druhé třetiny pro Němce, kterou nezvládli a prohráli ji 0:4. Jako první se prosadil z pohotové dorážky Garland, další únik podobně jako ten Wolaninův zakončil gólově bekhendem Jack Drury. Svěřenci Toniho Söderholma byli zlomení.

V přesilovce ke smůle trefil Dominik Kahun tyčku a Američané znovu trestali, když naopak střelou o tyčku skóroval Robertson. V předbrankovém prostoru poté úřadoval Trevor Moore, jenž upravil na 5:0. Němci se nemohli dostat do hry, jak taky, když nevyužili ani pětiminutovou přesilovku po trestu do konce utkání od Alexandera Chmelevskiho, z toho ještě dvě minuty hráli v pěti proti třem.

"Nehráli jsme tak dobře jako v několika minulých zápasech. Nedělali jsme žádné velké chyby, ale byly tam malé. Každý víme, co se na téhle úrovni stane, když je uděláme," prohlásil německý útočník Marcel Noebels.

Cal Petersen v brankovišti kraloval. Ve třetí třetině zneškodnil například samostatný únik Tobiase Riedera a exceloval i ve zmíněných přesilovkách. Až v 50. minutě přišel o čisté konto, když nestačil dostatečně vyrazit pokus obránce Dominika Bittnera. Konečný výsledek 6:1 pak dokreslil Ryan Donato.

Bronzové medaile po utkání předával v civilu zraněný kapitán Justin Abdelkader i další útočník Brian Boyle, který po něm převzal kapitánské "céčko". "Ještě nikdy jsem neviděl tým, který by se dal za tak krátkou dobu takto dohromady jako my. Bylo úžasné to sledovat a být toho součástí. Jsem šťastný, že jsme za to byli odměněni bronzovou medailí. Samozřejmě bychom chtěli zlato, ale tak to chodí," prohlásil Abdelkader.

O 3. místo (Arena Riga):

USA - Německo 6:1 (1:0, 4:0, 1:1)

Branky a nahrávky: 6. Wolanin, 27. Garland (Robertson, Wolanin), 29. Drury (Chmelevski), 32. Robertson (Garland, T. Thompson), 33. T. Moore (Garland, T. Thompson), 50. Donato (Clendening, T. Thompson) – 50. Bittner (Plachta, Kahun). Rozhodčí: Heikkinen, Vikman – Nikulainen, Sormunen (všichni Fin.). Vyloučení: 9:7, navíc Chmelevski (USA) 5 min. a do konce utkání. Využití: 2:0.

Sestavy:

USA: Petersen - Wolanin, Hellickson, Z. Jones, Tennyson, Mackey, Ch. Wideman, Shea, Clendening - Robertson, T. Moore, Garland - Robinson, Blackwell, Labanc - Donato, Rooney, T. Thompson - Drury, B. Boyle, Chmelevski. Trenér: Jack Capuano.

Německo: Brückmann - Moritz Müller, Seider, J. Müller, Holzer, Wagner, Nowak, Gawanke, Bittner - L. Reichel, Noebels, Pföderl - Plachta, Kahun, Eisenschmid - Kühnhackl, Loibl, Rieder - Krämmer, Kastner, Peterka. Trenér: Toni Söderholm.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články