Ušní akupunktura dokáže pomoci s bolestmi i hubnutím

Zdraví 06. června 2021 | 17:30 — Anna Novotná
Uši. Pro někoho nic zvláštního, pro dalšího významná erotická zóna, pro terapeuta místo stovky léčivých bodů. Ušní akupunktura proslula zejména podporou při hubnutí či bolestivých problémech s páteří.
Další 3 fotografie v galerii
Akupunktura patří v mnoha státech mezi uznávané lékařské metody / Depositphotos

Ušní akupunktura má prokazatelné účinky. Najít správný bod přitom není jednoduché. Ušní boltec je velmi variabilní. Většinou se oba boltce stejné osoby poněkud liší. Navíc se zvětšují s postupujícím věkem, pokožka ztrácí pružnost, mění se i její zbarvení. Jsou častější rozmanité hyperpigmentace. Mění se reliéf a proporce jednotlivých částí ušního boltce, což je nápadné zejména v poměru k obličeji a hlavě.

Používají se zejména semínka

Při ušní akupunktuře (aurikuloterapii) se používají miniaturní klipsy, jehličky, magnetky ve formě drobných kuliček a především semínka vakárie, která jsou malá a především velmi tvrdá, proto silně stimulují body a dráhy. Takto ošetřená místa si pacient musí několikrát denně lehce masírovat. Je to vlastně obdoba trvalek ve formě akupresury. Uši bývají po takové stimulaci teplé a červené.

Rychlá úleva

V rámci jednoho sezení se obvykle aktivují 4 body na každém uchu. „U většiny onemocnění vystačíme s 6 sezeními, což je výhoda oproti klasické tělové akupunktuře,“ vysvětluje odborník na aurikuloterapii Milan Esler. „Po 2-3 sezeních také víme, zda byla volba bodů v dané kombinaci správná. Pokud nenastane předpokládaný efekt, můžeme zvolit jinou sestavu bodů dříve než u klasické tělové akupunktury. Pokud zvolená sestava bodů působí dobře, je rozumné ji neměnit a při dalších sezeních stimulovat stejné body,“ říká Esler.

Často dochází k pozdějšímu zlepšování stavu až po několika dnech od posledního sezení. „Naopak v některých případech dochází k fenoménu okamžité úlevy, kdy pacient po zabodnutí jehel hned spontánně sděluje, že obtíže „z něho spadly“ a cítí se zdráv. Nejnápadnější je to při onemocnění lokomočního aparátu. U pacienta se v ten okamžik obnovuje doposud omezená hybnost v plném rozsahu. Po objevení tohoto fenoménu není nutné pokračovat s dalšími sezeními. Není to ani vhodné. Je zajímavé, že po této reakci obtíže většinou mizí trvale. Bohužel je to jev pouze ojedinělý,“ uvádí Milan Esler.

Stav se může i zhoršit

Často se při aurikuloterapii objevuje takzvaný „cibulový efekt". Po několika sezeních některé obtíže ustupují a nové, případně „staré“ se objevují. Některé obtíže totiž maskují jiné. Pak je složité určit, čemu dát prioritu. Může se stát, že se pacient zlepší na několik dní, pak opět zhorší, poté zlepší apod.

Léčba tak může být zdlouhavá, přesto účinná a bez negativních účinků na organismus. Stimulací aktivních bodů jsou podněcovány harmonizační procesy v organismu. Zejména u dlouhotrvajících onemocnění je třeba dopřát mu dostatek času na zjednání nápravy.

Úspěšnost ušní akupunktury

Mechanismus působení stimulace aktivního bodu není doposud západní vědou přesně objasněn. Je ale dokázáno, že větší léčebný efekt nastává v případech, kdy se terapeut intenzivně soustředí na ovlivnění vybraných bodů během stimulace.

Úspěšnost aurikuloterapie je při dodržení správného postupu velká. Jsou však rozdíly v jednotlivých diagnostických skupinách. Největší léčebné úspěchy jsou u změn funkčních a psychických problémů. Velmi rychle také pomůže při vysoké horečce. U dlouhotrvajících, fixovaných obtíží je odezva terapie menší, většinou je nutné s odstupem několika týdnů cyklus sezení opakovat. Jak funguje akupunktura, se dočtete zde.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

První československý vůz s klimatizací představoval nevídaný luxus. Inovace, která změnila svět pochází z dílen USA

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu