Stefan Küng ovládl úvodní časovku závodu Kolem Švýcarska

nabor

Stefan Küng se stal vítězem první etapy závodu Kolem Švýcarska. Druhý nejrychlejší byl v časovce Stefan Bissegger a třetí Mattia Cattaneo.

Závod Kolem Švýcarska se v loňské sezóně kvůli světové pandemii nekonal. Letos však tento významný týdenní závod v kalendáři nechybí.

Hned na úvod se jela rovinatá časovka na necelých 11 kilometrů. Již mezi prvními odstartoval do etapy jeden z hlavních favoritů – Stefan Bissegger. Domácí závodník potvrdil, že v současnosti patří k nejlepším v této disciplíně a s časem 12:04 se na poměrně dlouho usadil v horkém křesle. Jeho času totiž nestačili ani výborní časovkáři Rohan Dennis a Søren Kragh Andersen. Po závodní pauze se vrátil i Tom Dumoulin, který prolétl trasou za 12 minut a 32 sekund.

Velkým cílem byla však dnešní časovka i pro druhou domácí naději Stefana Künga. Küng nasadil od počátku vysoké tempo a již na prvním mezičase byl o 3 sekundy rychlejší než Bissegger. Ve druhé polovině pak svůj náskok ještě o sekundu vylepšil a s časem rovných 12 minut stanovil nejrychlejší čas dne. Švýcar tak získal již své 3. sezónní prvenství.

Čekali jsme, jak si povedou favorité na celkové prvenství. Velice dobrý čas stanovil Richard Carapaz, který ztratil na Künga 31 sekund, avšak za svými rivaly příliš nezaostal. Byl o pouhé 2 sekundy pomalejší než Maximilian Schachmann, který je považován za výborného časovkáře a většinu ostatních dokonce dokázal porazit. Výjimkou byl Julian Alaphilippe. Francouz byl jen o 19 sekund pomalejší než Küng a pasoval se tak do pozice velkého favorita na celkové prvenství.

 

Fotografie: Getty Images