S Kašpárkem až do Soulu. Na výstavě Tajemství dřevěné loutky potěší Korejce 147 českých marionet

Tentokrát nás čeká dlouhá cesta. Vypravíme se až do jihokorejského hlavního města Soulu. Právě tam se vydala naše asi nejtypičtější loutková postava. Kašpárek je - obrazně řečeno - hostem dalšího pokračování pořadu "Na cestách s Petrem Voldánem". 

Od pátku 4. června je český Kašpárek jedním z hlavních protagonistů expozice "Tajemství dřevěné loutky" s podtitulem "České marionety". Korejci uvidí 147 loutek a vedle Kašpárka to jsou například i jedny z nejstarších exemplářů Spejbla a Hurvínka.

I proto se mnou do Chrudimi, do Muzea loutkářských kultur, na natáčení pořadu, cestoval i můj malý historicky Hurvínek. Jak se mu líbilo mezi ostatními dřevěnými kamarády se ostatně můžete přesvědčit i v naší doprovodné fotogalerii.

Fenomén Kašpárek

Průvodcem expozicí v Soulu je Kašpárek, kterého měl podle některých zdrojů uvést na scénu loutkového divadélka už ve 40. letech 18. století pravděpodobně jeden z našich nejstarších loutkářů Jan Jiří Brát ze Studnice u Náchoda.

Čtěte také

Také o tom si budeme povídat v pořadu "Na cestách" se Simonou Chalupovou, ředitelkou muzea. Dozvíte se, že Kašpárek býval kdysi starší muž s knírem a bradkou a teprve později se změnil z nerudného a protivného chlapíka v rozpustilého klučinu.

Nejen to, Kašpárek má i příbuzné ve světě. V řadě zemí mají loutkové postavy, které se charakterem podobají. Glosují představení, jsou rozverní a občas i neuctiví - jako Kašpárek.

Kašpárci ve světě

Jejich podobu můžete vidět nejen v muzeu v Chrudimi, ale také na pamětní desce k založení Mezinárodní unie loutkářů UNIMA v Praze. Před tu jsem si s rozhlasovým mikrofonem odskočil do hlavního města za Ninou Malíkovou, pedagožkou divadelní fakulty DAMU.

Před divadlem Říše loutek jsme si podrobně řekli, jak vypadají obdobné postavy, které v sedmi zemích (např. Belgie, Itálie, Rusko, Francie nebo Anglie) hrají jejich "kašpárky". Ten náš, jak uslyšíte, patří mezi oblíbence Niny Malíkové.

Korejské nadšení pro loutky

Vraťme se ale k cestování a tedy zpět k putování našich loutek do Soulu.

Čtěte také

Do České republiky jezdí nemálo korejských turistů a mnozí si odtud odvážejí jako suvenýr právě loutky. Jihokorejští organizátoři výstavy chtěli, aby expozice zaujala především rodiny s dětmi.

V zemi právě probíhá měsíc rodiny a tak je i prezentace naší loutkářské tradice takto pojata. Se Simonou Chalupovou vám prozradíme, že návštěvníci s Kašpárkem vstoupí rozhrnutou oponou do centra Prahy, na Staroměstské náměstí...

Myslím, že výstava musí zaujmout, tím spíš, že Korejci loutkové divadlo moc neznají.

Loutky z průvodce

Na cestách s Kašpárkem vám přiblížíme i zajímavou knížečku - průvodce, která návštěvníky expozice v Soulu nejen provádí po 330 metrech čtverečních výstavní interaktivní plochy.

Na cestě za Kašpárkem

Autorka knížečky Olga Havlíková, která má v muzeu v Chrudimi na starosti i kulturně vzdělávací programy, mi ukázala, jak si z ní mohou děti doma vystřihnout několik loutek a zahrát si domácí loutkové divadlo.

A protože je to skutečně zajímavý a originální nápad, nepřijdou o takovou šanci vytvořit si loutkovou scénu doma ani naše děti. Muzeum v Chrudimi plánuje připravit i českou verzi. vystřihovací knížky.

Cestovatel s rolničkami

Jak je patrné, čeká vás i tentokrát zajímavé putování, i když budeme s rozhlasovým pořadem cestovat vlastně "jen" s dřevěným poutníkem s rolničkami.

Kašpárek, který už dělá radost dětem i dospělým v jihokorejském Soulu, ale rozhodně za vaši pozornost stojí. Jako celé loutkářské umění patří nejen k naší kultuře, což potvrzuje i zápis na seznam světového dědictví UNESCO.

Tak si nás nalaďte na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové nebo Českého rozhlasu Pardubice v obvyklém čase po 18:00 v pondělí 7. června. Těšíme se na vás!

Petr Voldán

autoři: Petr Voldán , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.