Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Třesk mezi českými velvyslanci: Ministerstvo jich obmění hned 26? Tuhý pryč ze Slovenska

Autor: ČTK - 
6. června 2021
21:01

Ministerstvo zahraničí plánuje letos obměnit celkem 26 velvyslanců a stejný počet i v roce 2022. Informace dnes zazněla v pořadu Otázky Václava Moravce. Podle serveru ihned.cz vláda nyní odvolala 21 českých velvyslanců a zároveň na většinu z těchto postů schválila v utajeném režimu nové kandidáty. Změny se týkají pětiny šéfů ambasád, ne všech 21 ale bude vystřídáno už letos. Jmenování velvyslanců musí podepsat prezident Miloš Zeman.

Podle dřívějších informací serveru Seznam Zprávy bude příštím velvyslancem v Římě bývalý ministr zahraničí ve dvou úřednických vládách a aktuální náměstek šéfa české diplomacie Jan Kohout. Kohout je poradcem prezidenta Zemana.

Deník N ve středu s odvoláním na zdroje z diplomacie napsal, že vláda na začátku týdne schválila odvolání českého velvyslance u Organizace spojených národů (OSN) v Ženevě Petra Gajduška a velvyslankyně v Rakousku Ivany Červenkové.

Kdo by mohl Červenkovou ve Vídni nahradit, není jisté. Gajduška by podle zdroje Deníku N měl nahradit současný ředitel odboru rozvojové spolupráce Václav Bálek. Ministerstvo zahraničí změny nekomentovalo.

Policejní exprezident Tomáš Tuhý je velvyslancem na Slovensku. Bude se stěhovat? Policejní exprezident Tomáš Tuhý je velvyslancem na Slovensku. Bude se stěhovat? | Jakub Poláček

Podle Hospodářských novin se má také přesunout velvyslanec na Slovensku a bývalý policejní prezident Tomáš Tuhý na velvyslanecký post do Slovinska a bývalý ministr dopravy Gustav Slamečka z velvyslaneckého postu v Jižní Koreji do Dánska.

Český velvyslanec v Izraeli Martin Stropnický v Epicentru 18.5.2021 Český velvyslanec v Izraeli Martin Stropnický v Epicentru 18.5.2021 | Blesk: Jan Jedlička

Novým velvyslancem v Polsku by se pak podle schválení vlády měl stát bývalý velvyslanec při EU Jakub Dürr.

Jakub Düur Jakub Düur | Blesk:MICHAL PROTIVANSKÝ / CZECH NEWS Michal Protivansky/CNC

Server Lidovky.cz uvedl, že novým velvyslancem v Chorvatsku bude Milan Hovorka, který je od září 2015 ambasadorem v Indii. Podle Seznam Zpráv vláda schválila i nominaci zástupce ředitele zahraničního odboru Hradu Petra Pirunčíka na velvyslanecký post na Ukrajině. Podle téhož webu má v Egyptě předčasně skončit velvyslanec Jan Fulík.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa