Kryptoměny nejsou jen Bitcoin

Featured Image

Na D-FENS se rozběhla krásná diskuse o Bitcoinu. Po nenávistném článku tu byl jeden zamilovaný, Následovaný Urzovým pojednáním o Bitcoinu.

Ani jeden z nich nenakousl téma, jak vlastně kryptoměny fungují nebo k čemu se používají. A podle reakcí pod nimi valná většina z Dfensových oveček má drtivou část svých znalostí z mainstreamových médií, od senzacechtivých, nedostudovaných reportérů. Nyní se to pokusím ve formátu wohnout 2 wohnout napravit já.

Blockchain

Všechny kryptoměny fungují na technologii blockchainu, což je ve své podstatě, pouze decentralizovaná databáze všech transakcí jednotek měny – coinů, uložená do blocků spojených v jeden řetěz – chain. Veškerá historie je uložená na každém jednom počítači, který se do sítě blockchainu připojí. Pokud někdo chce provést transakci novou, musí vytvořit nový block, transakce do něj zapsat a připojit ho na konec chainu. To provede tak, že svůj nový block rozešle všem ostatním účastníkům sítě – uzlům, ty ho přidají do své kopie blockchainu a celý proces se opakuje stále dokola.

Co se stane, když se různé uzly nemůžou dohodnout, kdo přidal block dřív nebo který je správný? Fork – chain se rozdělí na dva různé a uzly pokračují v chainu podle toho komu věří, že má pravdu. Jako se stalo například v případě Ethereum a Ethereum Classic.

První generace

Jak tomu co nejlépe zabránit? Nyní přichází na scénu, médii proklínaný, důkaz prací – Proof of Work (PoW). Aby uzel mohl přidat nový block, musí provést práci. Výpočet. Pokud to stihne jako první a také ho jako první stihne poslat uzlům s výpočetní sílou (hashrate) větší než 51% celkové výpočetní síly sítě, vyhrál, jeho block je přidán do chainu. Proč 51%? Protože chain je nastavený tak, že se pracuje pouze s tím nejdelším. Tedy, pokud dva uzly dostanou výsledek výpočtu ve stejný čas, vznikne soft fork, a uzly pracují s různými variantami chainu do okamžiku, než se přidá další block. A to dokáže fork, za kterým stojí více výpočetní síly. Nutnost investovat do výpočetního zařízení řeší i problém vnějšího útoku. Pokud by kdokoli chtěl chain ovlivnit, musí získat minimálně 51% výpočetní síly. V případě úspěchu by absolutně devalvoval svoji investici jak do hardwaru tak i do nemalého množství spotřebované energie.

Kde jsou těžaři? To jsou všechny uzly, schvalující transakce. Jako bonus k právu přidat block do chainu, mají i možnost si připsat předem určený počet coinů na svoji peněženku. Těžení je pouze vedlejší produkt a funguje jako motivace na udržení sítě validátorů v chodu.

Tento systém používají coiny první generace. Bitcoin, Litecoin a spousta dalších o kterých jste nikdy neslyšeli, protože jsou už dávno mrtvé.

Druhá a třetí generace

Proof of Work je právem silně kritizovaný, proto novější coiny používají metodu důkaz zástavou – Proof of Stake. Pro získání práva přidat block do chainu musíte dát jako zástavu coiny. Ze všech zastavených – staked coinů se vybere jeden, jehož majitel přidá nový block a všichni ostatní kontrolují, jestli nepodvádí a přidává falešné transakce. Výběr i metoda shody se liší mezi blockchainy. Některé používají pouze náhodný výběr, jiné berou v potaz i délku zástavy nebo i čas uběhlý od posledního přidání blocku majitelem. Stejně jako někdy potřebujete souhlas nadpoloviční většiny uzlů, jinde 70%. Těchto chainů jsou stovky a používají stejné množství variant.

V případě zjištěného podvodu uzel o svoji zástavu přijde. Stejně jako by útočník přišel, v případě úspěchu, o svoji investici. PoS funguje lépe než PoW protože pokud chcete na trhu koupit nadpoloviční a větší množství kryptoměny, její cena raketově poroste a nutná investice se bude stejnou měrou zvyšovat.

Tento systém schvalování transakcí a zabezpečení nespotřebovává více elektrické energie ani hardwaru než obyčejní stolní počítač. Házet všechny kryptoměny do stejného neekologického koše je čistě neznalost.

Coiny třetí generace používají hybridní metody schvalování a sdílení mezi uzly a dosahují neuvěřitelných technických možností. Napřiklad Solana a její Proof of History dokáže momentálně schvalovat 60 000 transakcí za sekundu. Na dnešní gigabitové síti je maximální teoretická rychlost 710 000 t/s. Pro porovnání VISA průměrně zpracovává 1700 t/s, MasterCard, UnionPay po 800 t/s, ostatní karetní společnosti dohromady 150 t/s.

Chytré kontrakty

Druhá a třetí generace chainů je většinou Turing complete. Jsou plně programovatelné. Programům fungujícím na této první vrstvě se říká Chytré kontrakty – Smart Contract. Provádí své příkazy automaticky a dokáží nahradit prostředníky nebo nutnost důvěry v prakticky jakékoli situaci vyžadující smlouvu mezi dvěma stranami. Proti normálním aplikacím a smlouvám mají všechny výhody které mají blockchain měny proti fiat měnám.

Použití – Bitcoin

Bitcoin, jak bylo v dřívějších článcích zde na Dfens zmíněno, byl vytvořen jako univerzální peer 2 peer platidlo. Nápad dobrý, provedení nedostatečné pro potřeby moderní společnosti. Bitcoin dokáže zpracovávat 7 transakcí za sekundu. Cokoli nad se ukládá v mempoolu a čeká až na ně dojde řada. Což se taky nemusí stát protože za transakci se platí poplatek těžařům (kteří ve své podstatě nejsou těžaři ale schvalovatelé transakcí, jak bylo popsáno výše) a ty si vybírají ty s největším možným ziskem. Pokud zvolíte příliš malý poplatek, můžete vaše transakce zabrat i dny. Poplatky jsou obvykle ve stokorunách, ve špičce šplhají do tisíců. Nemluvně o pochybné decentralizaci. 4% držitelů vlastní 96% celkové zásoby Bitcoinu. Navíc k tomu Čína kontroluje nadpoloviční většinu výpočetní síly. V dubnu v okamžiku výpadku dodávky elektřiny v provincii Xinjiang došlo k pádu hashrate Bitcoinu o 45%.

Mokrý sen Bitcoin maximalistů je Lightning Network (LN), který údajně řeší všechny problémy s rychlostí a cenou. Řeší, ale na úkor všeho co bylo na Bitcoinu dobré v první řadě. Maximalisti oslavují výhody pseudoanonymity, ale jsou ochotní se jí vzdát pro rychlost LN. Smíří se s velmi omezenou velikostí plateb a provádějí více menších. Nevadí jim otravná koordinace být online jako odesílatel/příjemce. Vydají se náladám operátorů LN uzlů. Jsou ochotni předfinancovat likviditou LN kanál. Melou stále dokola o nezničitelnosti Bitcoin sítě ale zároveň propagují zranitelnou, centralizovanou LN.

Zatímco evoluce Bitcoinu na sebe bere podobu montování V8 do koňského povozu, konkurence vyvinula formuli. Netvrdím, že obhájci LN nepřijdou s ještě složitějším řešením (jako eltoo nebo splices) nebo nepřidají, třetí, čtvrtou vrstvu. Rozhodně nepomůžou adopci protože na světě existuje všemocná síla jménem lidská hloupost a cokoli složitějšího než zavázání tkaniček od bot nemůže najít u veřejnosti širokou podporu.

Nestavíme si doma nukleární reaktory, raději použijeme energii z toho státního a neotravujeme se složitostí jaderné fyziky. Tedy pokud škálovatelnost, rychlost, nízká cena i zabezpečení může fungovat na vrstvě první, není třeba se zabývat komplexitou na druhé/třetí/čtvrté vrstvě. Zejména pokud další vrstvy přináší další, své vlastní problémy.

Co Bitcoin zvládá perfektně je funkce digitálního zlata pro kryptosvět. Většina cryptoměn je obchodovaná pouze v páru s Bitcoinem a crypto brokeři uvádějí vaše jmění v prvé řadě v Bitcoinech. Má také ze všech cryptoměn největší likviditu a je nejméně volatilní. Tedy funguje jako úschova hodnoty proti ostaním cryptoměnám.

Použití – Chytré kontrakty

Turing complete Blockchainy jako Ethereum, Polkadot, Solana používají k odměňování validátorů a k placení za transakce nativní kryptoměny Ether, DOT, SOL. Tedy pokaždé když chcete použít smlouvu/program smart contractu platíte poplatek v dané měně. Zároveň je často i část poplatku zničena. Pokud je celkem ničeno více coinů než je odměna za přidání blocku potom je deflační. Deflace je otázkou využití blockchainu. Vy jako držitel měny můžete vydělávat na snižující se zásobě měny v oběhu.

Co je součástí ekosystémy smart contractů? Největší a nejfunkčnější část jsou decentralizované finance (Defi). Jakoukoliv službu kterou poskytují bankovní instituce poskytují i smart contracty. Uniswap, protokol pro obchod s krytoměnami generující 2-3 miliony dolarů v poplatcích za obchodování denně. Od kryptoměn k tokenizovaným akciím a komoditám je jen krůček a brání tomu jen neflexibilní a zastaralá legislativa. AAVE, protokol poskytování i půjčování likvidity s uzamčenou likviditou ve výši skoro 22 miliard dolarů. To samé Compound se skoro 13 miliardami v likviditě. SWIFT platby řeší Ripple s XRP (není smart contract). Nexus protokol na pojištění.

Všechno na decentralizované, bezpečné, transparentní bázi blockchainu. Bez prostředníka, bez vydání se napospas bankám a státům. Protože kdo kontroluje funkčnost a rozděluje si zisky? Majitelé kryptoměny. Držitelé tokenů jednotlivých protokolů. Držitelé UNI rozhodují o upgradech systému Uniswapu. To same držitelé AAVE pro AAVE, COMP pro Compound. Samotné chytré kontrakty spatřili světlo světa poprvé v roce 2015, největší DeFi produkt Uniswap na konci roku 2018. Technologie je mladá a potenciál obrovský.

Jednotlivé projekty můžete skládat jako lego a tvořit komplexnější projekty.. S cryptem můžete obejít nejen banky, ale i korporace. S Chainlinkem a Swipem odstřihnete Uber. S Ocean protokolem Facebook, Google. S Thetou Netflix a Spotify.

Závěr

Peer 2 Peer placení není nereálné s vysoko výkonými blockchainy pokud dosáhnout dostatečné důvěry a zejména likvidity a tím pádem i nízké volatility. Co je možné už dnes tak je obejít drahé, pomalé služby finančních institucí a korporací aniž by člověk musel držet nebo vůbec použít jakoukoli jinou kryptoměnu než stablecoin – fiat měnu ve zamčenou ve smart contractu. Potenciál růstu je obrovský nejen na poli už existujících služeb které blockchain zvládne lépe ale i na poli dosud neexistujících a technicky nemožných služeb. Jako je například Ocean Protocol který dokáže spojit datové vědce a majitelé dat způsobem, aniž by ani jedna strana ztratila kontrolu nad svými informace a riskovala únik třetí straně.

V každém případě cena krytoměn není pouze spekulativní ale zakládá se z části na hodnotě služeb poskytované blockchainem jemuž jsou nativní měnou.

 


06.06.2021 Brazz


Související články:


12345 (93x známkováno, průměr: 1,62 z 5)
7 835x přečteno
Updatováno: 6.6.2021 — 21:35
D-FENS © 2017