Dobrý den, plánujeme stavbu nového domu a mezi dětskými pokoji bychom chtěli mít spojovací dveře. Musí být ale posuvné. Jenže si nejsem jist, jak je to s útlumem hluku.

„Hlavním úkolem dveří v interiéru je v prvé řadě oddělit prostor a zachovat soukromí. Pokud od nich požadujete, aby zároveň dokázaly izolovat nadměrný hluk, je třeba mít na paměti, že posuvné dveře ho nedokážou utlumit srovnatelně s těmi otočnými,“ říká Petr Paksi, obchodní ředitel společnosti JAP FUTURE, která se zabývá výrobou ucelených dveřních kompletů, a dále vysvětluje: „V první řadě je to dáno tím, že posuvné a zasouvací dveře nelze dokonale utěsnit. Aby se dalo s dveřmi posuvnými po stěně pohodlně manipulovat, vzniká mezi stěnou a dveřním křídlem drobná mezera, kterou prochází zvuk. Tento typ otevírání tedy slouží primárně pro oddělení místností a jako vizuální bariéra.“

Dveře zasouvací do pouzdra jsou na tom z pohledu omezení hluku o něco lépe. Přesto i zde vznikají skryté štěrbiny či vzduchové kapsy, kterými se hluk šíří, a to hlavně kolem dveřního křídla a částečně i skrz pouzdro usazené v příčce. Samozřejmě také závisí na zvolených materiálech a členění dveřního křídla. Zvukovou izolaci zasouvacích dveří lze v některých případech do jisté míry vylepšit použitím mechanického prahu, který se při zavření dveří vysune a zaplní mezeru mezi dveřmi a podlahou. Přesto je třeba počítat s tím, že pokud situace v interiéru vyžaduje výrazný útlum hluku, je třeba dát přednost otočným dveřím nejlépe ve zvukově izolačním provedení a s plnou výplní bez prosklení.

Pokud se pro tento systém přesto rozhodnete, měli byste počítat s širší příčkou, abyste mohli zvukově zaizolovat i kapsu pro zasouvání dveří. Tato izolace musí pak být instalována na vnější straně pouzdra, což zvyšuje zástavbový profil.