The Capitals: Erdogan si chce udržet vliv v bulharské politice

© EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

The Capitals přináší denní přehled zpráv z evropských metropolí. 


HLAVNÍ ZPRÁVA

SOFIE

Erdogan si chce udržet vliv v bulharské politice. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v neděli přijal delegaci bulharského Hnutí pro práva a svobody (DPS), které zastupuje menšiny žijící v Bulharsku, zejména Turky. Za prezidentem v předvoji bulharských předčasných voleb zavítal lídr hnutí Mustafa Karadaji a europoslanec lhan Kjučjuk.

Erdogan přijal bulharské politiky v rezidenci nedaleko Istanbulu, konkrétní téma schůzky však není jasné. Dosud se DPS držela od tureckého prezidenta stranou, nyní se však začíná karta obracet. Komentátoři upozorňují, že Erdogan se po odchodu bývalého bulharského premiéra Bojka Borisova snaží najít v Bulharsku novou „spřízněnou duši“.

V Evropském parlamentu se DPS řadí do liberální frakce Renew Europe. (Krassen Nikolov | EURACTIV.bg)


NOVINKY Z BRUSELU

Korporace budou vykazovat dopady podnikání na klima. Britský ministr Rishi Sunak se o víkendu setkal s ministry financí skupiny G7. Výsledkem je historická dohoda, na základě které budou muset nadnárodní korporace vykazovat dopady jejich podnikání na klima. K dohodě by se mohly připojit i další země světa, příležitostí bude listopadová klimatická konference COP26 v Glasgow. (edie.net)


ZÁPAD

PAŘÍŽ

Priority předsednictví? Minimální mzda a rovné platy. Francouzský ministr pro evropské záležitosti Clément Beaune v rozhovoru s Le Monde odtajnil priority blížícího se francouzského předsednictví, které odstartuje v roce 2022. „Témata, ve kterých chceme pokročit, jsou v současné době vyjednávaná směrnice o minimální mzdě, rovné platy pro muže a ženy a problematika pracovníků digitální platformy (jedná se např. o řidiče Uberu – pozn. red.),“ řekl. (Anne Damiani | EURACTIV.fr)

VÍDEŇ

Kurz se jako jediný lídr z EU účastnil ekonomického fóra v Rusku. I přes rostoucí napětí mezi Ruskem a EU se rakouský kancléř Sebastian Kurz jako jediný lídr z unijních zemí účastnil ekonomického fóra v Petrohradě, kde obhajoval sankce EU proti Bělorusku. Kurz se však zároveň vyhnul přímé kritice ruského prezidenta Vladimira Putina. Petrohradské fórum se označuje jako ruská verze světového ekonomického fóra v Davosu. (Oliver Noyan | EURACTIV.de)


SEVER

HELSINKY / TALLIN

Finský velvyslanec na estonském koberečku. Finsko zatím neplánuje zmírnit podmínky pro cestování do země, což vytváří napětí napříč Finským zálivem. Estonská premiérka Kaja Kallasová se kvůli tomu v pátek setkala s finským velvyslancem, kterého upozornila na to, že opatření nejsou přiměřená. Ve stejný den přišlo rozhodnutí finského ministra vnitra, že cestování z Estonska do Finska za prací bude možné pouze letecky, nikoliv trajektem, který je finančně méně nákladný a také byl před koronavirovou pandemií hojně využíván. Ve Finsku pracuje zhruba 20 tisíc estonských sezónních pracovníků, řada z nich mezi oběma zeměmi cestuje každý týden. Současná protikoronavirová omezení mají platit do 27. června. (Pekka Vänttinen | EURACTIV.com)


VISEGRÁD

VARŠAVA

Návštěva běloruské opoziční vůdkyně vzbudila stranický poprask. Během návštěvy v Polsku se lídryně běloruské opozice Svjatlana Cichanouská zúčastnila oslav revoluce z roku 1989 a setkala se rovněž s primátorem Varšavy Rafalem Trzaskowskim. To však vzbudilo nevoli v řadách polské vlády, protože obě akce byly v rukou polské opozice. Ryszard Terlecki, místopředseda Sejmu a jeden z vůdčích osobností vládnoucí strany Právo a spravedlnost (PiS), v této souvislosti vyzval Cichanouskou, že pokud chce podporovat polskou opozici, ať místo Polska hledá pomoc pro svržení běloruského režimu raději v Moskvě. (Mateusz Kucharczyk | EURACTIV.pl)

BRATISLAVA

Slovensko se nemusí bát o ruský plyn. Fungování plynovodu Nord Stream 2 neovlivní dodávky plynu přes Ukrajinu do Slovenska, ujistil Alexei Miller, předseda představenstva ruské státem vlastněné plynárenské společnosti Gazprom. Zajistí to nová smlouva o tranzitu plynu přes Ukrajinu. Podle Millera má Slovensko pevné místo ve strategických plánech společnosti Gazprom a jejich dosavadní spolupráce tak bude nadále pokračovat. O tématu diskutoval Miller se slovenským ministrem hospodářství Richardem Sulíkem a ministrem zahraničí Ivanem Korčokem na konci minulého týdne v Petrohradu. (Irena Jenčová | EURACTIV.sk)

BUDAPEŠŤ

Proti čínské univerzitě v Budapešti protestovaly tisíce lidí. Tisíce lidí v Budapešti protestovaly proti vládní straně maďarského premiéra Viktora Orbána a jejímu tlaku na vybudování čínské Univerzity Fu-tan v Budapešti. Jednalo se o první velkou protivládní demonstraci za poslední dobu. (Vlagyiszlav Makszimov | EURACTIV.com with Telex)


JIH

ŘÍM

Přezkum paktu stability? Předtím, než se Evropa vrátí k dodržování paktu stability, by mělo dojít k jeho přezkumu. Myslí si to guvernér italské národní banky Ignazio Visco. Podle něj je nutné najít „harmonickou a dlouhodobou vizi mezi státy“, i kdyby to znamenalo „mít se na pozoru kvůli riziku inflace“. (Daniele Lettig | EURACTIV.it)

MADRID

Antigenní test na covid-19 do Španělská stačí. Španělsko od pondělí povolí vstup do země kromě očkovaným a otestovaným PCR testem také těm turistům, kteří absolvovali mnohem levnější antigenní test. (EUROEFE)


BALKÁN

LUBLAŇ

Revoluční změny v chápání sexuálního násilí. Slovinský parlament téměř jednomyslně schválil změny v trestním zákoníku, jež mění definici sexuálního chování, ke kterému druhá osoba nedala souhlas.

Schválení novely uzavírá dvou a půlletý vyjednávací proces, jež odstartoval poté, co muž znásilnil opilou ženu, která omdlela v jeho bytě a nemohla se mu bránit. Muž totiž nebyl obviněn ze znásilnění, ale pouze z nátlaku. (Sebastijan R. Maček | STA)

ZÁHŘEB

Chorvatský pracovní trh se dostává do normálu. Květnový online index volných pracovních míst (OVI) ukázal, že pracovní trh se vzpamatovává z pandemie. Loni byl vývoj na trhu práce omezen restriktivními opatřeními proti šíření covid-19. Ve srovnání s rokem 2019 je letos poptávka po pracovních místech zhruba o 1 p.b. vyšší než v době před pandemií. Oznámil to záhřebský institut pro ekonomiku (EIZ). (Željko Trkanjec | EURACTIV.hr)

BĚLEHRAD

Srbsko zahájilo výrobu ruské vakcíny. Bělehradský institut pro virologii, vakcíny a očkovací látky oficiálně zahájil produkci ruské vakcíny Sputnik V. Srbsko se tak stalo prvním státem v Evropě, který vakcínu vyrábí. (EURACTIV.rs | betabriefing.com)


K pravidelnému odběru The Capitals se můžete přihlásit zde.

Kalendář