Trendy a novinky v programech na technické kreslení: jaké jsou efektivní alternativy AutoCADu na platformě GstarCAD?

Programy na technické kreslení si přibližně za čtyři desetiletí své existence prošly rozsáhlým vývojem. Někdejší monopol pro AutoCAD se postupně dělí také mezi ostatní programy.

kreslení

Stále více populární jsou alternativní CAD programy, které nabízí nejen kompatibilitu s formátem výkresu DWG, ale také řešení pro široké spektrum profesí. Podívejme se společně, co v těchto oblastech nabízí platforma programů GstarCAD jakožto alternativa technického kreslení AutoCADu.

Cesta CAD programů napříč světem k uživateli

GstarCAD, jako univerzální CAD program, spatřil světlo světa v roce 2001, od té doby se přizpůsobil širokému spektru uživatelů a existuje ve vícero verzích, které nabízí řešení téměř pro každého, ať už jde o architekta, stavebního inženýra, strojního konstruktéra, projektanta, statika či geodéta. Od všeobecných CAD programů, přes nádstavby až po kompletní profesionální balíčky.

Alternativní CAD programy, které šetří čas i peníze

Jako první je třeba zmínit efektivní výměry: program GstarCAD Standard představuje alternativu za 2D AutoCAD LT, přičemž plnou verzu 2D/3D programu AutoCAD je zase možné nahradit programem GstarCAD Professional. Strojírenský AutoCAD Mechanical má svého plnohodnotného nástupce v programu GstarCAD Mechanical.

Za druhé, díky trvalým licencím programů GstarCAD ušetříte nemalé náklady. Změna politiky licencování Autodesku od roku 2017 představuje skokový nárůst nákladů pro uživatele programu AutoCAD či AutoCAD LT. Od té doby stále více uživatelů přechází na GstarCAD, který nabízí krom lokálních, také světové licence pro větší týmy. Bezplatná verze na 30 dní zabezpečí seznámení se s programem GstarCAD ještě před zakoupením trvalé licence.

Za třetí, GstarCAD je vyvíjený tak, aby se co nejvíce podobal na AutoCAD, čím se šetří čas, který by byl jinak potřebný pro přeškolení.

Za čtvrté, stejně, jako AutoCAD, tak GstarCAD představují otevřenou CAD platformu, kterou je možné rozšiřovat o profesionálně orientované nádstavbové moduly a doplňky od nezávislých vývojářů, nebo samotných CAD uživatelů. API podpora programu GstarCAD obsahuje LISP, VBA, .NET a GRX (ekvivalent ,,autocadovského” ARX).

Nádstavby a jejich budoucnost a potenciál

Autodesk v minulosti vyvíjel svůj program AutoCAD jako otevřenou CAD platformu. Vývojáři nádstaveb měli příležitost soutěžit mezi sebou o uživatele. Po roce 2000 ale Autodesk svou politiku změnil.

„Po několika akvizicích nejpoužívanějších nádstaveb ze strany Autodesku se zdálo, že vývojáři ostatních nádstaveb budou diskvalifikováni a dříve nebo později zaniknou. Ale právě díky alternativám, jako GstarCAD našli nové uplatnění a nadále mohou své nádstavby vyvíjet a dodávat na trh,” konstatuje manažer a jednatel spoločnosti GS SOFT Marián Slovák.

Vylepšení, které prošly CAD programy z portfolia GstarCAD za poslední roky

V letech 2018 a 2019 byli přidané nové funkce, které zefektivnili uživatelovi práci na technické dokumentaci. Uvedeme některé z nich:

  • vylepšené ořezání vybraných projektů podle určité hranice,
  • příkaz ,,HATCHTOBACK” na nastavení pořadí kreslení šraf ve výkrese za veškerými ostatními objekty,
  • vylepšené pole jako ucelený dynamický objekt,
  • volné měřítko pro objekty nebo skupiny objektů bez omezení,
  • redefinice bloku na přepsání každé instance bloku změny jeho názvu bloku, a to při zachování původní pozice bloku,
  • kontrola pravopisu (zvýraznění chyb + výběr alternativního slova ze seznamu návrhů),
  • uložení aktuálního pracovního prostoru podle potřeb,
  • přeměnná ,,SELECTIONCYCLING” na rychlý výběr překrývajících se objektů výkresu a kontrolu nastavení výběru objektů,
  • měřítko výřezu na informování o reálné míře aktuálního výřezu vybraného rozvržení prostřednictvím příkazového řádku,
  • příkaz porovnání výkresů na zadané souborové cestě k původnímu a novému výkresu a určení cesty pro uložení výkresu s porovnáním.

Toto je jen přibližně polovina nových funkcí a příkazů, které vám ulehčí práci s technickou dokumentací. Pokud se chcete dozvědět víc, podívejte se na konkrétní program na technické kreslení a jeho funkcionalitu.

CAD programy pro smartphone i tablet

Představte si místo robustního programu na technické kreslení v počítači jeho odlehčenou verzi ve smartphonu či tabletu. Tak přesně takový je bezplatný CAD prohlížeč DWG FastView s přístupem do cloud úložišť a příloh emailů. Dá se využít na smarphonech a tabletech s Androidem nebo Apple iOS. Díky němu můžete rychle a jednoduše zobrazovat i editovat výkresy. A aby toho nebylo málo, máte k dispozici také další vlastní úložisko.

Tento článek by musel mít ještě o mnoho více řádků, abychom do něj umístili všechny moderní vychytávky v CAD programech na technické kreslení. Ale velmi mnoho informací se můžete dočíst na stránkách webu gstarcad.cz nebo jeho slovenské či německé verze.