Junioři na MS: Seider nejlepším bekem, Power už se chystá do Buffala

Foto: Markéta Křížová

7. června 2021, 11:25

Martin Voltr

I na mistrovství světa dospělých se každý rok vyloupne pár juniorů, letošek v tomto ohledu jednoznačně potěšil. Kdo by řekl, že jeden z mladíčků se zařadí k nejlepším hráčům turnaje i oficiálně!

Řeč je o německém zadákovi Moritzi Seiderovi – v Rize navázal na skvělou sezonu ze švédského Rögle a potvrdil, že od podzimu už bude patřit do základní sestavy Detroitu.

Od trenérů dostal obrovskou důvěru, na ledě trávil průměrně 19 minut a 41 sekund. V deseti zápasech posbíral pět asistencí. A jeho výkony se líbily natolik, že ho direktoriát jmenoval nejlepším obráncem turnaje a novináři pasovali do all-star týmu společně s krajanem Korbinianem Holzerem!

Ještě o bod víc (2+4) zaznamenal Lukas Reichel, jenž měl stabilní pozici v prvních dvou formacích. Jasně nejvíc byl vidět na úvod MS proti slabším soupeřům z Itálie (1+2) a Norska (1+1). John-Jason Peterka dal jen jeden gól, byť tedy krásný.

Z týmového hlediska byl nejúspěšnějším juniorem Owen Power, jehož Kanada se ze samotného dna prokousala až ke zlatu. Evropští fanoušci dosud znali Powera jen „z vyprávění“, ale vytáhlý zadák (0+3) jim jasně ukázal, že letos by se opravdu měl stát jedničkou draftu.

První životní starty za dospělé zvládl fantasticky. A pozor – za Kanadu na světových šampionátech nikdy v historii nenastoupil mladší hráč, Power to stihl ve věku 18 let a 6 měsíců!

„Je velký rozdíl, jak se profesionálové připravují a jakým způsobem trénují. Už jen sledovat je na ledě, pozorovat jejich herní myšlení a návyky… Přináší mi to hrozně moc zkušeností a pomáhá ve vývoji,“ liboval si během mistrovství pokorný talent.

Přání spoluhráče Adama Henriqua z Anaheimu, jenž bude na draftu vybírat jako třetí v pořadí, zřejmě nebude vyslyšeno. Power už se může pomalu chystat do Buffala...

Cole Perfetti, snajpr z posledního Hlinka Gretzky Cupu, zaznamenal dvě trefy, jednu asistenci měl třetí Kanaďan Braden Schneider.

Produktivitu juniorů ovšem vyhrál poražený finalista Anton Lundell. Se sedmi body (4+3) byl dokonce i nejproduktivnějším hráčem Finů, kteří měli znovu po dvou letech neuvěřitelně vyrovnaný kádr. Už je jen otázkou času, kdy Lundellovi nabídne smlouvu Florida a poprvé opustí rodnou zemi.

Kdyby mu však vyšla i tahle finta, to už by bylo asi moc.

Powerův parťák z michiganské univerzity Matthew Beniers operoval na samé hraně americké sestavy, i při minimálním prostoru zapsal v šesti duelech dva body (1+1).

Co se do statistik ale téměř nijak nepromítlo, byly vysoce kvalitní výkony slovenských zadáků Samuela Kňažka a Šimona Nemce i útočníka Juraje Slafkovského. Zdá se až absurdní, že poslední dva mohou příští rok hrát ještě na mistrovství osmnáctek nižší divize... Soupeře budou asi hodně cvičit.

O pozornost zámořských skautů si řekl ještě jeden další hráč, který jde letos na draft. Za slabým týmem Běloruska předváděl spoustu výborných zákroků Alexej Kolosov, ale jeho jedinou odměnou zůstal bod sebraný Čechům. Ve čtyřech utkáních měl souhrnnou úspěšnost 88,64 procenta.

Za Italy nastoupil třikrát Davide Fadani (87,64 %), na šestnáctiletého Damiana Claru se bohužel nedostalo. Nejmladším hráčem šampionátu tak byl Slafkovský.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz