07.06.2021 12:51

Na cucky otevřou scénu tanečním představením

Ve středu 9. června se po několikaměsíční odmlce otevře divákům hlediště Divadla na cucky. Olomoucká nezávislá scéna v červnu tradičně hostí regionální program prestižní přehlídky TANEC PRAHA a ani letos tomu nebude jinak. Příznivci současného tance se mohou těšit na autorské divadelní představení And Who Is Useless Now? – o člověku, čtyřech robotech, jedné lehce elitářské umělé inteligenci a předávání zodpovědnosti technologiím.

„Jsme rádi, že divadlo otevíráme právě tímto titulem, neboť v něm kromě tance nechybí také humor a nadsázka, bez nichž bychom celé období lockdownu jen těžko překonávali,“ uvedl mluvčí Divadla na cucky Zdeněk Vévoda. Scéna byla uzavřena od poloviny října a v tomto období se zaměřila především na online aktivity. Vznikla tu například livestream inscenace Psi malých ras, pravidelně byly vysílány také rozhovory herců Bořka Joury a Viktora Zavadila, na konci května mohli diváci sledovat besedu s běloruským spisovatelem Sjarhejem Kalendou. „Po celou dobu jsme vedle online aktivit a uměleckých rezidencí připravovali také program na léto. Ten přinese několikadenní přehlídku špičkových novocirkusových souborů v areálu Letního kina, workshopy, nebo pětici letních táborů pro děti zdarma,“ popsal Vévoda a dodal: „V tomto ohledu je středeční představení docela výjimečné; uskuteční se v sále a bude tedy podléhat bezpečnostním opatřením dle platných nařízení vlády. Kapacita je omezena na 25 míst a diváci, kteří si stihnou koupit vstupenky, budou mít opravdu exkluzivní zážitek.“

Samotný mezinárodní festival TANEC PRAHA se letos koná po třiatřicáté, a to ve dvou etapách, v červnu a září. Letní etapa festivalu se koná v Praze a dalších 21 obcích ČR a potrvá do 1. července. „Věříme, že po období lockdownu publikum prahne po silných uměleckých zážitcích. TANEC PRAHA 2021 takové zážitky slibuje, s novým mottem ‚na dotek vašich smyslů‘ nabídne exkluzivní události sezony v létě i na podzim, k tomu turné domácích umělců po regionech a v neposlední řadě jejich zapojení do řady mezinárodních projektů,“ uvedla Yvona Kreuzmannová, zakladatelka a ředitelka Tance Praha, z. ú.

Středeční představení And Who Is Useless Now? začíná v Divadle na cucky v 19 hodin, vstupenky za 220 a 170 korun si mohou zájemci zakoupit online na webu www.divadlonacucky.cz.

Autor článku: Zdeněk Vévoda