Hráč Slavie Praha odmítl klečet před zápasem. Tohle chování mi už leze na nervy, vzkázal bývalý reprezentant

Ladislav Vízek a Vladimír Šmicer
Ladislav Vízek a Vladimír Šmicer
Foto: Profimedia
Josef Šťastna | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 7. 6. 2021

V Anglii na sebe výrazně upozornil další hráč Slavie Praha. Nicolae Stanciu (28) před přípravným zápasem odmítl klečet, jak je ve Velké Británii zvykem. Osud kamaráda z klubu je pro něj více než hnutí Black Lives Matter (BLM). "Je to od něj správné gesto. Mně to klečení před zápasy už leze na nervy," zhodnotil pro ŽivotvČesku.cz postoj rumunského záložníka bývalý fotbalový reprezentant Ladislav Vízek (66).

Rumunský fotbalista Nicolae Stanciu, který je kmenovým hráčem Slavie Praha, před přípravným zápasem v Middlesbrough odmítl klečet. Spolu s ním zůstal před úvodním hvizdem stát už jen spoluhráč z rumunské reprezentace Ionut Nedelcearu. Ostatní muži na trávníku si klekli kvůli podpoře hnutí Black Lives Matter.

"Udělal jsem to, abych ukázal solidaritu s Kúdelou, mým spoluhráčem ze Slavie. Dostal desetizápasový trest bez důkazů. Nevěřím, že pokleknutí je řešení," řekl po zápase rumunským novinářům a připomněl osud kamaráda Ondřeje Kúdely, který dostal od organizace trest na deset utkání kvůli tomu, že měl v pohárovém utkání v Glasgow rasisticky urazit hráče domácího týmu Glena Kamaru. UEFA nenašla žádný záznam, že by se český obránce rasismu skutečně dopustil, ale uvěřila verzi Glena Kamary a jeho spoluhráče, který mu vše dosvědčil.

"Je dobře, že to Nico Stanciu udělal, to gesto je od něj zcela správné a je to od něj čestné. Mně to klečení před zápasem už leze na nervy. To, co se kolem Ondřeje Kúdely strhlo, bylo nafouknuté. Já si uvědomuji, že v Anglii rasismus berou jinak, ale to neznamená, že Ondru Kúdelu, který je slušný chlap, potrestají absolutně bez důkazů na deset zápasů. Pořád nechápu, že nás v Glasgow zkopali a dostali tresty menší. Takže gesto Stanciua schvaluji a nechápu, proč bychom museli klečet jako blbečci. Zatahují nás do něčeho, co není náš problém a rozum by měli mít i ostatní, už se tady dělá rasismus z kdečeho," vyjádřil se pro ŽivotvČesku.cz bývalý fotbalový reprezentant Ladislav Vízek.

Ondřej Kúdela boj za očištění svého jména nevzdal, i když odvolání proti rozhodnutí organizace UEFA nevyšlo. "Půjdeme do arbitráže. Když to řeknu trochu s nadsázkou, tak pokud se u organizace UEFA ty šance limitně blížily nule, tak u sportovní arbitráže by to mohlo být 50 na 50. Vnímáme, že tam je šance, že naše argumenty budou řádně vyslechnuty, posouzeny a vyhodnoceny," řekl pro ŽivotvČesku.cz hráčův právník René Cienciala.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.