Závod míru v posledních letech získal dobrou pověst mezi njelepšími závodníky kategorie U23. Zejména díky zařazení do seriálu N.cup. Ve výčtu úspěšných cyklistů září především jméno Tadeje Pogačara, ale mezi vítěze etap se zařadili například Marc Hirschi, Stefan Bissegger a mnozí další. Takže každý český úspěch na Závodě míru je úspěchem na nejvyšší mezinárodní úrovni v kategorii mladých nadějí. Etapového vítězství Pavla Bittnera a šestého místa Mathiase Vacka v celkovém pořadí bychom si proto měli vážit. 

Letošní ročník Závodu míru se bohužel překrýval s malým Giro d´Italia. Desetidenní Giro je o něco prestižnějším závodem a hlavně je mnohem delší, takže odlákal některé hvězdy kategorie U23. V Itálii září především Španěl Juan Ayuso, který by byl na Dlouhých stráních velmi nebezpečný. Na "Baby Giru" startují i britští závodníci, zatímco v Česku chyběli. Startovní listina Závodu míru prostě nebyla tak nabitá jako v minulosti, přesto jsou výsledky české reprezentace výborné. 

Česká silniční cyklistika má dva mimořádně talentované "provoročáky" Mathiase Vacka a Pavla Bittnera. Ti patřili k evropské špičce už loni mezi juniory. Jenže uspět v U23 je těžší, protože se závodů účastní jezdci ze čtyř ročníků a někteří jsou mnohem starší a zkušenější. Vacek byl v konečné první desítce nejmladším závodníkem. Je mu stále pouze 18 let a s dlouhými závody nemá moc zkušeností. Na Dlouhých stráních předvedl vynikající výkon, dojel na sedmém místě a v konečném pořadí byl šestý.

V královské etapě se dvěma dlouhými výjezdy sice ztratil 1:38 na vítězného Filippa Zanu, ale italský reprezentant má za sebou celé Giro d´Italia v dresu Bardiani. Jeho účast v Závodě míru byla trochu nefér, ačkoliv do kategorie U23 stále patří. Vacek na druhého Belgičana Toona Clynhense a třetího Slovince Kristjana Hočevara ztratil 45 sekund. A to ani není typickým vrchařem, ale spíše velmi všestranným závodníkem. Vždyť v juniorech byl úspěšný zejména v časovce a umí také jednorázové závody. Předvídat, jaké bude jeho další směřování mezi profesionály je těžké, bylo by však jedině dobře, kdyby byl úspěšný v etapových a jednorázových závodech v kopcích.

 

Pavel Bittner totiž směřuje k jiné kariéře, jako velmi rychlý závodník má šanci v hromadných dojezdech a snad i v největších klasikách. Bittner i Vacek mají společnou jednu zásadní věc, oba mezi muži začali závodit v zahraničí a mají před sebou jasný směr. Vacek letos jezdí a příští rok ještě bude jezdit za ruský Gazprom, ale poté by se měl přesunout do WorldTour, do týmu Trek - Segafredo. Bittner získal angažmá v development sestavě týmu DSM a má velkou šanci, že brzo získá smlouvu i ve WorldTour. 

A dařilo se také ostatním českým reprezentatům. Aktivní byli vlastně všichni. Petr Kelemen útočil na dres nejlepšího vrchaře, ale v poslední etapě mu ho sebral Němec Michel Hessmann. Jakub Bouček uspěl v celkovém pořadí, byl šestnáctý. Vojtěch Řepa a Jakub Ťoupalík vyráželi do úniků a byli vidět. Všichni dokončili a všichni mají talent, který je potřeba, aby se mohli stát profesionály na nejvyšší úrovni. A všichni jsou velmi mladí a mohou se dlouho zlepšovat. V první desítce mladých závodníků jsme měli hned čtyři reprezentanty, kromě třetího Vacka a šestého Boučka, také osmého Bittnera a desátého Ťoupalíka. A to je skvělá zpráva.