Při zateplování mateřské školy zazdili hnízdiště rorýsů i s mláďaty

Při zateplování Mateřské školy U plavecké haly v Ústí nad Labem stavební firma zazdila hnízdiště rorýsů. Případu si v neděli 6. června všiml Václav Beran z ČSO a kontaktoval Českou inspekci životního prostředí. Dospělí rorýsi se snažili naletovat do již zazděných otvorů, aby se dostali k zazděným snůškám a mláďatům.

Aktualizace 14. 11. 2022: Město Ústí nad Labem (majitel budovy) a stavební firma Studio Jelínek dostaly za zazdění rorýsů od České inspekce životního prostředí pokutu. Více ZDE.

Zazděné vletové otvory rorýsů pod zateplením. Foto: Václav Beran
Na místě proběhlo v pondělí 7. června šetření ve spolupráci s Českou inspekcí životního prostředí, za přítomnosti stavebního dozoru, zástupce stavební firmy a investora (Statutární město Ústí nad Labem). Ukázalo se, že pracovníci stavební firmy v sobotu zaizolovali většinu z 19 vletových otvorů na jižní straně fasády.

Zazděná mláďata i vejce

Pomocí endoskopické kamery jsme provedli kontrolu 6 otvorů. Ve všech byla hnízda. V jednom případě jsme objevili živá mláďata (vrabců), v dalších otvorech byla hnízda špatně přístupná, ale v jednom případě jsme viděli vejce, v dalším nejspíše mrtvá mláďata. Kontrolu zbylých otvorů jsme nemuseli dělat, protože pracovníci stavitele následně všechny otvory odvrtali a umožnili dospělcům přístup do hnízd.
Dospělí rorýsi neustále nalétali k zateplení. Tam, kde byly vletové otvory. Foto: Václav Beran

Další kontrola pravděpodobně proběhne později, záleží na dohodě se stavitelem. Česká inspekce životního prostředí zastavila stavbu, bude vydávat rozhodnutí s podmínkami, na místě nařídila zpřístupnění vletových otvorů a odinstalování ochranné sítě z nejvyššího patra lešení.

Jde o velkou kolonii rorýsů, která má více než 30 párů (v případě obsazení většiny otvorů by kolonie byla velká až 45 párů). Už v minulosti tu rorýsům znemožňovali hnízdění. Na severní straně fasády bylo 19 vletových otvorů, ty ale již v dubnu firma zakryla mřížkami, z východní strany je zatepleno bez otvorů, ze západní strany je šest vletových otvorů, zatím bez zásahu. A z jižní strany minimálně 19 vletových otvorů, které byly z většiny zaizolovány v sobotu.

Rorýs je zvláště chráněný druh v kategorii ohrožený, pro zásah do jeho hnízdiště je třeba výjimky ze zákona 114/92, v hnízdní době není možné práce vykonávat.

 

Kdy NEPROVÁDĚT rekonstrukční práce?

Oficiální dobou hnízdění rorýse je 20. duben až 10. srpen. V této době do jejich hnízdění nesmí být rušivě zasahováno. Co to v praxi znamená?

  • provádět práce mimo atiku – např. výměny oken, opravy výtahu, vchodových dveří apod. a vlastní zateplení či rekonstrukci střechy nechat na srpen a následné měsíce
  • stavět lešení nejvýše na úroveň předposledního podlaží a jeho dostavbu naplánovat až na srpen.

 

Zateplování v Ústí nad Labem tak zřejmě probíhá bez jakýchkoliv výjimek a opatření na ochranu hnízdících druhů.
Shodou okolností je dnes Světový den rorýsů.