Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Jak Stavovské divadlo od Němců převzali čeští herci. Jednou z premiér ND bude i inscenace Lid versus Kramer

Kultura

  18:00
PRAHA - Dramaturgie činohry Národního divadla v příští sezoně z části uvede tituly, které odložila pandemie koronaviru.

Stavovské divadlo. foto: Filip Weber

První premiérou sezony bude ve Stavovském divadle 27. října Vassa Železnovová od Maxima Gorkého v režii Jana Friče a v původní autorově verzi a novém překladu. V hlavní roli se představí Zuzana Stivínová, v dalších rolích například Pavla Beretová, Patrik Děrgel, Petr Vančura a další.

Plášť svědomí u Stavovského divadla od Anny Chromy.
Inscenace Mlynářova opička ve Stavovském divadle.

 Na prosinec je připravena premiéra adaptace Krásky a zvířete ve verších Františka Hrubína a v režii Daniela Špinara. Třetí premiérou sezony a první v roce 2022 bude jediný titul činohry na Nové scéně – hra Ondřeje Nováka Otec hlídá dceru. V režii Jana Friče půjde nejen o ono „hlídání“, ale obecně o téma rodičovství a to, co dnes znamená být otcem – a vůbec mužem.

Na jaro je pak plánována inscenace Lid versus Kramer v režii Petry Tejnorové. Tématem tohoto kusu bude sama historická událost z roku 1920, kdy čeští herci převzali Stavovské divadlo, přestože bylo v pronájmu německého provozovatele.

Poslední premiéra, rovněž ve Stavovském divadle, bude patřit klasice – Shakespearově komedii Mnoho povyku pro nic v režii Daniela Špinara.

V nadcházející sezoně bude činohra pokračovat v projektu Divadlo mimo divadlo, jenž sdružuje divadelní projekty fungující mimo budovy divadel. A tak se diváci mohou těšit na dvě výpravná filmová zpracování divadelních inscenací. 

Obě budou v režii Daniela Špinara: prvním je pandemií odložený Dostojevského Idiot, jenž byl natočen v zákoutích prázdného Stavovského divadla, druhým přepis oblíbené Manon Lescaut

V nabídce budou i další tituly, například filmové verze původně plánovaných inscenací – Očitý svědek Jiřího Havelky a experimentální Duchové jsou taky jenom lidi v režii Kamily Polívkové. Také se nabízí audioinscenace Ty v mém domě režiséra Jiřího Austerlitze, v jejímž průběhu se diváci sami stanou herci divadla. Případně si lze vyzkoušet audiowalk režiséra Emila Rothermela Linka: Makropulos.

Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko
Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko

Zajistěte svému miminku to nejlepší hned od začátku s BEBELO® Milk 2, které je pečlivě vyvinuté pro harmonický růst a vývoj vašeho dítěte. Mléko...