Senátor Klement (KDU-ČSL): Kolaps zdravotnictví na Vysočině je realitou

Kdo se domnívá, že následující řádky budou o covidu, tak ho musím zklamat.

Nehledě na covid, je kolaps zdravotnictví na Vysočině realitou.

Sháníte zubaře? A co takhle dětskou lékařku nebo obvodního lékaře? Téměř nemožná mise. Průměrný věk lékařů v ČR je 60 let. Na Vysočině jsou regiony, kde je průměrný věk lékařů přes 65 let. Co s tím? Nikdo nemá žádný plán řešení. Už ani není třeba psát, že nám ani Ministerstvo zdravotnictví ani zdravotní pojišťovna nového lékaře nesežene.

Podle mě nelze akceptovat a tolerovat stav, kdy se základní zdravotní péče stává pro stále více obyvatel Vysočiny nedostupným luxusem.
Kde však jsou mladí lékaři a lékařky? Co je příčinou tohoto stavu? Příčinou je dlouhodobá personální devastace Vysočiny. Pouze v letech 1990 až 2020 přišla Vysočina o 100.000 odborníků! Mimo jiné lékařů a lékařek. Odešli jinam, resp. už se nevrátili ze studií na vysoké škole. Nyní sklízíme jenom hořké plody.
Situaci je třeba řešit! Starostové, občané, začněme se zajímat.

 První krok: musíme o problému společně hovořit. Připravuji konferenci na téma ŘEŠENÍ KOLAPSU ZDRAVOTNICTVÍ NA VYSOČINĚ. Ta se uskuteční v září 2021 ve Žďáře nad Sázavou.

Na závěr: Všichni víme, že je situace vážná, ale přesto Vám přináším příklady dobré praxe. V Polné má 1500 dětí novou mladou lékařku. Ve Žďáře město doposud podpořilo grantem 3 nové dentisty. A další grant pro stomatology, s alokací 600 tisíc Kč, na městě připravujeme.
Věřím, že společným úsilím dokážeme najít, prosadit a realizovat další úspěchy. 

(Autor je krajský zastupitel a senátor za Žďár nad Sázavou – bez redakčních úprav, nekráceno)


Odpovědět

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Grafickou podobu zajistil WebRex s.r.o.
 
Výroba www stránek a eshopů